Βάλτε τα παιδιά στο παιχνίδι της καθαριότητας!

Τελικά δεν είναι τόσο δύσκολο όσο φαντάζεσαι! Οι δουλειές του νοικοκυριού μπορούν να ενταχθούν στην καθημερινότητα των παιδιών, μέσα από σταδιακή εκπαίδευση και μάλιστα από πολύ μικρή ηλικία. Αν δοκιμάσεις να κάνεις τις δουλειές να μοιάζουν με μια αποστολή και μάλιστα ομαδική, στην οποία οφείλουν να συμμετέχουν όλοι, για το καλό του σπιτιού και της υγείας των κατοίκων του, να είσαι σίγουρη ότι το πιτσιρίκι σου θα μπει στο νόημα και με το παραπάνω. Διάβασε μερικά tips που θα σε βοηθήσουν να κάνεις την αρχή:

Κάνε τη διαδικασία να μοιάζει με παιχνίδι! Η πρώτη και καλύτερη συμβουλή είναι αυτή. Τα παιδιά έχουν συνεχώς την ανάγκη να παίζουν και μάλιστα να νικούν, προκειμένου να αισθάνονται περήφανα. Μπορείς λοιπόν να θέσεις το ζήτημα ως εξής: «Για να δούμε ποιος θα καταφέρει να μαζέψει τα περισσότερα παιχνίδια στον κουβά του;»

Πες την αλήθεια σχετικά με το τι κάνετε. Τα παιδιά δεν δυσανασχετούν να κάνουν δουλειές έτσι όπως κάνουν συνήθως οι μεγάλοι. Γι’ αυτό δεν υπάρχει λόγος να τους φέρεις με το μαλακό ότι θα πρέπει να συμμετέχουν στις δουλειές. Απλά εξήγησέ τους ότι στην οικογένεια, έχετε αποφασίσει ότι το σπίτι θα πρέπει να είναι πάντα συμμαζεμένο. Κάπως έτσι θα τονώσεις και την πεποίθησή του ότι όλο αυτό είναι μια ομαδική δουλειά στην οποία εκείνο συμμετέχει ενεργά.

5 Τρόποι που θα Κάνουν τα Παιδιά σας να Αφήσουν για Λίγο τα Παιχνίδια τους και να Βοηθήσουν στις Δουλειές του Σπιτιού

Να κρατάς τις υποσχέσεις σου. Αν υποσχεθείς ότι το αντάλλαγμα για το μάζεμα τον παιχνιδιών από το πάτωμα είναι μια βόλτα στις κούνιες, καταλαβαίνεις ότι θα πρέπει να τηρήσεις αυτό που είπες. Αλλιώς μην περιμένεις βοήθεια με τις δουλειές και την επόμενη μέρα…

Κάνε καταμερισμό των εργασιών. Κάποιες δουλειές καθημερινές, όπως το πότισμα μιας γλάστρας ή το τάισμα του χρυσόψαρου, μπορούν άνετα να ανατεθούν αποκλειστικά σε ένα μέλος της οικογένειας. Ανάλογα με την ηλικία και τη σωματική διάπλαση, βγάλε ένα πρόχειρο πρόγραμμα με βάση το οποίο ο καθένας της «ομάδας» θα ξέρει τι του αναλογεί.

Άλλαζε τις αρμοδιότητες. Κάτι επίσης σημαντικό είναι να αναβαθμίζεις τις εργασίες που διεκπεραιώνει το κάθε παιδί, με την πάροδο του χρόνου. Καθώς μεγαλώνει, κάτι τέτοιο είναι μια έμπρακτη απόδειξη ότι του δείχνεις εμπιστοσύνη και του αναθέτεις όλο και πιο απαιτητικά πράγματα.

Πηγή: mommy.gr

Διαβάστε ακόμη:

Ποιες «δουλειές» μπορούν να κάνουν μόνα τους τα παιδιά για να γίνουν ανεξάρτητα;

Δείτε το μυστικό για το ανοιξιάτικο καθάρισμα του σπιτιού!