Το μαγνήσιο στην εγκυμοσύνη

Το μαγνήσιο στην εγκυμοσύνη

από την Μαριάννα Σπυράκου-dearmom.gr
σε συνεργασία με την Παιδοδιαιτολόγο  BSc, MSc, RD, Ελένη Κουή

Ένα από τα πολύτιμα στοιχεία που δεν πρέπει να λείπουν από τη διατροφή της εγκύου είναι και το μαγνήσιο. Το μαγνήσιοσε γενικές γραμμές συμβάλλει στην καλή υγεία του οργανισμού, βελτιώνει το νευρικό και μυϊκό σύστημα, προστατεύει την υγεία της καρδιάς και των αγγείων,  αυξάνει το μεταβολισμό και προλαμβάνει την οστεοπόρωση διατηρώντας την καλή υγεία των οστών. Πρόκειται, επίσης, για ένα στοιχείο που έχει αγχολυτική, αντιφλεγμονώδη και αντιαλλεργική δράση. Δεν είναι τυχαίο που η έλλειψη μαγνησίου προκαλεί έντονο στρες, πονοκεφάλους, ημικρανίες, κόπωση, κράμπες, ταχυπαλμίες και αϋπνίες. Πιο συγκεκριμένα, σε περίοδο εγκυμοσύνης το μαγνήσιο προσφέρει μερικές ακόμα ευεργετικές ιδιότητες στο γυναικείο οργανισμό, με κυριότερη ότι μειώνει τις πιθανότητες για προεκλαμψία, που προκαλείται από αυξημένη πίεση στο αίμα και πρωτεΐνες στα ούρα, ενώ παράλληλα προφυλάσσει τα οστά.

Το μαγνήσιο δεν είναι δυσεύρετο στοιχείο, αντίθετα «κρύβεται» σε πολλά αγαπημένα μας φαγητά, όπως οι ξηροί καρποί, η σοκολάτα, το σπανάκι, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα παντζάρια, τα φασόλια, το λάχανο, τα πορτοκάλια, το βοδινό κρέας, το κοτόπουλο, τα αυγά. Όλες αυτές οι τροφές εντάσσονται εύκολα σε όλα τα προγράμματα διατροφής και προσαρμόζονται σε όλα τα γούστα, με αποτέλεσμα να είναι πολύ πιο εύκολο από όσο νομίζουμε να έχουμε καθημερινά το μαγνήσιο στο οικογενειακό μας τραπέζι. Κάνει σε όλους καλό, πόσo μάλλον στις μέλλουσες μανούλες!