Το πρώτο χαμόγελο του μωρού – Τι σημαίνει πραγματικά;

Το πρώτο χαμόγελο του μωρού – Τι σημαίνει πραγματικά;

Το πρώτο χαμόγελο

Αν παρατηρήσετε προσεχτικά το νεογέννητο, θα δείτε ότι από τις δύο πρώτες εβδομάδες, της ζωής του, φαίνεται να χαμογελά. Στην αρχή πρόκειται για ένα μικρό μορφασμό που μόλις διαγράφεται, με τα μάτια κλειστά. Έπειτα, εμφανίζεται μια έκφραση χαλαρή, που δηλώνει ικανοποίηση, κάτι που συνήθως ακολουθεί το φαγητό του παιδιού.

Ανάμεσα στο δεύτερο και στον τρίτο μήνα, το βρέφος αρχίζει να χαμογελά. Αυτό είναι το κοινωνικό χαμόγελο. Η ανακάλυψη αυτού του χαμόγελου είναι μια γλυκύτατη εμπειρία για κάθε γονιό. Το μωρό ανοίγει διάπλατα τα μάτια, προσηλώνει το βλέμμα στο πρόσωπο της μητέρας και σκάει ένα χαμόγελο.

Τι σημαίνει, πράγματι, αυτό το χαμόγελο;

• Χαμογελά για πρώτη φορά στον κόσμο, όπως τον βλέπει, μέσα από το χαρούμενο πρόσωπο της μητέρας του.
• Σηματοδοτεί την έναρξη των κοινωνικών σχέσεων, το πρώτο σήμα διαλόγου με το πρόσωπο που το φροντίζει ή που του προσφέρει την προσοχή του.
• Μέσω αυτών των πρώτων και θετικών εμπειριών, το παιδί αρχίζει να συγκεντρώνει εκείνα τα συναισθήματα εμπιστοσύνης και σιγουριάς, που θα συμβάλλουν στη διαμόρφωση της προσωπικότητάς του.
• Μη χάνετε την ευκαιρία να απαντάτε σε αυτό το χαμόγελο, που έχει τη γεύση της ανακάλυψης του κόσμου, με ένα άλλο εξίσου ζεστό χαμόγελο, που θα διαβεβαιώσει το μωρό σας: «Μη φοβάσαι, η μαμά σου είναι εδώ και σε φροντίζει».

Babyradio – «Μεγαλώστε ευτυχισμένα παιδιά», Αλεξάνδρα Καππάτου, εκδόσεις Μίνωας

Διαβάστε ακόμη:

Αχ, εσύ, μικρό και αντιδραστικό!

Αντιδραστικό παιδί: 3 τρόποι να το μάθεις να σε ακούει

25 τρόποι να ρωτήσεις «Πώς πήγε το σχολείο σήμερα;» χωρίς να το ρωτήσεις!