Βίντεο: Πώς να πείσεις ένα παιδί να φάει μπρόκολο

"Η μάχη δεν είναι να κάνουμε τους ανθρώπους αδύνατους, αλλά να τους διατηρήσουμε αδύνατους" με υγιεινές διατροφικές συνήθειες ξεκινώντας από νεαρή ηλικία. Αν το παιδί γίνει 3ων ή 4ρων είναι ήδη αργά.

τρώει υγιεινάΟ Prof. Jeff French είναι ένας παγκοσμίου φήμης καθοδηγητής, συμπεριφορικής επιρροής και απεσταλμένος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας σε πολλές χώρες, όπου μελετάει και δίνει λύσεις σε θέματα που αφορούν τις συνήθειες των ανθρώπων και την υγεία, όπως για παράδειγμα την παχυσαρκία.

Βρέθηκε στην Ελλάδα στα πλαίσια ενός συνεδρίου και του έγινε η ερώτηση που απασχολεί όλους τους γονείς: “Πώς μπορείς να επηρεάσεις ένα παιδί που προσπαθεί να φάει υγιεινά και δεν μπορεί, δεν θέλει, αρνείται; Πώς να πείσεις ένα παιδί, 9χρονο να φάει μπρόκολο;”. Η απάντησή του ήταν αφοπλιστική!

“Είναι πολύ αργά, θα πρέπει να μάθεις σε ένα 2χρονο να τρώει μπρόκολο“. Έδωσε μάλιστα και ένα παράδειγμα από τη δική του οικογένεια και τον εγγονό του, 2μισι ετών, για τον οποίο είπε ότι το μπρόκολο είναι το αγαπημένο του φαγητό. Τόνισε το γεγονός ότι η μητέρα του, και γενικά η οικογένειά του μικρού, τον έμαθαν από νωρίς να τρώει λαχανικά με αποτέλεσμα οι προτιμητέες του γεύσεις να είναι ανάλογες.

Έδωσε στο κοινό και μια συμβουλή λέγοντας ότι όταν οι γονείς δίνουν στα παιδιά τους τροφές με ψηλό δείκτη ζάχαρης ή λίπους στην ηλικία των 2 ή 3 ετών, ο ουρανίσκος τους και οι γεύσεις που δέχεται ο οργανισμός του γενικά, μαθαίνει σε αυτές. Αργότερα είναι δύσκολη εάν όχι μηδενική η αντιστροφή αυτής της συνήθειας. Έδωσε και επιστημονικά στατιστικά που αφορούν την παχυσαρκία λέγοντας ότι μόλις το 10% των παρεμβάσεων που γίνονται, συμπεριλαμβανομένου και των εγχειρήσεων, έχουν μακροχρόνια επιτυχία, επειδή οι διατροφικές συνήθειες είναι πολύ δύσκολο να αλλαχθούν και το άτομο επιστρέφει στις παλιές καταστροφικές για τον ίδιο συνήθειες.

Λέει χαρακτηριστικά ότι “Η μάχη δεν είναι να κάνουμε τους ανθρώπους αδύνατους, αλλά να τους διατηρήσουμε αδύνατους” με υγιεινές διατροφικές συνήθειες ξεκινώντας από νεαρή ηλικία. Αν το παιδί γίνει 3ων ή 4ρων είναι ήδη αργά.

Δείτε το βίντεο: