Βρείτε έναν σκοπό στη ζωή σας για να κοιμάστε καλύτερα

Βρείτε έναν σκοπό στη ζωή σας για να κοιμάστε καλύτερα

Οι άνθρωποι που αισθάνονται ότι έχουν έναν σκοπό στη ζωή τους είναι λιγότερο πιθανό να ταλαιπωρούνται από αϋπνίες και άλλες διαταραχές του ύπνου.

[babyPostAd]Το μυστικό για καλό ύπνο αποδεικνύεται πως είναι να έχει κανείς έναν λόγο να ξυπνά το πρωί, διαπίστωσαν ερευνητές από τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τις απαντήσεις που πήραν οι ερευνητές όταν ρώτησαν μια ομάδα εθελοντών σχετικά με τις συνήθειες του ύπνου τους και το αίσθημα σκοπού στη ζωή τους, όσοι νιώθουν ότι έχουν βρει «το νόημα της ζωής τους» φάνηκε να είναι πιο προστατευμένοι από την αϋπνία και σχετικές διαταραχές του ύπνου και επίσης δήλωσαν ότι κοιμούνται καλύτερα τα βράδια.

Ο επικεφαλής της έρευνας Τζέισον Ονγκ, νευρολόγος στο Πανεπιστήμιο Νορθουέστερν του Σικάγο, σχολίασε πως πρέπει να ενθαρρύνεται ο κόσμος να βρίσκει ένα νόημα στη ζωή του ώστε να κρατά μακριά την αϋπνία χωρίς τη βοήθεια υπνωτικών χαπιών, σύμφωνα με τη βρετανική Guardian.

Στη μελέτη συμμετείχαν περισσότεροι από 800 άνθρωποι ηλικίας 60 έως 100 ετών, οι οποίοι ερωτήθηκαν για την ποιότητα του ύπνου τους και για τα κίνητρα που έχουν στη ζωή τους. Προκειμένου να αξιολογήσουν το αίσθημα του σκοπού, οι ερευνητές ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να βαθμολογήσουν φράσεις όπως «Νιώθω καλά όταν σκέφτομαι τι έχω κάνει στο παρελθόν και τι ελπίζω να κάνω στο μέλλον», ανάλογα με το πόσο θεωρούσαν ότι τους εκφράζουν.

Όπως αναφέρει ο Ονγκ, όσοι από τους συμμετέχοντες ένιωθαν ότι η ζωή τους έχει το περισσότερο νόημα ήταν και αυτοί που είχαν τις λιγότερες πιθανότητες να πάσχουν από υπνική άπνοια, σύνδρομο ανήσυχων ποδιών και άλλες παρόμοιες διαταραχές του ύπνου.

Όσοι είχαν την πιο «γεμάτη» ζωή, ή τουλάχιστον έτσι ένιωθαν, είχαν συνολικά καλύτερη ποιότητα ύπνου, αναφέρει η σχετική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Sleep Science and Practice.

Αν και οι διαταραχές του ύπνου είναι συνηθέστερες στα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, όπως αυτά που συμμετείχαν στη μελέτη, ο Ονγκ εκτιμά ότι τα ευρήματα έχουν ισχύ και για άλλες ομάδες του πληθυσμού.

Πηγή:onmed.gr