Το παιδί σας κλείνεται πολύ στο δωμάτιό του; Τι μπορεί να συμβαίνει;

Περνάει πολλές ώρες στο δωμάτιό του και αρνείται να έρθει στο σαλόνι ή στην κουζίνα να περάσετε λίγο χρόνο μαζί.

Μόλις γυρίσει από το σχολείο, το πρώτο πράγμα που θα κάνει είναι να κλειστεί στο χώρο του και να περάσει το απόγευμα μόνο του, χωρίς να θέλει να σας δει. Τι μπορεί να συμβαίνει και το παιδί σου κλείνεται στο δωμάτιό του και πώς πρέπει να το αντιμετωπίσεις;

Αρχικά, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να ξεχνάμε πως τα παιδιά μεγαλώνουν και αλλάζουν συμπεριφορές που πολλές φορές μας προλαβαίνουν, χωρίς να τις πάρουμε χαμπάρι. Η απομόνωση μπορεί να είναι ένα πρώιμο δείγμα ότι ωριμάζει και μεγαλώνει, γεγονός που του δημιουργεί την ανάγκη να περάσει λίγο περισσότερο χρόνο μόνο του.

Εκτός αυτού, τα παιδιά μας έχουν δικό τους συναισθηματικό κόσμο που όσο και να νομίζουμε ότι γνωρίζουμε σε ένα βαθμό, στην πραγματικότητα δεν ξέρουμε πάρα πολλά από όσα περνούν από το μυαλό και τη ψυχή τους. Επομένως, η ανάγκη να περάσει λίγο χρόνο μόνο του μπορεί να σημαίνει πως το απασχολεί κάτι ή περνάει μια συναισθηματική φάση που δε θέλει να μοιραστεί.

Αυτό δε δίνει δικαιολογία σε εμάς να μην αναζητήσουμε τι συμβαίνει, αντιθέτως μας καθοδηγεί κατάλληλα ώστε να μπορέσουμε να ανακαλύψουμε αν έχει προκύψει κάτι σημαντικό ή απλώς κάτι παροδικό. Με συζήτηση χωρίς πίεση και με κουβέντα που δε θα το κάνει να αισθάνεται ότι κάνει κάτι λάθος ή ότι ανακρίνεται, θα μπορέσεις να διαπιστώσεις αν έχει συμβεί κάτι.

Μην ξεχνάς να του τονίζεις πως αν κάτι το απασχολεί είσαι πάντα εκεί για να το συζητήσετε και φυσικά να το λύσετε, δημιουργώντας του έτσι την ασφάλεια ότι οι γονείς του είναι εκεί για εκείνο. Αν δε μιλήσει στην αρχή, θα έρθει αργότερα η στιγμή, ανύποπτα, που θα σου εξομολογηθεί τι το απασχολεί.

Τέλος, προσπάθησε να ενθαρρύνεις τις κοινές διαδικασίες, όπως είναι το φαγητό, έτσι ώστε να «αναγκάζεται» να έρθει να μαζί σας, χωρίς να συντηρείς μια νέα συνήθεια όπως είναι το να τρώει μόνο του στο δωμάτιό του γιατί αυτό είναι λάθος από πολλές απόψεις. 

dearmom.gr