Τοκετός στο νερό: Τα συν και τα πλην

Ο τοκετός στο νερό είναι μία διαδεδομένη μέθοδος φυσικού τοκετού και προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα για τη μητέρα και το νεογνό.

Ο πρώτος τοκετός στο νερό στην Ελλάδα έγινε το 1999 όταν η πρώτη Ελληνίδα επίτοκη αποφάσισε να χαρίσει στον εαυτό της και στο μωρό της αυτήν την εμπειρία.

Σύμφωνα με έρευνα του Κέντρου Φυσιολογικού Τοκετού στην Ελλάδα, από το 2006 έως το 2010 υπάρχουν 213 περιπτώσεις με χρήση νερού στο 1ο στάδιο τοκετού και 50 γεννήσεις στο νερό, από τις οποίες δεν υπήρχε καμία επιπλοκή για τη μητέρα ή το μωρό.

Τα πλεονεκτήματα

Το νερό αυξάνει τις ενδορφίνες, την κυκλοφορία του αίματος, τον ρυθμό αναπνοής και μειώνει την αρτηριακή πίεση, το οίδημα και τον πόνο.

Προσφέρει αναλγησία στο 1ο στάδιο του τοκετού ενώ η άνωση του νερού δίνει μεγάλη ευκολία στην κίνηση και στις αλλαγές θέσης της επιτόκου.

Τα μειονεκτήματα

Ο μεγαλύτερος φόβος των γυναικών έγκειται στην πιθανότητα πνιγμού του μωρού. Κάτι τέτοιο είναι απίθανο να συμβεί καθώς οι πνεύμονες του μωρού αρχίζουν να λειτουργούν από την πρώτη στιγμή που θα έρθει σε επαφή με τον αέρα.

Στα αρνητικά της μεθόδου τοποθετούνται οι προϋποθέσεις και οι περιορισμοί που τίθενται για να γίνει δυνατή η διεξαγωγή της.

  • Σε περιπτώσεις ανώμαλων προβολών και πολύδυμων κυήσεων.
  • Σε περιπτώσεις πρόωρης ρήξης υμένων.
  • Σε περιστατικά με υπέρταση ή προεκλαμψία
  • Σε περιπτώσεις όπου η ηλικία κυήσεως είναι μικρότερη των 37 εβδομάδων.