Βρεφικοί κολικοί και τεχνικές αντιμετώπισής τους!

Γράφει η Έφη Θεοδορακοπούλου – Μανδηλάρη – Παιδίατρος

Το υπερβολικό και επίμονο κλάμα αποτελεί έναν από τους βασικούς λόγους που προκαλούν στρες στο περιβάλλον του βρέφους. Εξ ορισμού, ο κολικός αφορά σε κλάμα χωρίς προφανή αιτία (πείνα, λερωμένη πάνα, κ.λπ.) που διαρκεί πάνω από 3 ώρες την ημέρα και πάνω από 3 ημέρες την εβδομάδα σε ένα κατά τα άλλα υγιές βρέφος ηλικίας κάτω των 3 μηνών.

Ο κολικός είναι καλοήθης κατάσταση που αυτοπεριορίζεται και υφίεται με την πάροδο του χρόνου. Μάλιστα στο 60% των περιπτώσεων υφίεται γύρω στους 3 μήνες ζωής και στο 80-90% γύρω στον 4ο μήνα .

Προσέγγιση:

Οι παρεμβάσεις σκοπό έχουν να ελαττώσουν το κλάμα και να κάνουν το βρέφος αλλά και την οικογένειά του να νιώσουν καλύτερα με αυτήν την κατάσταση.

Οι γονείς πρέπει να καταλάβουν πως η κατάσταση αυτή θέλει το χρόνο της για να περάσει και πως δεν οφείλεται σε κάτι που οι ίδιοι κάνουν λάθος. Ίσως χρειαστεί να επισκεφθούν αρκετές φορές τον παιδίατρό τους έτσι ώστε να ηρεμήσουν και να βεβαιωθούν πως το παιδί δεν πάσχει/δεν είναι άρρωστο. Σε διάφορες κλινικές μελέτες φάνηκε πως ο καθησυχασμός και η συμβουλευτική των γονέων είχε πολύ καλά αποτελέσματα στους κολικούς του μωρού τους!!!

Υπάρχουν διάφορες τεχνικές που αξίζει να δοκιμάσετε καθώς φαίνεται να ηρεμούν το μωρό: Καμία από αυτές δεν έχει αποδεδειγμένη δράση. Ωστόσο πρόκειται για ανέξοδες και ακίνδυνες συμβουλές που αξίζει να δοκιμάσετε:

1.Τεχνική ταΐσματος: Είναι ιδανικό το μωρό να καταπίνει όσο λιγότερο αέρα γίνεται κατά τη σίτισή του. Η μαμά που θηλάζει είναι καλό να συμβουλευτεί τον παιδίατρο ως προς αυτό, ενώ για το μωρό που σιτίζεται με μπιμπερό πρέπει να υποδεικνύεται ο σωστός τρόπος για να κρατιέται το μπουκάλι ή και να επιλέγεται μπιμπερό ειδικό για το σκοπό αυτό.

2.Τεχνική ηρεμίας-καθησυχασμού :

-Χρησιμοποιείστε πιπίλα.

-Κάντε το μωρό μια βόλτα με το καρότσι ή το αυτοκίνητο.

-Κουνήστε ήπια (λικνίστε) το μωρό.

-Ελαττώστε τα ερεθίσματα-μεταφέρετέ το σε ήρεμο περιβάλλον.

-Κάντε του ένα ζεστό μπάνιο.

-Κάντε απαλό μασάζ στην κοιλίτσα του.

-Βάλτε μουσική ή χρησιμοποιήστε για λίγη ώρα και σε χαμηλή ένταση «λευκούς» ήχους (πιστολάκι μαλλιών, απορροφητήρας, ηλεκτρ.σκούπα , κ.λπ.) για να το ηρεμήσετε.

3.Διατροφικές αλλαγές: είναι πιθανό ο παιδίατρός σας να συστήσει κάποιες προσωρινές διαιτητικές παρεμβάσεις στη μαμά εάν θηλάζει ή στο ίδιο το βρέφος (επιλογή επεξεργασμένου γάλακτος) στην περίπτωση τεχνητής διατροφής. Αυτό μπορεί να συμβεί εφόσον οι παραπάνω τεχνικές δεν αποδίδουν και ο γιατρός υποψιάζεται αλλεργία στο γάλα της αγελάδος (συνήθως συνυπάρχουν και άλλα κλινικά ευρήματα).

4.Προβιοτικά: υπάρχουν μελέτες που υποστηρίζουν πως κάποιοι μικροοργανισμοί μπορεί να λειτουργήσουν θετικά στην ελάττωση της διάρκειας του κλάματος, αν και τα αποτελέσματα είναι ακόμη αμφιλεγόμενα.

5.Σιμεθικόνη:Τα δεδομένα που υποστηρίζουν τη χρήση της είναι ακόμη ελλιπή. Γενικά θεωρείται ασφαλές φάρμακο που πάντα πρέπει να χορηγείται κατόπιν εντολής του παιδιάτρου.

6.Φυτικά βοηθήματα: Δε συνιστώνται καθώς δεν έχουν αποδεδειγμένη δράση και ταυτόχρονα μπορεί να επηρεάσουν την επαρκή πρόσληψη γάλακτος.

ΠΗΓΗ: paidikamas.gr

Η Έφη Θεοδωρακοπούλου-Μανδηλάρη είναι παιδίατρος, τέως  βοηθός του Παιδογαστρεντερολογικού Ιατρείου Α.Π. Κλινικής Νοσοκομείου Παίδων Αγλαΐας Κυριακού. Πτυχιούχος του Πανεπιστημίου Αθηνών, ειδικευθείσα  στο Νοσοκομείο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού. Διατηρεί ιατρείο στην οδό Φεσσά 3, στην Μεσσήνη. Τηλέφωνα 27220-25485 και 6974411490.