Το παιδί πρέπει να πάει στο νοσοκομείο, πώς να το χειριστώ;

Το παιδί πρέπει να πάει στο νοσοκομείο, πώς να το χειριστώ;

Το παιδί πρέπει να πάει στο νοσοκομείο

Η πρώτη επαφή  των παιδιών με το νοσοκομείο μπορεί να αποτελέσει γι αυτά ένα ισχυρό σοκ, ιδίως εαν δεν έχουν ενημερωθεί κατάλληλα από τους γονείς τους. Και αυτό γιατί, εκτός από τον πόνο που ίσως νιώθουν, πολλές φορές τα μικρά παιδιά συνηθίζουν να ερμηνεύουν την αρρώστια ως μια τιμωρία για κάτι άσχημο που έκαναν.

Η εισαγωγή του παιδιού, όμως, είναι μια εξίσου δύσκολη κατάσταση και για τους γονείς. Νιώθουν αγωνία, ανησυχία, στενοχώρια για το παιδί τους. Επειδή, όμως, τα πάντα είναι πιθανά στη ζωή μας, θα πρέπει να συμβιβαστούμε με αυτήν την ιδέα και να είμαστε ψυχικά προετοιμασμένοι για ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Εξάλλου, πηγαίνουμε το παιδί μας στο νοσοκομείο, επειδή αυτό είναι απαραίτητο για να θεραπευτεί.

13 χρήσιμες συμβουλές από γονείς με παιδιά στο νοσοκομείο.

Τι μπορείτε να κάνετε…

  • Προσπαθήστε να ηρεμήσετε εσείς οι ίδιοι και εμπιστευτείτε τους γιατρούς.
  • Η στάση σας είναι αποφασιστική και θα καθορίσει τις αντιδράσεις του παιδιού σας.
  • Εξηγήστε του με απλά λόγια τι σημαίνει ακριβώς «νοσοκομείο» και τι γίνεται σε αυτόν τον χώρο, χωρίς να του δημιουργήσετε άγχος, ανασφάλεια ή ενοχές.
  • Το παιδί έχει απόλυτη ανάγκη την παρουσία σας δίπλα του, αλλά και των γιατρών που θα το καθησυχάζουν.
  • Έχετε μαζί σας το αγαπημένο του παιχνίδι, πχ. το αρκουδάκι του. Αυτό ίσως το ανακουφίσει και το κάνει αισθανθεί όμορφα.
  • Αποφύγετε να το αφήσετε μόνο στο δωμάτιό του απροειδοποίητα, γιατί αυτό θα του προκαλέσει ανασφάλεια.
  • Παρακινήστε το να γνωρίσει τα άλλα παιδιά που είναι στο ίδιο ή σε άλλα δωμάτια, εφόσον βέβαια συμφωνεί και ο γιατρός που το παρακολουθεί. Η επαφή με τους μικρούς ασθενείς θα το βοηθήσει αρκετά.
  • Τέλος να υπογραμμίσουμε πόσο σημαντική είναι η συνεργασία του παιδιού κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο νοσοκομείο. Η στάση της οικογένειας απέναντι στο παιδί θα πρέπει να είναι υποστηρικτική και ενθαρρυντική.

Babyradio – «Μεγαλώστε ευτυχισμένα παιδιά», Αλεξάνδρα Καππάτου, εκδόσεις Μίνωας

Διαβάστε ακόμη:

Nα ήταν πιο δυναμικός… (Οι σκέψεις ενός παιδιού στα λόγια της μαμάς του)

Δυναμικός γονιός, σημαίνει δυναμικό παιδί;