Όλοι κινδυνεύουμε από εκφυλισμό του εγκεφάλου. Οι στατιστικές δείχνουν ότι, αν ζήσετε μέχρι την ηλικία των 85 ετών και άνω, ο κίνδυνος π.χ εμφάνισης Αλτσχάιμερ είναι 50%. Έτσι, είναι λογικό να κάνουμε ό,τι μπορούμε προκειμένου να διατηρήσουμε τον εγκέφαλό μας υγιή. Οι διατροφικές επιλογές σας μπορεί να είναι ο σημαντικότερος παράγοντας ελέγχου σε οτιδήποτε έχει σχέση με την υγεία, τη ζωτικότητα και τη λειτουργικότητα του πολύτιμου αυτού οργάνου.
1. Ελαιόλαδο
Είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες, οι οποίες αποτελούν ισχυρά αντιοξειδωτικά και προστατεύουν τον εγκέφαλο.
2. Έλαιο καρύδας
Ενισχύει την ικανότητα των νευρώνων του εγκεφάλου να χρησιμοποιούν ενέργεια, ενώ ταυτοχρόνως μειώνει την παραγωγή βλαβερών ελεύθερων ριζών. Περιέχει επίσης κορεσμένο λίπος, δηλαδή ένα ζωτικό θρεπτικό συστατικό για την ακεραιότητα και τη λειτουργία των κυτταρικών μεμβρανών του εγκεφάλου.
3. Άγριος σολομός
Αποτελεί μια καταπληκτική φυσική πηγή του ωμέγα-3 λιπαρού οξέος που ονομάζεται δοκοσαεξανοϊκό οξύ (DHA). Το DHA παίζει βασικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας των εγκεφαλικών κυττάρων και βοηθά στη δημιουργία εγκεφαλικών κυττάρων στο κέντρο μνήμης του εγκεφάλου.
4. Μπλε μούρα
Είναι γεμάτα με αντιοξειδωτικά που προστατεύουν στον εγκέφαλο. Τα μπλε μούρα βοηθούν επίσης στη μείωση της φλεγμονής, δηλαδή τον ακρογωνιαίο λίθο σχεδόν όλων των εκφυλιστικών διαταραχών του εγκεφάλου.
5. Κουρκούμη
Ενεργοποιεί τα τμήματα του DNA που βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής. Ο σημαντικός ρόλος της κουρκούμης στην υγεία του εγκεφάλου έχει περιγραφεί στα Βεδικά κείμενα πάνω από 3.000 χρόνια πριν.
6. Αυγά
Είναι πλούσια σε χολίνη, την πρόδρομη χημική ουσία της ακετυλοχολίνης που αποτελεί έναν από τους πιο θεμελιώδεις νευροδιαβιβαστές. Επιπλέον, τα αυγά περιέχουν χοληστερόλη, η οποία αποτελεί ένα σημαντικό συστατικό για τις εγκεφαλικές κυτταρικές μεμβράνες ενώ λειτουργεί ως αντιοξειδωτικό που προστατεύει τον εγκέφαλο.
7. Φύλλα πικραλίδας
Είναι πλούσια σε πρεβιοτικές ίνες, έναν ειδικό τύπο φυτικών ινών που βοηθά την ανάπτυξη των βακτηρίων του εντέρου που ενισχύουν τον εγκέφαλο.
8. Καρύδια
Περιέχει μια ποικιλία θρεπτικών συστατικών που ενισχύουν την υγεία του εγκεφάλου, όπως βιταμίνη Ε, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, χαλκό, μαγγάνιο και ίνες που ωφελούν τα βακτήρια του εντέρου τα οποία προστατεύουν τον εγκέφαλο.
9. Άσκηση
Είναι κάτι που έπρεπε να προστεθεί στη λίστα. Μπορείτε βέβαια να την ονομάσετε «τροφή για την ψυχή», αν θέλετε. Η αερόβια άσκηση ενεργοποιεί τα γονίδια που παράγουν την BDNF (μια αυξητική και προστατευτική ορμόνη), η οποία αφορά τα κύτταρα του εγκεφάλου.
10. Σπαράγγια
Είναι πλούσια σε πρεβιοτικές ίνες που ενισχύουν τα βακτήρια του εντέρου τα οποία ωφελούν τον εγκέφαλο. Τα σπαράγγια είναι πλούσια σε αντιφλεγμονώδη θρεπτικά συστατικά και φυλλικό οξύ.
11. Κιμτσί
Είναι ένα παραδοσιακό κορεατικό πιάτο που έχει υποστεί ζύμωση και περιέχει πολλά προβιοτικά, τα οποία ενισχύουν την υγεία του εγκεφάλου.
12. Jicama
Αποτελεί μία από τις καλύτερες πηγές πρεβιοτικών ίνων. Είναι επίσης γνωστό ως μεξικανικό γιαμ, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Β6, φολικό οξύ και βιταμίνη Ε.
13. Λάχανο Καλέ
Πρόκειται για ένα εξαιρετικό λαχανικό με λίγους υδατάνθρακες και πλούσιο σε βιταμίνες C, Κ και Α, κάλιο και σίδηρο.
14. Μπρόκολο
Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε σουλφοραφάνη, μια χημική ουσία που βοηθά στην αποτοξίνωση, τη μείωση της φλεγμονής και τον έλεγχο των βλαβερών ελεύθερων ριζών.
15. Αβοκάντο
Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε μονοακόρεστα λίπη που προστατεύουν τα κύτταρα του εγκεφάλου. Το έλαιο αβοκάντο έχει αποδειχτεί ότι βοηθά στη διατήρηση υγιών επιπέδων αρτηριακής πίεσης.
16. Κόκκινο κρασί
Είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες, οι οποίες ενισχύουν κυριολεκτικά τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο.
17. Μαύρη σοκολάτα
Όπως και το κόκκινο κρασί, είναι πλούσια σε πολυφαινόλες.
18. Σπανάκι
Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά που προστατεύουν τον εγκέφαλο καθώς και βιταμίνη Κ, φολικό οξύ και λουτεΐνη.
19. Αμύγδαλα
Όπως και τα λιπαρά ψάρια, τα αμύγδαλα έχουν υψηλά επίπεδα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων που προστατεύουν τον εγκέφαλο καθώς και βιταμίνη Ε.
20. Σπόροι κολοκύθας
Αποτελούν πλούσια πηγή ψευδαργύρου, ένα μεταλλικό στοιχείο που παίζει σημαντικό ρόλο στη μνήμη και τη συνολική λειτουργία του εγκεφάλου.
ΠΗΓΗ: newsitamera.gr