Βιβλία για να μαθαίνει το παιδί να αντιμετωπίζει τον σχολικό εκφοβισμό:

Πώς μέσα από τις πολύχρωμες σελίδες καλών βιβλίων το παιδί μαθαίνει να αντιμετωπίζει τον σχολικό εκφοβισμό – Πειρατές, ιππότες, μάγισσες, βοηθούν ώστε να προληφθεί και να περιοριστεί η μάστιγα του bullying

Πώς μία ομάδα πειρατών, μία ομάδα μαγισσών και μία ομάδα ιπποτών καταφέρνουν να κατατροπώσουν τους κακούς και να αντιμετωπίσουν τον εκφοβισμό; Χάρη στις θετικές απαντήσεις και τα έξυπνα στιχάκια των ηρώων στα βιβλία του πολυβραβευμένου συγγραφέα, Αντώνη Παπαθεοδούλου, ο μικρός, αλλά και ο μεγαλύτερος αναγνώστης ανακαλύπτει ευφάνταστους τρόπους για να σταματήσει την ενδοσχολική βία.

Στο… πειρατικό βιβλίο του Παπαθεοδούλου «Οι καλοί και οι κακοί πειρατές», που συμπεριλαμβάνεται στη σειρά βιβλίων των Εκδόσεων Παπαδόπουλος, οι κακοί πειρατές φοβερίζουν σε κάθε σελίδα τους καλούς, οι οποίοι, όμως, διατηρούν την ψυχραιμία τους και δεν τρομάζουν. Αντιθέτως, με έξυπνες απαντήσεις και χάρη στην υπέροχη εικονογράφηση της Ίριδος Σαμαρτζή, το παιδί μαθαίνει να αντιμετωπίζει θετικά όλους τους «κακούς». Το παραμύθι έχει αποσπάσει το κρατικό βραβείο Παιδικού Εικονογραφημένου Βιβλίου για το 2012, αλλά και το βραβείο του Κύκλου του Παιδικού Βιβλίου για την ίδια χρονιά.

Από την άλλη, στο βιβλίο του «Οι καλοί και οι κακοί ιππότες», πρωταγωνιστές είναι οι καλοί και οι κακοί ιππότες, όπως μαρτυρά ο τίτλος του, αλλά και οι πανοπλίες, τα κάστρα και φυσικά τα αστεία στιχάκια. Οι κακοί ιππότες λένε: Φέρνουμε Κριό Πολιορκητικό την πύλη σας να την γκρεμίσει! Κι οι καλοί ιππότες απαντούν: Μην κάνετε κόπο, αφού είναι ανοιχτή… δεν την έχουμε κλείσει.

Την ίδια στιγμή, στις σελίδες του «Οι καλές και οι κακές μάγισσες», οι κακές μάγισσες χρησιμοποιούν τα ξόρκια τους για να πολεμήσουν το καλό, αλλά δεν έχουν υπολογίσει ότι απέναντί τους θα βρεθούν οι καλοπροαίρετες μάγισσες που χρησιμοποιούν το… μαγικό ραβδί τους μόνο για να μοιράσουν απλόχερα ευτυχία και ομορφιά.

Οι κακές μάγισσες λένε: Άμπρα κατάμπρα κι απόκρημνα βράχια, να γεμίσει ο κήπος σας καφέ βατράχια! Κι οι καλές μάγισσες λένε: Άμπρα κατάμπρα και παλιά τραγούδια, παντού να γεμίσει μικρά λουλούδια. Ένα βιβλίο γεμάτο μάγισσες, κρυστάλλινες γυάλες, μαγικά φίλτρα, ξόρκια και αστείες ρίμες, για να μάθει το παιδί να αντιμετωπίζει διαφορετικά κάθε λογής  «κακούς».

Μετά τη… μάχη απέναντι στους κακούς, το παιδί μαθαίνει να αγωνίζεται και ενάντια σε ένα ακόμα κακό: την υπερβολική χρήση υπολογιστή και τις πολλές ώρες παρακολούθησης τηλεόρασης.

Η Λήδα Βαρβαρούση, λοιπόν, γράφει και «ντύνει» με μοναδικά σκίτσα το βιβλίο «Ένα πουλί… στην πρίζα», από τη σειρά των Εκδόσεων Παπαδόπουλος «Τρελοδαγκωνίτσες» όπου η ιστορία ενός τετραπέρατου πουλιού δείχνει στον μικρό αναγνώστη πόσος πολύτιμος χρόνος χάνεται μπροστά από την οθόνη του υπολογιστή, ή της τηλεόρασης και πώς αυτός ο τρόπος ζωής αποξενώνει το παιδί από το περιβάλλον του. «Σ’ ένα παράξενο κλουβί, ζει ένα περίεργο πουλί. Κουμπιά μόνο πατάει, ποτέ του δεν πετάει! Μες στις οθόνες του χωμένο, είναι απομονωμένο!», γράφει το βιβλίο και συστήνει στους αναγνώστες ένα μικρό πουλί, το οποίο λατρεύει την τεχνολογία σε τέτοιο βαθμό που απομονώνεται από τους φίλους του.

Αλλά ευτυχώς, αυτό δεν θα κρατήσει για πάντα…

Για τους πιο μικρούς «βιβλιοφάγους», οι Εκδόσεις Παπαδόπουλος μέσα από τη σειρά «Πετάει-Πετάει», ιδανικό είναι το βιβλίο της Φραντζέσκας Αλεξοπούλου-Πετράκη, «Θέλω πάντα να γελάς».

Μέσα από τις πολύχρωμες σελίδες του, τα παιδιά της Α’ και Β’ Δημοτικού μαθαίνουν μέσα από το χιούμορ να αποδέχονται τη διαφορετικότητα και να απορρίπτουν τον ρατσισμό.
Υπάρχουν λυπημένα δέντρα; Υπάρχουν θλιμμένα παιδιά;

Υπάρχει η Γιοσίμη, αλλά υπάρχει και η Χαρά που θα κάνει τα πάντα για να φέρει πίσω το χαμένο γέλιο της αγαπημένης της φίλης…
Μια αληθινή ιστορία που δίνει μια στο κουβάρι της διαφορετικότητας και του ρατσισμού και το πάει παρακάτω: αγαπώ και αποδέχομαι τον φίλο μου και τα έθιμα της χώρας του.

Πηγή:protothema.gr