Τσίμπημα κουνουπιού – Τι κάνετε εαν τσιμπήσει το παιδί σας κουνούπι;

Τι προκαλούν τα τσιμπήματα κουνουπιών;

Είμαστε σχεδόν στη μέση του καλοκαιριού και τα κουνούπια έχουν ήδη κάνει αισθητή την παρουσία τους. Τι μπορούμε να κάνουμε όμως για να προστατευτούμε από τα ενοχλητικά τσιμπήματά τους; Πώς αντιμετωπίζουμε σωστά ένα τσίμπημα κουνουπιού; Ποιες ασθένειες μπορούν να μεταδώσουν τα κουνούπια στον άνθρωπο; Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που θα μας απασχολήσουν σε αυτή τη δημοσιογραφική έρευνα.

Κατ’ αρχάς, ας δούμε περιεκτικά τι είναι το κουνούπι.

Το κουνούπι είναι ένα δίπτερο έντομο με 3.500 είδη παγκοσμίως. Το σώμα του καλύπτεται από μικρά «λέπια», ενώ τα φτερά του είναι μεμβρανώδη. Τα θηλυκά κουνούπια χρειάζονται αίμα για να μπορέσουν να κάνουν αβγά. Το κάθε ένα γεννά περίπου 300 αβγά, ενώ η μέση διάρκεια ζωής ενός κουνουπιού είναι από 1 μήνα έως 40 ημέρες.

Τα κουνούπια διανύουν καθημερινά απόσταση ίση με 2,5 χιλιόμετρα, ενώ τείνουν να προσελκύονται από την κίνηση, την υγρασία, το διοξείδιο του άνθρακα που εκπνέουμε κατά την αναπνοή, καθώς και από τη θερμότητα που εκπέμπει το σώμα μας. Το θηλυκό «επιτίθεται» στο ανθρώπινο δέρμα εκχύνοντας ένα αιμολυτικό και αντισταμινικό σάλιο, και στη συνέχεια, ρουφώντας το αίμα το οποίο καταλήγει στην κοιλιά του. Υπάρχουν 3 γένη κουνουπιών: το ανωφελές, το κοινό κουνούπι και το γένος αηδής. Και τα τρία είδη μπορούν να μεταδώσουν ασθένειες στον άνθρωπο.

Το ανωφελές κουνούπι είναι δυνατό να μεταδώσει ελονοσία, εγκεφαλίτιδα και φιλαρίαση. Η μετάδοση της ελονοσίας γίνεται μέσω του πλασμωδίου. Το θηλυκό κουνούπι μαζί με το αίμα ρουφάει και το πλασμώδιο, στο οποίο οφείλεται η ασθένεια, και στη συνέχεια, και ενώ το μικρόβιο έχει αναπτυχθεί μέσα στο κουνούπι, μεταδίδει με το μολυσμένο του σάλιο το μικρόβιο στον ανθρώπινο οργανισμό.

Μέσω του τσιμπήματός του μεταδίδει και την εγκεφαλίτιδα, η οποία αποτελεί μία φλεγμονή του εγκεφάλου που προκαλείται από βακτήρια, παράσιτα και ιούς. Η φιλαρίαση είναι μία πρασιτική νόσος, η οποία προκαλεί την απόφραξη των λεμφαγγείων της κοιλιάς. Οι φιλάριες είναι τα παράσιτα που ευθύνονται για την εν λόγω ασθένεια, και απαντώνται μόνο σε τροπικές περιοχές.

Το γένος αηδής ευθύνεται για τη μετάδοση του κίτρινου πυρετού. Ο θώρακάς του έχει ασημένιο χρώμα, ενώ αναπαράγεται σε αρμυρά έλη και σε δεξαμενές νερού βροχής. Δεν ζει για περισσότερο από 15 ημέρες.

Το κοινό κουνούπι προτιμά την υγρασία και τα στάσιμα νερά. Ζει για 10- 15 ημέρες, ενώ σε ψυχρές συνθήκες είναι δυνατό να ζήσει και περισσότερο. Το κουνούπι είναι φορέας της εγκεφαλίτιδας, αλλά είναι σπάνιο να τη μεταδώσει, αλλά και της φιλαρίασης όταν βρίσκεται σε τροπικές περιοχές.

Πώς να προστατευτείτε από τα κουνούπια

Υπάρχουν αρκετά μέτρα πρόληψης και προφύλαξης από αυτόν τον συνήθως καλοκαιρινό ανεπιθύμητο επισκέπτη. Φροντίστε να προμηθευτείτε εντομοκτόνα, εντομοαπωθητικά υγρά ή spray, κουνουπιέρες και φυσικά, σίτες σε όλα τα παράθυρα του σπιτιού, στους αεραγωγούς, στους φεγγίτες και στο τζάκι. Είναι επίσης αποτελεσματικός ο καθαρισμός της αποχέτευσης αλλά και οπουδήποτε μπορεί να υπάρχει στάσιμο και μολυσμένο νερό.

Προσπαθήστε να μην αφήνετε ακάλυπτα πολλά μέρη του σώματος κατά τη διάρκεια της νύχτας, ή όταν αυτό δεν είναι δυνατό, εφαρμόστε στο σώμα σας ένα φυτικό απωθητικό σπρέυ. Τα αιθέρια έλαια ευκαλύπτου αποτελούν επίσης ένα φυσικό τρόπο αντιμετώπισης των κουνουπιών μέσα στο υπνοδωμάτιο κατά τη διάρκεια της νύχτας. Τα μέτρα προφύλαξης θα πρέπει να τηρούνται σχολαστικά κυρίως για την προστασία της υγείας των μικρών σε ηλικία παιδιών. Τέλος, έχει παρατηρηθεί ότι η σκουρόχρωμη επιδερμίδα ελκύει περισσότερο τα κουνούπια από μία ανοιχτόχρωμη.

Πώς να αντιμετωπίσετε το τσίμπημα του κουνουπιού

Όταν ένα κουνούπι «επιτεθεί» στο δέρμα μας και το τσιμπήσει εμφανίζουμε συμπτώματα έντονου κνησμού και ερυθρότητας στο σημείο. Καλό θα ήταν να αποφύγουμε να το «ξύσουμε», διότι τόσο η φαγούρα θα διαρκέσει περισσότερο όσο και θα αυξήσουμε τις πιθανότητες να μεταφέρουμε κάποιο μικρόβιο μέσα στον οργανισμό μας μέσα από τις μικρές «πληγές» που θα προκαλέσουν τα νύχια μας. Το καλύτερο θα ήταν να τοποθετήσουμε λίγο πάγο πάνω στο σημείο για να ανακουφιστούμε και στη συνέχεια, να εφαρμόσουμε κάποια αντιβιοτική/ αντισταμινική κρέμα ( ή οποιαδήποτε κρέμα για τσιμπήματα διαθέτουμε).

Διαβάστε επίσης:
Τι να κάνετε αν τσιμπήσει το παιδί σας μέλισσα!