Το μωρό μου κοιμόταν όλη τη νύχτα, αλλά τώρα ξυπνά συνέχεια. Τι συμβαίνει;

day-night-inversionΈνας από τους μεγαλύτερους μύθους σχετικά με τον ύπνο των μωρών και των νηπίων είναι ότι όταν ένα παιδί αρχίσει να κοιμάται συνεχόμενα όλη την νύχτα χωρίς ξυπνήματα, τότε οι γονείς έλυσαν οριστικά το θέμα του ύπνου.

Πολλά παιδιά που είχαν ξεκινήσει να κοιμούνται ολόκληρα οχτάωρα, ξαφνικά σταματούν, ξυπνούν πολλές φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας και οι λόγοι για αυτή την αλλαγή μπορεί να είναι πολλοί. Πιο συγκεκριμένα:

  • Η ανάπτυξη του παιδιού. Το μωράκι σας μεγαλώνει και είναι πιθανόν να μην του φτάνει πια η ποσότητα γάλακτος που έπινε έως τώρα. Έτσι ξυπνά τη νύχτα επειδή πεινά.
  • Αλλαγές στους ημερήσιους ύπνους. Τους πρώτους δεκαοχτώ μήνες και μέχρι το μωράκι σας να φτάσει να χρειάζεται μόνο έναν ημερήσιο ύπνο το μεσημέρι, θα περάσει από πολλά στάδια. Αν κοιμάται αργά το απόγευμα είναι λογικό να αργεί να κοιμηθεί το βράδυ ή να ξυπνά κατά τη διάρκεια της νύχτας.
  • Οδοντοφυΐα. Την περίοδο που το μωρό σας βγάζει δοντάκια είναι πολύ πιθανό να πονά, να νιώθει εκνευρισμό και να μην μπορεί να κοιμηθεί .
  • Κάποια ασθένεια. Όταν ένα παιδί είναι άρρωστο, όπως για παράδειγμα όταν είναι βουλωμένη η μυτούλα του, τότε ο ύπνος του δεν είναι καθόλου εύκολος και μοιραία θα ξυπνά πολλές φορές τη νύχτα.
  • Αλλαγές στο ημερήσιο πρόγραμμα. Οποιαδήποτε αλλαγή στη καθημερινή ρουτίνα, όπως για παράδειγμα αν πάτε διακοπές ή αν δεχτείτε μια ξαφνική βραδινή επίσκεψη, είναι πιθανόν να επηρεάσει τον ύπνο του μωρού σας.
  • Σημαντική οικογενειακή αλλαγή. Μια σημαντική αλλαγή στην οικογένεια, όπως μια μετακόμιση ή ο ερχομός ενός καινούριου μωρού, μπορεί να είναι η αιτία της αλλαγής του ύπνου του παιδιού σας.