Βλαστικά κύτταρα περνούν μέσω του γάλακτος από τη μητέρα στο μωρό

Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι το μητρικό γάλα περιέχει βλαστοκύτταρα. Τώρα η ίδια ερευνητική ομάδα που έκανε αυτήν την πολύ σημαντική ανακάλυψη, καταδεικνύει με νέα της έρευνα ότι τα κύτταρα αυτά περνούν στον οργανισμό των νεογνών, τουλάχιστον στα ποντίκια.

Συγκεκριμένα, όπως εξηγεί η επίκουρη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αυστραλίας, Φωτεινή Χασσιώτου, τα βλαστικά κύτταρα του γάλακτος δείχνουν να ενσωματώνονται και να γίνονται λειτουργικά κύτταρα.

Όπως ανακοινώθηκε στο Εθνικό Συμπόσιο Θηλασμού που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο, τα βλαστικά κύτταρα περνούν από το στομάχι των νεογνών στο αίμα και αναπτύσσονται τελικά σε μια πληθώρα διαφορετικών ιστών.

Στο πλαίσιο των πειραμάτων, οι ερευνητές εισήγαγαν σε ποντίκια ένα γονίδιο με την ονομασία «tdTomato», το οποίο κάνει τα πειραματόζωα να εκπέμπουν μια κόκκινη λάμψη όταν εκτεθούν σε υπεριώδες φως.

Τα γενετικά τροποποιημένα θηλυκά ποντίκια αφέθηκαν να ζευγαρώσουν και να γεννήσουν.

Από τις σχετικές εξετάσεις προέκυψε ότι κόκκινα κύτταρα βρέθηκαν στο αίμα των νεογνών και σε πολλά άλλα σημεία του σώματος, όπως ο εγκέφαλος, ο θύμος αδένας, το πάγκρεας, το συκώτι, ο σπλήνας και οι νεφροί, αποτελώντας ισχυρή ένδειξη για ενσωμάτωση βλαστοκυττάρων του γάλακτος.

Οι εργαστηριακές αναλύσεις έδειξαν μάλιστα ότι τα βλαστοκύτταρα είχαν διαφοροποιηθεί σε λειτουργικά κύτταρα.

Ωστόσο, παραμένει άγνωστο αν το ίδιο ισχύει και για τον άνθρωπο, ενώ ένα τέτοιο πείραμα θα ήταν αδύνατο να επαναληφθεί σε μητέρες για ηθικούς λόγους.

Σε κάθε περίπτωση, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι τα ευρήματα θα μπορούσαν να έχουν σημασία στην κλινική πράξη, καθώς το μητρικό γάλα ίσως αποδειχθεί πηγή βλαστικών κυττάρων για καλλιέργεια μοσχευμάτων ή για άλλες θεραπευτικές χρήσεις.

onmed.gr