Βρεφικός ύπνος | Πώς να τα καταφέρετε με το μωρό σας;

Τι να κάνετε για να το κοιμίσετε; Το babyradio.gr, σε συνεργασία με το all4baby.gr, απαντά στην πιο συνηθισμένη απορία των νέων γονιών. Διαβάστε παρακάτω τις συμβουλές βρεφικού ύπνου και βρείτε τον τρόπο που ταιριάζει σε εσάς και το μωρό σας!

Φωτό: newsapi.com.au

Η αγκαλιά σας είναι σύμμαχος σας στο βρεφικό ύπνο!

Για να κοιμίσετε το μωρό σας θα πρέπει να νιώθει ασφάλεια και, όπως κάθε θηλαστικό, αυτό επιτυγχάνεται στην αγκαλιά της μητέρας του. Μια από τις βασικές συμβουλές βρεφικού ύπνου είναι να κοιμίζετε το μωρό σας στην αγκαλιά σας ή ακόμα και δίπλα σας. Από τις πρώτες 40 μέρες πάρτε το μωρό σας αγκαλιά, νανουρίστε το και βιώστε αυτή τη μαγική εμπειρία. Μπορείτε όσο σας το επιτρέπει και η θερμοκρασία του χώρου να βάλετε το μωρό σας γυμνό στην αγκαλιά σας ώστε να ακουμπάει πάνω στο δέρμα σας. Με αυτό τον τρόπο εδραιώνετε μια καλύτερη σχέση μαζί του, το βοηθάτε να κοιμηθεί πιο εύκολα, καθώς η μυρωδιά σας του προσφέρει ασφάλεια, ενώ ταυτόχρονα βοηθάτε και τη διαδικασία του θηλασμού.

Χρησιμοποιήστε τη διαδικασία του θηλασμού

Η πλειοψηφία των νεογέννητων μωρών κοιμάται κατά την ολοκλήρωση του θηλασμού. Εκμεταλλευτείτε αυτή την όμορφη και φυσιολογική διαδικασία για να κοιμίσετε το μωρό σας. Καθώς θηλάζετε, λοιπόν, θα παρατηρήσετε πως σιγά σιγά το μωρό κλείνει τα μάτια του. Σε αυτή τη φάση θα αφήσει μόνο του το στήθος σας ή θα το πιπιλίσει λίγο για να κοιμηθεί. Σε λίγα λεπτά θα δείτε πως το μωρό σας θα έχει κλείσει τα μάτια του και θα κοιμάται γλυκά.

Οι λευκοί ήχοι συμβάλλουν στον ύπνο του μωρού

Εκτός από τη διαδικασία του θηλασμού και της αγκαλιάς, πολλές φορές θα παρατηρήσετε πως μπορείτε να κοιμίσετε το μωρό σας αποτελεσματικά και με τη βοήθεια των λεγόμενων «λευκών ήχων». Οι ήχοι αυτοί είναι συνεχόμενοι και μη εναλλασσόμενοι και αυτό δίνει στο μωρό σας την αίσθηση ασφάλειας που χρειάζεται για να κοιμηθεί. Τέτοιου είδους ήχοι είναι η μηχανή του αυτοκινήτου, ο απορροφητήρας και το πιστολάκι των μαλλιών. Για να έχετε εύκολη πρόσβαση σε τέτοιους ήχους, μπορείτε να βρείτε διάφορες σχετικές εφαρμογές στο κινητό τηλέφωνο.

Φαντασία: Η πιο σοφή συμβουλή

Ένας από τους πιο κοινούς τρόπους για να κοιμίσετε το μωρό σας είναι να χρησιμοποιήσετε τη φαντασία σας. Επιστρατεύστε τα παραδοσιακά παραμύθια και νανουρίσματα ή ψάξτε για νέες ιδέες. Ένα χαλαρωτικό νανούρισμα ή ένα ενδιαφέρον παραμύθι θα βοηθήσει το μωρό σας να κοιμηθεί και να αναπτύξει σωστά τον εγκέφαλό του. Μην ξεχνάτε πως ο ύπνος δεν βοηθά μόνο στη σωματική ξεκούραση, αλλά και στην πνευματική ανάπτυξη. Εντάξτε στη βραδινή σας ρουτίνα την ανάγνωση ενός παραμυθιού και θα δείτε πόσο πολύ θα απολαύσει τη διαδικασία και το μωρό σας.

Πιπίλα: σύμμαχος ή εχθρός;

Πολλοί γονείς φοβούνται να χρησιμοποιήσουν την πιπίλα ως μέθοδο υποβοήθησης του βρεφικού ύπνου. Ωστόσο, μετά την 6η εβδομάδα ζωής του μωρού σας και εφόσον ο θηλασμός έχει εδραιωθεί, μπορείτε να προσθέσετε στη ρουτίνα ύπνου την πιπίλα.

Υπενθυμίζεται ότι στις 12 Οκτωβρίου στην ημερίδα “Τα πάντα για τη μητέρα και το μωρό” θα έχετε την ευκαιρία να πάρετε όσες πληροφορίες χρειάζεσαι για τη φροντίδα του μωρού-βρέφους, το θηλασμό, τον ύπνο και όχι μόνο.

Η ημερίδα “Τα πάντα για τη μητέρα και το μωρό” θα γίνει στον πολυχώρο πολιτισμού “Αθηναΐς” στις 12 Οκτωβρίου 2019.
Γράφει η αγαπημένη μας Γεωργία Λεζέ, Μαία MSc, Σύμβουλος θηλασμού IBCLC και υπεύθυνη του κέντρου Μαιευτικής Φροντίδας All4Baby.