Βρεφικός-Νηπιακός ύπνος μετά τις διακοπές!

Ο βρεφικός-νηπιακός ύπνος μετά τις διακοπές είναι μια κατάσταση που πολλοί γονείς φοβούνται να αντιμετωπίσουν!

Μαρίνα Λεζέ, sleep consultant και συνεργάτης του All4Baby

IUGR

Γιατί διαταράσσεται ο βρεφικός-νηπιακός ύπνος μετά τις διακοπές;

Όπως ένας ενήλικας έτσι και ένα μωρό ή ένα νήπιο βιώνει τις αλλαγές με διαφορετικό τρόπο. Κατά την διάρκεια των διακοπών δεν αλλάζει μόνο ο χώρος ή η ζώνη ώρας, αλλά και οι συνήθειες. Το καλοκαίρι αλλά και τον χειμώνα στις διακοπές μας δεν ακολουθούμε τους ίδιους ρυθμούς με αποτέλεσμα ο ύπνος μας να απορυθμίζετε. Είναι συχνό, λοιπόν, το φαινόμενο να κοιμόμαστε κι εμείς αλλά και το μωρό ή το παιδί μας σε ώρες που αποκλίνουν από το συνηθισμένο. Το γεγονός αυτό επηρεάζει τη διάθεση του μωρού ή του παιδιού σας, το οποίο ενδεχομένως δεν ξεκουράζεται όσο θα ήθελε. Επιστρέφοντας λοιπόν στην καθημερινότητα μπορεί να παρατηρήσετε έντονη γκρίνια και υπερένταση. Η κατάσταση αυτή είναι φυσιολογική, εφόσον για ακόμα μια φορά το μωρό σας καλείται να αλλάξει το πρόγραμμα ύπνου του.

Τι μπορώ να κάνω για να προλάβω την έντονη γκρίνια;

Αυτό που σίγουρα μπορείτε να κάνετε είναι να μην αφήνετε το μωρό σας κατά την διάρκεια των διακοπών να φτάνει σε επίπεδα υπερέντασης. Ένα μωρό ή ένα νήπιο που είναι ξεκούραστο, είναι αυτόματα και πιο προσαρμοστικό. Επίσης, μια άλλη παράμετρος που πρέπει να σκεφτείτε είναι να μην υποκύψετε σε συνήθειες που παρακωλύουν την καθημερινότητά σας. Πολύ συχνά οι μητέρες που πριν τις διακοπές είχαν καταφέρει να κόψουν συνήθειες, όπως το πιπίλισμα των θηλών για παρηγοριά, κατά τη διάρκεια των διακοπών υποκύπτουν και προκειμένου να αποφύγουν την γκρίνια επαναφέρουν τη συνήθεια αυτή. Ωστόσο, κάτι τέτοιο θα δυσκολέψει την καθημερινότητά τους κατά την επιστροφή και θα εντείνει το κλάμα.

Επιπλέον, είναι σημαντικό να διατηρήσετε όσο μπορείτε τις συνθήκες ύπνου που είχατε και πριν. Αυτό που παρατηρούμε πολλές φορές είναι πως στις διακοπές οι γονείς κοιμίζουν το μωρό ή το παιδί τους στο κρεβάτι τους. Πολλές φορές τα παιδιά υιοθετούν αυτή τη συνήθεια και θέλουν να τη διατηρήσουν και κατά την επιστροφή τους! Τέλος, στις διακοπές τα μωρά κοιμούνται σε καρότσι ή σε λιγότερο σκοτεινά μέρη με περισσότερη φασαρία και αυτό δεν τα βοηθά να κοιμηθούν σωστά. Οι αλλαγές αυτές, λοιπόν, μπορεί να φαντάζουν μικρές αλλά έχουν μεγάλα αντίκτυπο στον ύπνο ενός μωρού ή ενός νηπίου!

Τι μπορώ να κάνω για να αντιμετωπίσω το κλάμα κατά την επιστροφή;

Μόλις επιστρέψετε από τις διακοπές σας βασική επιδίωξη είναι να επανέλθετε στην καθημερινότητα που είχατε πριν τις διακοπές. Για παράδειγμα, εάν πριν τις διακοπές είχατε σταματήσει να κοιμίζετε το μωρό σας κουνώντας το αλλά του τραγουδούσατε και του διαβάζατε ένα παραμύθι, το ίδιο θα κάνετε και τώρα. Σε αρκετές περιπτώσεις μπορεί να υπάρχει έντονη γκρίνια ή και κλάμα, όμως μετά από λίγες μέρες θα δείτε τρομερή αλλαγή. Μην ξεχνάτε πως τα παιδιά χρειάζονται το αίσθημα ασφάλειας για να κοιμηθούν και μεγαλύτερη ασφάλεια από την ρουτίνα δεν υπάρχει! Δώστε στο μωρό σας την ευκαιρία της επαναπροσαρμογής και μην επιστρέψετε σε συνήθειες που δεν βοηθούν στην καθημερινότητά σας!

Γνωρίστε από κοντά τη Sleep Consultant και ειδική παιδαγωγό Μαρίνα Λεζέ στη ΔΩΡΕΑΝ Ημερίδα “Τα πάντα για την μητέρα και το μωρό“. Κλικ για περισσότερα