Βασικές διατροφικές συμβουλές κατά την εγκυμοσύνη και τον θηλασμό.

Από τον Δρ. Σοφοκλή Χατζημωυσή

Η σωστή διατροφή κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης είναι πολύ σημαντική τόσο για τη μητέρα όσο και για το παιδί. Η διατροφή στην αρχή της εγκυμοσύνης της γυναίκας κανονικού βάρους δεν απέχει από το κλασικό μοντέλο της Μεσογειακής Διατροφής. Η φυσιολογική αύξηση βάρους της εγκυμονούσας κανονικού βάρους στο τέλος της εγκυμοσύνης θα πρέπει να κυμαίνεται στα 8-12 κιλά (1-2 κιλά το πρώτο τρίμηνο, 3-4 κιλά το δεύτερο τρίμηνο, 4-5 κιλά το τρίτο τρίμηνο). Οι ανάγκες σε θερμίδες αυξάνονται το δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.

Τροφές που συνίστανται: γάλα και γιαούρτι με λίγα λιπαρά, παστεριωμένα φρέσκα τυριά με λίγα λιπαρά, όχι πολλά άλευρα, κόκκινο κρέας χωρίς το λίπος, κοτόπουλο, κουνέλι, συκώτι, ψάρι καλά ψημένο, αυγό – όχι τηγανητό, ψωμί ολικής άλεσης, ζυμαρικά και ρύζι ολικής άλεσης, ελαιόλαδο (αγνό παρθένο), φρέσκα λαχανικά και φρούτα όλων των ειδών, όσπρια, πατάτες, μέλι, μαρμελάδα.

Τρία ελαφριά γεύματα: πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό και δύο ενδιάμεσα μικρογεύματα – δεκατιανό και απογευματινό.

Τροφές που αποφεύγονται: μη παστεριωμένο γάλα, ψάρι και κρέας ωμά ή λίγο ψημένα, αυγά ωμά, ψάρια που υπάρχει πιθανότητα να περιέχουν υδράργυρο και βαρέα μέταλλα όπως πχ μεγάλα ψάρια του βυθού: ξιφίας, τόνος, θαλασσινά.

Περιορισμός: τηγανιτά, λιπαρά, καπνιστές τροφές, αλμυρές τροφές, σαλάμια, γλυκά, κρεμώδεις τροφές, πικάντικες τροφές, αναψυκτικά, καφές, τσάι.

Καθημερινή κατανάλωση: 4-5 ποτήρια γάλα ή εναλλακτικά γιαούρτι ή τυρί, 5 μερίδες φρούτα και λαχανικά, 2 καρύδια, αγνό παρθένο ελαιόλαδο, κόκκινο άπαχο κρέας (4-6 φορές ανά εβδομάδα), ψάρι (3-4 φορές ανά εβδομάδα), αυγό (2-3 φορές ανά εβδομάδα).

Την περίοδο θηλασμού η καθημερινή διατροφή θα πρέπει να είναι πλήρης και ισορροπημένη με υγιεινό τρόπο ζωής (αποχή από το κάπνισμα, ήπια κινητικότητα κλπ).

Η μητέρα που θηλάζει έχει αυξημένη ανάγκη για νερό και θερμίδες , περίπου 700 θερμίδες περισσότερο από την περίοδο που δε θηλάζει.

Τροφές συχνής κατανάλωσης: γάλα, γαλακτοκομικά, αυγά, ψάρι και κρέας καλοψημένα, αγνό παρθένο ελαιόλαδο, δημητριακά, όσπρια, φρέσκα φρούτα και λαχανικά.

Τροφές που θα πρέπει να αποφεύγονται: αλκοόλ, ψάρια βυθού, θαλασσινά και άλλες τροφές που αποκλείονται και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή τροφές που μπορούν να προκαλέσουν αλλεργίες.

Πηγή: all4mama.gr

Διαβάστε ακόμη:

Διδάξτε στα παιδιά σας δύσκολα πράγματα. Υπάρχει λόγος!

Μέσα από την μητρότητα μεγαλώνω και εγώ…

Πώς αναπτύσσονται τα προβλήματα φωνής στα παιδιά