To παιδί σας έχει επιθετική συμπεριφορά; Και όμως είναι φυσιολογικό!

To παιδί σας έχει επιθετική συμπεριφορά; Και όμως είναι φυσιολογικό!

Μπορεί να ακούγεται κάπως περίεργο αλλά η αλήθεια είναι ότι η επιθετική συμπεριφορά των πολύ μικρών παιδιών είναι μια φυσιολογική διαδικασία της ανάπτυξής τους. Η δυσκολία στο αν επικοινωνήσουν και να εκφραστούν με τις λέξεις, η ανάγκη τους να νιώσουν περισσότερο ανεξάρτητα και η προσπάθεια τους να αποκτήσουν έλεγχο για το περιβάλλον γύρω τους είναι ίσως μερικά από τα αίτια που προκαλούν μερικές επιθετικές αντιδράσεις στην καθημερινότητά τους. Ως ένα βαθμό λοιπόν είναι απολύτως φυσιολογικό τα απιδιά να έχουν τέτοιες τάσεις όμως αυτό δε σημαίνει ότι ως γονείς πρέπει να το αμελήσουμε και να μη πάρουμε τα κατάλληλα μέτρα!

ΜΕΓΑΛΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ: Δηλώστε συμμετοχή και κερδίστε ένα ΣΤΟΛΙΣΜΕΝΟ Χριστουγεννιάτικο δέντρο αξίας 500€

[babyPostAd]Η λογική είναι ο καλύτερος σύμβουλος. Εάν δείτε το παιδί οποιαδήποτε στιγμή αν έχει επιθετική συμπεριφορά προς τα άλλα παιδάκια απλώς απομακρύνετέ το από τα άλλα παιδιά και καθίστε μαζί του παρακολουθώντας τα άλλα παιδιά της ηλικία του να παίζουν. Πείτε του να τα κοιτάξει και να δει πώς παίζουν και πώς περνάνε καλά δίχως να χτυπάει το ένα το άλλο. Πείτε του επίσης ότι όταν θέλει μπορεί να ξαναπάει για να παίξει αλλά χωρίς να τα χτυπάει. Ρωτήστε το πώς θα ένιωθε εκείνο εάν κάποιο άλλο παιδάκι το χτυπούσε ή δεν το άφηνε να παίξει;

Ψυχραιμία. Οι φωνές, ο καυγάς και ο πανικός δεν οδηγούν πουθενά. Σε αυτές τις στιγμές χρειάζεται ηρεμία και πρέπει να δώσετε το καλό παράδειγμα στο παιδί σας για την ηρεμία!

Όρια. Τα όρια είναι απαραίτητα για να αντιμετωπίσετε μια τέτοια συμπεριφορά. Μην περιμένετε να ξεφύγει για να του θέσετε όρια. Αν δείτε ότι γίνεται επιθετικό βγάλτε το από την κατάσταση και δώστε του χρόνο να ηρεμήσει.

Αναγνωρίστε τα συναισθήματα του. Δείξτε του ότι καταλαβαίνετε πώς νιώθει και δώστε του το περιθώριο να ανακαλύψει κι εκείνο τα συναισθήματα του αλλά προτρέψτε το να χρησιμοποιήσει εναλλακτικούς τρόπους για να δείξει τα συναισθήματά του. Μπορεί να τα εκφράσει με τα λόγια προς κάποιον αντί να χτυπήσει ή να σπρώξει, ή να δαγκώσει κάποιον.

Αναγνωρίστε την καλή συμπεριφορά. Είναι πολύ ωραίο για το παιδί όπως και για τον καθένα από εμάς να υπάρχει η αναγνώριση μιας δημιουργίας ή μιας καλής συμπεριφοράς γιατί έτσι θα νιώσει καλά με τον εαυτό του και θα θέλει να επαναλαμβάνει όποια καλή δράση έχει κάνει.

http://mommy.gr

Διαβάστε ακόμη:

Ξέρετε τι είδος νοημοσύνης έχει το παιδί σας;

Πόσες ώρες πρέπει να κοιμόμαστε μικροί και μεγάλοι;