Το 60% των παιδιών έως 10 ετών στην Ελλάδα έχει πρόσβαση στο ίντερνετ

Σε έρευνα που διενεργήθηκε γονείς κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις σχετικά με τη χρήση ίντερνετ που κάνουν τα παιδιά τους και την ασφάλειά τους σε αυτό, αλλά και τις... online ανησυχίες τους.

Φωτό: orientapadres.com
Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία τεχνολογίας Devolo το διάστημα μεταξύ Μαΐου και τελών Ιουνίου 2019, έδειξε ότι το 59% των παιδιών που κάνουν χρήση του ίντερνετ είναι κάτω των δέκα ετών και είναι φυσικό το 57% των γονέων να επιτρέπουν σε αυτά περιορισμένη χρήση του ίντερνετ. Όσον αφορά την υπόλοιπη ηλικιακή κατανομή που δήλωσαν οι γονείς, το 34% αφορά παιδιά ηλικίας από δέκα έως δεκαπέντε ετών, ενώ μόνο το 7% είναι άνω των δεκαπέντε ετών.
Το 30% των παιδιών -σύμφωνα με τις απαντήσεις των γονέων- έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο, από δικές τους προσωπικές συσκευές (π.χ. smartphones, tablets, PCs), ενώ το 20% έχει απόλυτη αυτονομία στη χρήση του (προσωπικό κωδικό πρόσβασης, ανεξάρτητο από τους γονείς). Αυτό σημαίνει ότι ένα μεγάλο ποσοστό παιδιών αποκτούν ελεύθερη χρήση ίντερνετ από πολύ νεαρή ηλικία και οι γονείς δεν φαίνεται να έχουν πρόβλημα με αυτό, αντίθετα παρατηρείται εξοικείωση με το αντικείμενο.
Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι, σύμφωνα με την έρευνα, περίπου το 58% των γονέων δήλωσε ότι οι ίδιοι διαθέτουν στα παιδιά τους τις δικές τους συσκευές για χρήση ίντερνετ, ενώ το 28% επιτρέπει ελεγχόμενη πρόσβαση, καθώς εκείνοι έχουν τους κωδικούς τόσο για την πρόσβαση στο ίντερνετ όσο και για τη χρήση των συσκευών. Το υπόλοιπο 12% έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο από τηλεοράσεις smart και παιχνιδομηχανές.
Η έρευνα δεν θα μπορούσε να αφήσει εκτός το κομμάτι που αφορά το φόβο των γονέων, όσον αφορά τους κινδύνους που μπορεί να συναντήσουν τα παιδιά τους όσο σερφάρουν στο ίντερνετ. Το 48% των γονέων ανησυχεί για την ανομία στην οποία εκτίθενται τα παιδιά τους μέσω ίντερνετ. Στη δεύτερη θέση των επικείμενων κίνδυνων, σύμφωνα με το 39% των γονέων, είναι η επαφή και η συνομιλία με αγνώστους στο διαδίκτυο που μπορεί να οδηγήσει στην παραπλάνηση ή και αποπλάνηση των παιδιών.
Βλέποντας αυτά τα αποτελέσματα, τα μέτρα προστασίας που επιλέγει μεγάλο ποσοστό γονέων δεν φαίνονται αρκετά. Από απλά μέτρα όπως η κοινή χρήση (με τους ίδιους κωδικούς) του διαδικτύου από γονείς και παιδιά (37,2%) σε πιο χρονοβόρα όπως η παρακολούθηση του ιστορικού του υπολογιστή (31,7%) μέχρι πιο σύνθετα όπως εγκατάσταση προγράμματος (parental control), που περιορίζει και παρακολουθεί τη χρήση ίντερνετ (9,9%).
Με το 59% των παιδιών να είναι έως δέκα ετών, μόλις το 11,4% των γονιών χρησιμοποιούν το ίντερνετ για τη δημιουργική απασχόληση των παιδιών τους, ενώ το 44% το χρησιμοποιεί για streaming ταινιών και social media. Με την πρώτη ανάγνωση, αυτά τα συμπεράσματα ίσως δείχνουν φυσιολογικά, ωστόσο, αν εστιάσουμε λίγο περισσότερο, βλέπουμε ότι τα παιδιά μεγαλώνουν σε ένα περιβάλλον όπου εκείνοι οι γονείς που ζητούν ελεγχόμενη χρήση ίντερνετ είναι αυτοί που περνούν τον περισσότερο χρόνο τους σε αυτό τις ώρες που είναι όλοι μαζί στο σπίτι ή και εκτός σπιτιού.
Ένα σημείο που ξεχωρίζει είναι το γεγονός ότι στην εποχή του «hacking» και της παράνομης πρόσβασης σε δεδομένα τρίτων, μόνο το 2,4% των γονιών ανησυχεί ότι το παιδί τους ενδεχομένως να πέσει θύμα «ηλεκτρονικών κλοπών» δεδομένων. Μάλιστα το 2% των γονιών δεν γνωρίζει τίποτα για τα ηλεκτρονικά «αποτυπώματα» των παιδιών τους καθώς αυτά «σερφάρουν» ανεξέλεγκτα. Αυτό αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο τα παιδιά αυτά να κινδυνεύουν ή να θέτουν σε κίνδυνο άλλους (τους γονείς τους με τους κωδικούς των οποίων έχουν πρόσβαση) μέσα στο ψηφιακό ταξίδι τους στον κυβερνοχώρο.