Το μεγαλύτερο δώρο για τα παιδιά μας…Αυτοπεποίθηση !!!

Η ανάπτυξη της αυτοπεποίθησης βοηθά τα παιδιά να αποκτήσουν την ικανότητα να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά δύσκολες καταστάσεις. Η καλλιέργεια της αυτοπεποίθησης του παιδιού μας είναι ίσως από τα πιο σημαντικά δώρα που μπορούμε να προσφέρουμε .Ωστόσο για να την οικοδομήσουμε σωστά προϋποθέτει ότι και εμείς οι ίδιοι έχουμε υψηλή αυτοπεποίθηση ..Αν δεν έχουμε καλή εικόνα για τον εαυτό μας ,τότε είναι πολύ πιθανό αναπτύξει και το παιδί μας χαμηλή αυτοπεποίθηση.

Ας μη ξεχνάμε στο μυαλό του παιδιού αξίζω σημαίνει ότι με αγαπούν και με αποδέχονται οι γονείς μου.

10 Πρακτικές συμβουλές για να βοηθήσουμε το παιδί μας .

Δίνοντας την απαραίτητη προσοχή. Τα παιδιά χρειάζονται χρόνο. Και όχι με την τυπική έννοια. Πρέπει να ακούμε προσεκτικά τι θέλει να μας πει. Όσο κι αν μας απορροφά η καθημερινότητα ,δεν πρέπει να το αντιμετωπίζουμε αφηρημένα και τυπικά.

Καθορίζοντας όρια .Όσο κι αν φαίνεται παράξενο από την πρώτη ματιά, αν αφήνουμε το παιδί ανεξέλεγκτο ,χωρίς κάποιους λογικούς κανόνες, δεν το βοηθάμε να αποκτήσει εμπιστοσύνη στον εαυτό του. Οι σταθεροί κανόνες προσφέρουν ασφάλεια για και μέσα από την ασφάλεια το παιδί αναπτύσσει την αυτοπεποίθηση του.

Δημιουργώντας το υπόβαθρο για να πετύχει. Αν θέλετε ,παράδειγμα να μάθει ποδήλατο ,μη του δώσετε ένα τεράστιο, που δεν φτάνει καλά-καλά τα πετάλια. το πιθανότερο είναι να μην τα καταφέρει και να φοβηθεί τα ποδήλατα.

Παίζοντας μαζί του. Το να συμμετέχουμε στο παιχνίδι του παιδιού από την πιο μικρή ηλικία που μόλις θα κρατάει μια μπάλα και θα την πετάει του δίνει όχι μόνο χαρά αλλά και αυτοπεποίθηση.

Αφήνοντας του να παίρνει αποφάσεις. Το καλύτερο είναι να δίνουμε στο παιδί δυο επιλογές (οι περισσότερες θα το μπερδέψουν) και να το αφήνουμε να αποφασίζει το ίδιο. Κάτι τέτοιο καλλιεργεί την υπευθυνότητα .

Ενθαρρύνοντας το. Με ήπιο και όχι πιεστικό τρόπο θα πρέπει να το βοηθήσουμε ,ακόμη και όταν δεν πετυχαίνει κάτι με την πρώτη, να δοκιμάζει πάλι τις δυνάμεις του.

Επιτρέποντάς του να κάνει λάθη. Με τα λάθη μαθαίνεις Αρκεί να μην πάρουν οι γονείς αφορμή για να καταρρακώσουν παιδί. Πρέπει να δείχνουμε στο παιδί ότι η αγάπη μας δεν επηρεάζεται ούτε από τα λάθη του ,ούτε από τις επιδόσεις του σε κάτι που δοκιμάζει.

Αποφεύγουμε χαρακτηρισμούς. Αυτό στο σημείο το έχουμε εξαντλήσει .Με αυτό τον τρόπο ενισχύουμε τη διαμόρφωση θετικής εικόνας του παιδιού για τον εαυτό του και δείχνουμε πως έχουμε εμπιστοσύνη στις ικανότητές του.

Αναθέτοντας το αρμοδιότητες. Τα παιδιά θα νιώσουν πολύ περήφανα αν τους αναθέσουμε μια δουλεία του σπιτιού που μπορούν να ανταπεξέλθουν.

Επαινώντας το και για μικροπράγματα. Λέμε να μην νοιάζεσαι για μικροπράγματα ,αλλά για το παιδί έχουν μεγάλη αξία .Πρέπει να το επαινέσουμε για το μικρό, παράδειγμα μια κλοτσιά στην μπάλα.. Αυτό θα του δώσει ώθηση για να αναζητήσει τον έπαινο και για μεγαλύτερα κατορθώματα. Αντίθετα ,πρέπει να του σταθούμε στη στεναχώρια τα δυσάρεστα μικροπράγματα πίσω του .