Η «τρέλα» του fidget spinner – Το γκατζετάκι που έχει ξετρελάνει τα παιδιά
H νέα τάση που έκανε την εμφάνισή της στα σχολεία και έχει ξετρελάνει τα παιδιά λέγεται fidget spinner και μέχρι πριν από μερικούς μήνες δεν υπήρχε πουθενά.
[babyPostAd]Πλέον, υπάρχει παντού και στο διαδίκτυο κυκλοφορούν δεκάδες βίντεο με κόλπα που μπορείς να κάνει κάποιος με αυτό το μικρό γκατζετάκι, ενώ στη χώρα μας πωλείται από καταστήματα παιχνιδιών μέχρι τα περίπτερα!
Στην ουσία, είναι ένα πολύ απλό παιχνίδι που αποτελείται από 2 κομμάτια, με το ένα να περιστρέφεται γύρω από το άλλο σαν έλικας ελικοπτέρου με 3 ακτίνες. Το μόνο που έχει να κάνει το παιδί είναι να το κρατήσει πάνω στα δάχτυλά του και να περιστρέφει τις ακτίνες.
Στο εξωτερικό έχει απαγορευτεί σε δεκάδες σχολεία στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία, με τους δασκάλους να διαμαρτύρονται ότι αντί για ενίσχυση της προσοχής, όπως διαφημίζεται, το spinner δεν αφήνει τα παιδιά να συγκεντρωθούν στο μάθημα.
Γενικά διαφημίζεται ως ένα παιχνίδι αντίδοτο στο σύνδρομο ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (ADHD), στο στρες και τον αυτισμό, αλλά πολλοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι οι ισχυρισμοί αυτοί είναι μάλλον υπερβολικοί.
Όπως ο Mark Rappport, κλινικός ψυχολόγος του Πανεπιστημίου της Κεντρικής Φλόριντα που θεωρεί ότι είναι πιο πιθανό να σου αποσπάσει την προσοχή το fidget spinner παρά να βοηθήσει τη συγκέντρωση σε ανθρώπους με ADHD.
Από την άλλη, γονείς παιδιών με ειδικές ανάγκες είναι ενθουσιασμένοι με τα οφέλη του νέου παιχνιδιού. «Για κείνη, το fidget spinner δεν είναι απλά ένα παιχνίδι που πρέπει να αποκτήσει, όπως για τους συμμαθητές της, αλλά ένα εργαλείο για να εκτονώσει την πίεση που προκαλεί το σχολείο. Είναι πολύ ενθουσιασμένη που όλα τα παιδιά θέλουν να παίξουν με το fidget spinner όπως εκείνη», έγραψε στο AutismAwareness.com η μαμά ενός 8χρονου κοριτσιού με αυτισμό.
Έρευνες έχουν δείξει ότι η κίνηση μπορεί να βοηθήσει παιδιά με αυτισμό αλλά και ADHD. Μία μελέτη του 2015 που διεξήγαγε ο Rapport με την ομάδα του, έδειξε ότι παιδιά 8-12 ετών που συμμετείχαν σε δραστηριότητες κατά τις οποίες κινούσαν τα άκρα τους ή ένα μεγάλο μέρος του σώματός τους, είχαν καλύτερες επιδόσεις από παιδιά που κάθονταν ακίνητα. Επισημαίνουν, όμως, ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις για τα οφέλη συγκεκριμένα του fidget spinner στα παιδιά με αυτισμό ή ADHD.
Ωστόσο, οι λάτρεις του fidget spinner (και φυσικά όσοι το πωλούν) υποστηρίζουν ότι είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αντιμετωπιστεί το άγχος, η υπερκινητικότητα και η διάσπαση προσοχής.
Πολλά άρθρα υποστηρίζουν ότι σχεδιάστηκε αρχικά για τα παιδιά με αυτισμό και ειδικές ανάγκες, χωρίς ωστόσο να αποτελεί μέσο θεραπείας, αλλά περισσότερο ένα παιχνίδι για να συγκεντρώνεται η προσοχή σε μία συγκεκριμένη δραστηριότητα.
Πολλοί μπορεί να το χρησιμοποιούν ως βοήθεια στη διαδικασία της σκέψης, με τον ίδιο τρόπο που μουτζουρώνουμε ή ζωγραφίζουμε ένα χαρτί όταν προσπαθούμε να θυμηθούμε κάτι ή μιλάμε στο τηλέφωνο, ως κάτι χαλαρωτικό όπως τα antistress balls ή ως κάτι για να κρατούν τα χέρια τους απασχολημένα, στην προσπάθεια ας πούμε να σταματήσουν να τρώνε τα νύχια τους.
Ό,τι και να ισχύει, η αλήθεια είναι ότι το fidget spinner έχει ξετρελάνει παιδιά και νέους και ήρθε για να μείνει και στην Ελλάδα (τουλάχιστον μέχρι την εμφάνιση της επόμενης μόδας).
Πηγή: livescience.com, alfavita.gr
Το διαβάσαμε στο childit.gr