ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
Αρχική Υγεία Το εμβόλιο της γρίπης στις εγκύους δεν είναι επικίνδυνο για το έμβρυο

Το εμβόλιο της γρίπης στις εγκύους δεν είναι επικίνδυνο για το έμβρυο

gripi511

Οι γυναίκες που είχαν συμπεριληφθεί στις μελέτες αυτές εμβολιάστηκαν κατά τη διάρκεια οποιουδήποτε τριμήνου της εγκυμοσύνης

Ερευνητική ομάδα του Άλφα Ινστιτούτου Βιοϊατρικών Επιστημών (ΑΙΒΕ, www.aibs.gr) στην Αθήνα μελέτησε την ασφάλεια του εμβολίου της γρίπης σε εγκύους. Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο έγκριτο διεθνές περιοδικό Obstetrics & Gynecology.

Ειδικότερα, εξετάστηκε η επίδραση του εμβολίου στη φυσιολογική ανάπτυξη του κυοφορούμενου εμβρύου σε σύγκριση με εγκύους που δεν εμβολιάστηκαν.

Η ανάλυση βασίστηκε σε δεδομένα συγκριτικών, προοπτικών και αναδρομικών, περιγραφικών μελετών που δημοσιεύτηκαν σε περιοδικά Γυναικολογίας, Λοιμωξιολογίας και Παθολογίας μεγάλης απήχησης στη βιβλιογραφία. Οι γυναίκες που είχαν συμπεριληφθεί στις μελέτες αυτές εμβολιάστηκαν κατά τη διάρκεια οποιουδήποτε τριμήνου της εγκυμοσύνης.

Οι συγγραφείς, με κύριο ερευνητή τον Καθηγητή Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας κ. Ματθαίο Φαλάγγα, και συνεργάτες τους ιατρούς κ. Κωνσταντίνο Πολύζο, κ. Αθανάσιο Κωνσταντέλια και κ. Χρυσάνθη Πίτσα, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το εμβόλιο της γρίπης στην εγκυμοσύνη δεν είναι επικίνδυνο για την πρόκληση συγγενών ανωμαλιών στο αναπτυσσόμενο έμβρυο. Το εύρημα αυτό επιβεβαιώθηκε και σε υπο-αναλύσεις που περιελάμβαναν μόνο εγκύους που εμβολιάστηκαν στο πρώτο τρίμηνο, περίοδο κρίσιμη για την ανάπτυξη των οργάνων του σώματος.

Πρέπει να τονιστεί ότι οι αλλαγές που επέρχονται κατά την εγκυμοσύνη στο ανοσοποιητικό, αναπνευστικό και καρδιαγγειακό σύστημα καθιστούν ιδιαίτερα ευάλωτες τις εγκύους στον ιό της γρίπης. Μελέτες έχουν δείξει ότι η γρίπη αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εισαγωγής στο νοσοκομείο για την έγκυο (σε σύγκριση με το γενικό πληθυσμό) καθώς και την πρόκληση επιπλοκών στο έμβρυο (πρόωρος τοκετός, μειωμένο βάρος γέννησης, αποβολή).

Λόγω των επιπλοκών της γρίπης κατά την κύηση, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έθεσε τις εγκύους ως ομάδα υψίστης προτεραιότητας των προγραμμάτων εμβολιασμού κατά της γρίπης. Επίσης, το κέντρο ελέγχου και πρόληψης νοσημάτων των ΗΠΑ από το 2004 ενθαρρύνει τις εγκύους να εμβολιάζονται με το αδρανοποιημένο εμβόλιο της εποχικής γρίπης ανεξαρτήτως σταδίου κύησης.

Ο εμβολιασμός παρέχει αποτελεσματική προστασία στην έγκυο ενάντια στη γρίπη και ενδέχεται μάλιστα να προστατεύσει μερικώς και το βρέφος κατά τους πρώτους μήνες ζωής μέσω των μητρικών αντισωμάτων. Αξίζει να σημειωθεί ότι προηγούμενες αναλύσεις έδειξαν ότι το αντιγριπικό εμβόλιο στην κύηση δεν αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού, μειωμένου βάρους γέννησης ή αποβολής, ενώ η νέα μελέτη έρχεται να ενισχύσει την ασφάλεια του εμβολίου όσον αφορά τη σωματική διάπλαση του αναπτυσσόμενου εμβρύου.

Ιδιαίτερα σημαντικός καθίσταται, λοιπόν, ο ρόλος του θεράποντα ιατρού-γυναικολόγου, ο οποίος οφείλει να ενημερώσει την έγκυο για τις επιπλοκές της γρίπης και την ασφάλεια του εμβολίου και να συστήσει αντιγριπικό εμβολιασμό εξατομικεύοντας πάντα την κάθε περίπτωση.