Βρεφικό γάλα και παχυσαρκία. Μήπως τελικά συνδέονται μεταξύ τους;

Βρεφικό γάλα και παχυσαρκία. Μήπως τελικά συνδέονται μεταξύ τους;

Βρεφικό γάλα και παχυσαρκία.

Συνδέονται μεταξύ τους; Ναι! Το μωρό σας ξεκινάει να τρέφεται με γάλα που δεν είναι μητρικό, έκανε τα πρώτα του βήματα, έχει αρχίσει να στέκεται όρθιο και να χορεύει και όταν κοιτάτε φωτογραφίες δεν μπορείτε να πιστέψετε πόσο έχει αναπτυχθεί. Και θα αναπτυχθεί πολύ, σωματικά, συναισθηματικά και εγκεφαλικά.

Φροντίστε λοιπόν η διατροφή του να περιέχει όλα τα απαραίτητα συστατικά για την υγιή ανάπτυξη του. Να θυμάστε όμως ότι το πολύ φαγητό δεν σημαίνει ότι θα το πάρει σε μπόι όπως έλεγαν παλιά… Η Ελλάδα είναι η νούμερο 1 χώρα στον κόσμο σε παιδική παχυσαρκία.

Δυστυχώς όμως αυτή η είδηση δεν σοκάρει τον κόσμο όσο θα έπρεπε. Υπάρχει μια επανάπαυση των γονέων, των γιαγιάδων ακόμη και του κράτους στο ότι τα παιδιά δεν τρέφονται σωστά. Πώς μπορούμε να προστατεύσουμε το παιδί μας, πώς η πρόσληψη της σωστής πρωτεΐνης συμβάλλει στην ομαλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος του, πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε μια υγιή βάση ανάπτυξης του παιδιού μας χωρίς να το επιβαρύνουμε στο ξεκίνημα της ζωής του;

Ας ξεκινήσουμε με την ποιότητα και την ποσότητα των πρωτεϊνών. Ήξερες ότι η ποσότητα των πρωτεϊνών στο μητρικό γάλα προσαρμόζεται τέλεια στην ηλικία και στις ανάγκες του μωρού σου, σε κάθε στάδιο της ανάπτυξής του; Είναι πραγματικά μαγικό αυτό που συμβαίνει με το μητρικό γάλα! Η σύνθεσή του προσαρμόζεται συνεχώς στην ηλικία του μωρού σου.

Αυτό συμβαίνει γιατί ο ρυθμός ανάπτυξης του και οι διατροφικές του ανάγκες αλλάζουν όσο μεγαλώνει. Ο καθοριστικός παράγοντας σε αυτές τις αλλαγές, είναι οι ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ. Η εξαιρετική ποιότητα των πρωτεϊνών στο μητρικό γάλα το κάνουν πραγματικά πολύτιμο!

Οι πρωτεΐνες αποτελούνται από μικρότερα συστατικά που ονομάζονται αμινοξέα. Κάθε αμινοξύ παίζει κι έναν διαφορετικό ρόλο στην υγεία και στην ανάπτυξη του μωρού σου και γι’ αυτό πρέπει να προσλαμβάνει συγκεκριμένες ποσότητες από το κάθε αμινοξύ. Οι ποσότητες των αμινοξέων και ο σωστός συνδυασμός τους είναι αυτά που καθορίζουν την ποιότητα της πρωτεΐνης.

Για παράδειγμα, η ποιότητα των πρωτεϊνών του ανθρώπινου μητρικού γάλακτος είναι εντελώς διαφορετική από αυτήν του αγελαδινού γάλακτος. Τι πρωτεΐνη να δίνω στο παιδί μου; Υπάρχουν αρκετά διαφορετικά είδη πρωτεϊνών, όπως η πρωτεΐνη του μητρικού γάλακτος, η πρωτεΐνη του αγελαδινού γάλακτος, οι φυτικές πρωτεΐνες, οι ζωικές πρωτεΐνες και οι πρωτεΐνες που περιέχονται στα δημητριακά.

Οι ανάγκες των μωρών σε πρωτεΐνες κατά τη διάρκεια των πρώτων 4-6 μηνών καλύπτονται απόλυτα από το μητρικό γάλα. Όταν το μωρό σου αρχίσει να τρώει στερεές τροφές, η δίαιτά του εμπλουτίζεται σταδιακά και με άλλα είδη πρωτεϊνών που παρέχονται από το κρέας, το ψάρι, το αυγό, τα λαχανικά και τα δημητριακά. Οι πρωτεΐνες έρχονται σε διάφορες μορφές και είναι εύκολο να βρεις μια πρωτεϊνούχα τροφή που αρέσει στο παιδί σου. Ποια είναι η σωστή ποσότητα πρωτεΐνης;

Ήξερες ότι οι πρωτεΐνες επηρεάζουν τους ρυθμούς ανάπτυξης του μωρού σου; Η υπερβολική πρόσληψη ζωικών και κυρίως γαλακτοκομικών πρωτεϊνών γύρω στην ηλικία των 12 μηνών μπορεί να οδηγήσει σε ασυνήθιστα γρήγορη ανάπτυξη και να αυξήσει επικίνδυνα το Δείκτη Μάζας Σώματος (BMI), όταν το παιδί φτάσει στην ηλικία των 6 ετών. Είναι λοιπόν καλύτερο να περιορίσεις την πρόσληψη ζωικής πρωτεΐνης στην ηλικία περίπου των 12 μηνών.

Μην ξεχνάς ότι η ποιότητα και η ποσότητα των πρωτεϊνών στη διατροφή ενός παιδιού είναι σημαντικό μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής και οι σωστές επιλογές που αφορούν την πρόσληψη σωστής πρωτεΐνης θα εξασφαλίσουν έναν υγιή μεταβολικό προγραμματισμό για μια ζωή. Ας δούμε με μια γρήγορη ματιά, τα υπόλοιπα θρεπτικά συστατικά που το μωρό σου χρειάζεται: Λίπη. Η καύση τους από τον ανθρώπινο οργανισμό, παράγει ενέργεια, ενώ το πλεόνασμα τους δίνει παχυσαρκία επομένως πρέπει να δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στη διατροφή των παιδιών μας. Τα λίπη είναι δύο ειδών, τα φυσικά και τα βιομηχανικά.

Περιέχουν διάφορα χημικά στοιχεία το ποσοστό των οποίων είναι που τα διαχωρίζει στα παραπάνω από τα δύο είδη. Υδατάνθρακες. Ακόμη μια «παρεξηγημένη» από τους ενήλικες πηγή ενέργειας. Οι υδατάνθρακες αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι μιας ισορροπημένης διατροφής. Σκεφτείτε ότι κάθε παιδί μετά τα 2 χρόνια θα πρέπει να τρέφεται κατά 50-60% από υδατάνθρακες.

Μην ανησυχείτε αν φοβάστε να τους ξεχωρίσετε. Ο πιο εύκολος τρόπος είναι να περιορίσετε τρόφιμα που περιέχουν ζάχαρη κι έτσι έχετε στο «πλάι» σας, τους καλούς υδατάνθρακες. Σίδηρο, για να μπορεί να διοχετεύει και να αποθηκεύει οξυγόνο στα ερυθρά αιμοσφαίρια, αλλά και να αναπτύσσεται γνωσιακά.

Αν και το μωρό σου γεννιέται με μεγάλη ποσότητα σιδήρου αποθηκευμένη στο οργανισμό του, αυτός σταδιακά μειώνεται μέχρι τον 5ο – 6ο μήνα.

Ψευδάργυρο, που εξασφαλίζει τη διαίρεση και ανάπτυξη των κυττάρων, ενώ θωρακίζει το ανοσοποιητικό και είναι σημαντικός για το αναπαραγωγικό του σύστημα.

Ιώδιο, που βοηθά στην ανάπτυξη του εγκεφάλου, του κεντρικού νευρικού συστήματος και της σωματικής του ανάπτυξης Βιταμίνη Α, για την καλή λειτουργία της όρασης.

Βιταμίνες του συμπλέγματος Β, που βοηθούν στην απελευθέρωση ενέργειας από τις τροφές. Ασβέστιο, που βοηθά στην ανάπτυξη γερών οστών και δοντιών.

Βιταμίνη D, η οποία βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου.

paidorama.com

Ελεύθερο παιχνίδι: Γιατί είναι καλό για το παιδί σας να βαριέται

Θα εκπλαγείτε μόλις μάθετε πόσα πράγματα ξέρει ένα μωρό!

Τι πραγματικά βλέπει ένα νεογέννητο όταν κοιτά το πρόσωπό σας; (Φωτογραφία)