Η βασιλόπιτα που περίσσεψε γίνεται εκμέκ πολίτικο!
Οι διακοπές των Χριστουγέννων είναι πλέον παρελθόν και σίγουρα όλοι μας το παρακάναμε με τις διατροφικές ατασθαλίες, αλμυρές και γλυκές. Παρ’ όλα αυτά σίγουρα κάτι μας περίσσεψε. Για παράδειγμα η βασιλόπιτα (τύπου τσουρέκι) η οποία, όσο κι αν συνοδέψουμε το πρωινό μας γάλα ή τον απογευματινό μας καφέ ή τσάι, δεν είναι καθόλου απίθανο να συνεχίζει να βρίσκεται στο τραπέζι μας. Άλλωστε, βασιλόπιτες κόβουμε όλοι μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου. Δεν χρειάζεται όμως ούτε να πιεστούμε να την καταναλώσουμε όλη ούτε να μας πιάνουν οι ενοχές επειδή μπορεί τελικά να χαλάσει και να αναγκαστούμε να την πετάξουμε… Μπορούμε να την “ανακυκλώσουμε” και να παρασκευάσουμε κάτι λαχταριστό.
[babyPostAd]Θα κόψουμε τη βασιλόπιτα σε φέτες και θα τις τοποθετήσουμε σε ένα ταψί.
Από πάνω θα τις αλείψουμε καλά με βούτυρο και θα τις βάλουμε στο φούρνο (περίπου 40′) στους 170 βαθμούς μέχρι οι φέτες να πάρουν ένα χρυσό χρώμα. Τότε τις ξεφουρνίζουμε και τις αφήνουμε να κρυώσουν.
Ετοιμάζουμε το σιρόπι:
Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε τη ζάχαρη με το νερό και την μαστίχα τριμμένη και βράζουμε για 5 λεπτά από τη στιγμή που θα πάρει βράση.Βγάζουμε το τσουρέκι από το φούρνο και το σιροπιάζουμε αμέσως.Αφήνουμε στην άκρη να ρουφήξει το σιρόπι.
Παράλληλα έχουμε φτιάξει μία κρέμα ζαχαροπλαστικής:
Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε τις 3 κούπες γάλα μαζί με τη βανίλια και τη ζάχαρη.Χτυπάμε σε μπολ τα 3 αυγά ολόκληρα μέχρι να φουσκώσουν και ρίχνουμε λίγο λίγο μέσα την μια κούπα γάλα που κρατήσαμε.Συνεχίζοντας το χτύπημα ρίχνουμε κουταλιά κουταλιά το αλεύρι.Μόλις διαλυθεί καλά και γίνει το μίγμα κρεμώδες παίρνουμε λίγο λίγο από το καυτό γάλα και το ρίχνουμε στο μπολ.Αδειάζουμε όλο το μίγμα στην κατσαρόλα και σε μέτρια φωτιά βράζουμε την κρέμα ανακατεύοντας συνεχώς με αυγοδάρτη, μέχρι να πήξει και να κάνει φουσκάλες.Αδειάζουμε την κρέμα πάνω από το τσουρέκι και μόλις έρθει σε θερμοκρασία δωματίου βάζουμε στο ψυγείο να παγώσει.
Αφού κρυώσουν οι φέτες του τσουρεκιού τις βάζουμε την μία δίπλα στην άλλη χωρίς να αφήνουμε ανάμεσα κενά και τις πασπαλίζουμε με κανέλα και καβουρντισμένα αμύγδαλα.Στη συνέχεια προσθέτουμε από πάνω και την κρέμα και την απλώνουμε ώστε να πάει παντού. Τέλος γαρνίρουμε με σαντιγύ, κανέλα και αμύγδαλο.
Το γλυκό μας είναι έτοιμο και το αφήνουμε στο ψυγείο για 1- 2 ώρες .
Πηγή: mageirikikaisintages.blogspot.gr
Το διαβάσαμε στο mamastv.gr