Το Μικρό Αγόρι και τα 4 Αβγά: ένα βιβλίο για τη διαφορετικότητα

«Όσο διαφορετικοί κι αν είστε εσείς οι άνθρωποι απ’ έξω, μέσα είστε όλοι το ίδιο. Ασπράδι και κρόκος!».

«Μου τη δίνει η Αλκυόνη, δεν την αντέχω! Λέει συνεχώς ψέματα για εμένα».

Την ξέρω την Αλκυόνη και το πιστεύω ότι λέει ψέματα για το παιδί μου. Μα ξέρω και κάτι ακόμα: ότι βαθιά μέσα τους αυτές οι δυο δεν είναι και τόσο διαφορετικές όσο νομίζουν. Όσα κι αν είναι αυτά που τις χωρίζουν, αυτό που βλέπω εγώ κι εκείνες δεν έχουν μάθει ακόμα είναι ότι βαθιά μέσα τους είναι ίδιες:

«Μέσα της, αγάπη μου, έχει ό,τι κι εσύ: μια καρδιά που λαχταρά να την αγαπήσουν και να αγαπήσει».

Ξέρω πως αύριο, που θα βρεθούν στο σχολείο, η μία θα στραβοκοιτάζει την άλλη. Στη γυμναστική θα αλληλοκατηγορούνται για μια χαμένη πάσα. Στο διάλειμμα ίσως αρχίσουν και τα ψέματα. Μπορεί και οι σπρωξιές, τα απαξιωτικά σχόλια και οι απειλές.

Όχι, πριν φτάσουμε εκεί, θέλω να μιλήσουμε. Στην Αλκυόνη δεν μπορώ να μιλήσω, αλλά σε σένα, κόρη μου, μπορώ.

«Έλα να διαβάσουμε μαζί ένα βιβλίο».

Ή… ΕΛΑ ΝΑ ΦΤΙΑΞΟΥΜΕ ΟΜΕΛΕΤΑ

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένα μικρό αγόρι που αποφάσισε να γυρίσει τον κόσμο ολόκληρο για να βρει τέσσερα διαφορετικά αβγά. Η αποστολή του δύσκολη, μα τα κατάφερε! Ταξίδεψε από το χωριό της γιαγιάς μέχρι την Αγγλία κι από εκεί στην Αυστραλία για να βρει τέσσερα αβγά διαφορετικά. Μα, αλίμονο, όταν επέστρεψε στη σοφή χελώνα που του ανέθεσε την αποστολή, τα αβγά έπεσαν και έσπασαν.

Ο μικρός στεναχωρήθηκε πολύ, αλλά η σοφή χελώνα χαμογέλασε ευχαριστημένη.

«Χωρίς να το γνωρίζεις, έκανες ακριβώς αυτό που έπρεπε να κάνεις… […] Μόνος σου τα κατάφερες να μάθεις το μεγάλο μυστικό! Το σπουδαίο μάθημα!

[…]

Κοίταξε καλά τα σπασμένα αβγά!

[…]

«Όσο διαφορετικά κι αν είναι απ’ έξω, μέσα είναι όλα το ίδιο! Ασπράδι και κρόκος! Και έτσι ακριβώς είναι κι οι άνθρωποι, μικρό μου αγόρι…  όσο διαφορετικοί κι αν είστε εσείς οι άνθρωποι απ’ έξω, από όποιο μέρος κι αν είστε, από το χωριό της γιαγιάς σου μέχρι την Αυστραλία, μέσα είστε όλοι το ίδιο. Ασπράδι και κρόκος!».

Βλέπεις, μωρό μου, όλοι οι άνθρωποι βαθιά μέσα μας είμαστε ίδιοι: οι καρδούλες μας λαχταρούν το ίδιο πράγμα, να αγαπούν και να τις αγαπούν.

Μπορεί αύριο να της αντιγυρίσεις της Αλκυόνης τις κατηγορίες. Μπορεί όμως και όχι –  αρκεί να θυμηθείς το ασπράδι και τον κρόκο…

Μπορεί αύριο να καταλάβεις ότι όσο άδικα και ανήθικα κι αν είναι τα ψέματά της, πηγάζουν από τη λαχτάρα της να αγαπηθεί. Απλά δεν έχει βρει ακόμα έναν καλύτερο τρόπο να το ζητήσει…

*Το Μικρό Αγόρι και τα 4 Αβγά από την Κατρίνα Τσάνταλη είναι ένα υπέροχο παραμύθι για τη διαφορετικότητα. Μέσα από τα ταξίδια του, το μικρό αγόρι μαθαίνει για τη διαφορετικότητα και πώς μπορεί να αγαπά και να αποδέχεται όλους τους ανθρώπους με σεβασμό.

Και ναι, το ξαναδιαβάσαμε με την κόρη μου όταν στην τάξη της ήρθε ένα κορίτσι με πιο σκούρο χρώμα στο δέρμα της. Γιατί είναι και ένα παραμύθι κατά του ρατσισμού.

Εκδόσεις: Διόπτρα

Ηλικία: 5+

Δείτε το βιβλίο στα: