Βρεφική αμνησία: Εσείς τι θυμάστε από τα πρώτα παιδικά σας χρόνια;
Εάν το παιδάκι σας τώρα που είναι δύο χρονών θυμάται με λεπτομέρειες τι κάνατε χθες και όλα τα πρόσφατα γεγονότα σε λίγα χρόνια θα χάσει αυτές τις αναμνήσεις όπως και εσείς που έχετε ένα κενό μνήμης για την περίοδο των πρώτων χρόνων ζωής σας.
Η «βρεφική αμνησία» ευθύνεται για την απώλεια μνήμης για τα πρώτα χρόνια ζωής του κάθε ανθρώπου λόγω της πλημμύρας νέων νευρώνων στο νεαρό εγκέφαλο. Παράλληλα η έλλειψη γλωσσικών δεξιοτήτων και η ατελής συναισθηματικής ανάπτυξης των βρεφών δεν επιτρέπουν την καταγραφή των γεγονότων στη μνήμη του μωρού.
Σύμφωνα με τον πατέρα της ψυχαναλυτικής θεωρίας, Σίγκμουντ Φρόιντ η «βρεφική αμνησία», ή «αμνησία της παιδικής ηλικίας» εξηγείται καθώς οι αναμνήσεις των πρώτων χρόνων απωθούνται στο ασυνείδητο επειδή έχουν σεξουαλικό περιεχόμενο και προκαλούν ντροπή και άγχος στο άτομο. Σύγχρονη μελέτη προσδιορίζει την ηλικία των επτά ετών ως τη στιγμή που οι πρώτες αναμνήσεις αρχίζουν να σβήνουν. Πιο συγκεκριμένα με βάση τις σύγχρονες μελέτες η βρεφική αμνησία υπάρχει λόγω της ταχείας παραγωγής νέων νευρώνων στο νεαρό εγκέφαλο. Με απλά λόγια οι νέοι νευρώνες φαίνεται ότι απορρυθμίζουν τα νευρικά κυκλώματα στα οποία βρίσκονται αποθηκευμένες προηγούμενες αναμνήσεις.
Ερευνητές στον Καναδά και την Ιαπωνία προσπάθησαν να διαλευκάνουν το μηχανισμό της βρεφικής αμνησίας σε ενήλικα τρωκτικά. Σε πρώτη φάση, δημιούργησαν αναμνήσεις στα πειραματόζωα υποβάλλοντας τα σε ήπιο ηλεκτροσόκ κάθε φορά που βρίσκονταν σε ένα συγκεκριμένο σημείο. Τα τρωκτικά θυμούνταν την εμπειρία και απέφευγαν τον επικίνδυνο χώρο.Στην επόμενη φάση, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν φάρμακα για να αυξήσουν τη νευρογένεση σε ορισμένα ποντίκια και να την καταστείλουν σε άλλα. Το πείραμα έδειξε ότι η ενίσχυση της νευρογένεσης οδήγησε σε διαγραφή της προηγούμενης ανάμνησης, όπως συμβαίνει στη βρεφική αμνησία, ενώ η καταστολή της παραγωγής νέων νευρώνων έφερε το αντίθετο αποτέλεσμα.
Ωστόσο, η ύπαρξη της βρεφικής αμνησίας δε σημαίνει πως δεν είναι απαραίτητο να μεγαλώνει το μωρό σας μέσα σε ένα πλούσιο με ερεθίσματα περιβάλλον. Οι προσλαμβάνουσες παραστάσεις και η προσαρμοστικότητα του μωρού σε σύνθετο περιβάλλον με πολλά και διαφορετικά ερεθίσματα είναι παράγοντες που θα συντελέσουν στην ανάπτυξη των νευρώνων του εγκεφάλου του μωρού.
Πηγή: govastileto.gr