Βραδινοί θηλασμοί: Τι να κάνω ώστε να μην ξυπνάει κάθε μια ώρα;

Βραδινοί θηλασμοί: Τι να κάνω ώστε να μην ξυπνάει κάθε μια ώρα;

Τα μωρά δεν κοιμούνται πολλές συνεχόμενες ώρες. Ο πρώτος βασικός λόγος είναι αναπτυξιακός. Μεγαλώνουν με γρήγορο ρυθμό τα πρώτα χρόνια και ο εγκέφαλος τους πρέπει να επιτυγχάνει πραγματικούς άθλους ανάπτυξης πάρα πολύ γρήγορα και αυτό γίνεται αποτελεσματικά στις φάσεις που το μωρό κοιμάται ελαφρά.

Από όλα τα θηλαστικά ο άνθρωπος είναι από τα πιο ανώριμα όταν γεννιέται, και οργανισμός του πρέπει να κάνει πολλή και σκληρή δουλειά μέχρι την ηλικία που αυτοεξυπηρετείται.

Συμβουλές υγείας και φροντίδας για βρέφη και παιδιά

[babyPostAd]Ακόμα, το στομαχάκι του μωρού είναι μικρό και το μητρικό γάλα ελαφρύ και εύπεπτο άρα το μωρό χρειάζεται συχνά γεύματα και επομένως ξυπνάει «γρήγορα».

Ο δεύτερος λόγος που ξυπνούν είναι η επιβίωσή τους. Τα μωρά περνούν πολύ περισσότερο χρόνο σε κατάσταση ελαφριού ύπνου ώστε να ξυπνήσουν για να δώσουν στη μαμά τους το μήνυμα ότι χρειάζονται φροντίδα, ότι πεινούν ότι έχουν λερωθεί, ότι δεν βολεύονται και πολλά άλλα.

Όσο το μωρό ωριμάζει, αλλάζει και ο κύκλος του ύπνου του. Οι συνήθειες του ύπνου περνούν διάφορα στάδια και φτάνουν στην ωριμότητα αργότερα στη ζωή του. Αυτή η αλλαγή έρχεται σε διαφορετικό χρόνο για κάθε παιδί και εξαρτάται από την ιδιοσυγκρασία του και τις ανάγκες του.

Το πρόβλημα ωστόσο δημιουργείται με εμάς τους ενήλικες και τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε το φυσιολογικό ύπνο. Θέλουμε οχτώ ώρες ύπνου χωρίς διακοπές για να ξεκουραστούμε γιατί το επόμενο πρωινό μας περιμένει ένα πρόγραμμα με εργασία και τις υπόλοιπες υποχρεώσεις της ζωής μας.

Κάτι που μπορεί να σας βοηθήσει στα συχνά ξυπνήματα του μωρού σας είναι η συγκοίμηση στο ίδιο ή σε διαφορετικό κρεβάτι. Μελέτες δείχνουν ότι όταν το μωρό κοιμάται δίπλα στη μητέρα του το σώμα του λειτουργεί καλύτερα και ότι η μητέρα κοιμάται 40% περισσότερο. Τα συναισθηματικά οφέλη του κοινού ύπνου είναι πολύ σημαντικά. Τα μωρά που κοιμούνται με τη μητέρα τους δείχνουν λιγότερη ένταση γιατί νιώθουν ασφάλεια τη νύχτα.

Από τα παραπάνω καταλαβαίνετε ότι ο ύπνος του μωρού ακολουθεί συγκεκριμένα εξελικτικά στάδια τα οποία θα κατακτήσει και το δικό σας μωρό.

Θα σας πρότεινα να ενημερώσετε και το περιβάλλον σας για το τι είναι φυσιολογικό στον ύπνο των βρεφών, έτσι ώστε να σας επιτρέψουν να ανταποκριθείτε απερίσπαστα στις ανάγκες και τα καλέσματα του μωρού σας τη νύχτα και να του επιτρέπεται να θηλάζει όσο και όποτε εκείνο επιθυμεί.

Το βιβλίο «τα μωρά είναι άνθρωποι της νύχτας» (εκδόσεις Μοτίβο) είναι μια καλή βοήθεια τη στιγμή αυτή στη ζωή σας. Σας προτείνω να το αναζητήσετε.

Πηγή: mitrikosthilasmos.com