Χαρούμενοι γονείς, χαρούμενα παιδιά!

Γράφει η Η Ράνια Βλάγκα Αντωνίου*

Γιατί είναι σημαντικό οι γονείς να “συναντάμε” τις ανάγκες μας;

Ο ρόλος του γονιού είναι αδιαμφισβήτητα υπέροχος, απαιτητικός, με πολλές αναπάντεχες… «εκπλήξεις», ευχάριστες και δυσάρεστες. Όταν γίνεσαι λοιπόν γονιός (δεν γεννιέσαι έτοιμος) βρίσκεσαι αντιμέτωπος με μια καινούρια κοσμοθεωρία, όπου μέρα με την ημέρα “τα πάντα ρει”!

Η ζωή σου δεν είναι και δεν θα είναι πια η ίδια και ενώ είσαι ευτυχισμένος με την πανέμορφη φατσούλα που ήρθε στην ζωή σου, «ανακαλύπτεις» ότι θα πρέπει να εξοπλιστείς με υπομονή, επιμονή, να έχεις θέληση για μάθηση και εκπαίδευση σε καθημερινή βάση, να είσαι έτοιμος για όλα.

Στην αρχή, παρ’ όλες τις όποιες ανησυχίες, άγχη και ανασφάλειες έχεις για την ανατροφή του παιδιού σου έχεις πολλή όρεξη και διάθεση να κάνεις τα πάντα για να είναι ο μικρός/ή χαρούμενος/η, υγιής σωματικά και συναισθηματικά (από όσα μπορεί να γνωρίζεις). Όσο όμως περνάνε οι μήνες ή ακόμα τα πρώτα χρόνια αρχίζεις να “πέφτεις”. Θέλεις τόσο πολύ να είσαι ο “τέλειος γονιός”, που βάζεις προτεραιότητα το παιδί σου και εσένα σε δεύτερη μοίρα. Πρέπει να είσαι “τέλειος” για έτσι επιτάσσει η κοινωνία,ο οικογενειακός περίγυρος και οι ενοχικές πεποιθήσεις που κληρονόμησες ίσως από την δική σου μητέρα.

Φυσικά και θα κάνεις το καλύτερο που μπορείς γιατί από την στιγμή που γίνεσαι γονιός συνειδητά αναλαμβάνεις την ευθύνη ενός άλλου πλάσματος και χρειάζεται υπευθυνότητα, πολύ αγάπη και δοτικότητα!

Όμως εσύ αρχίζεις λίγο-λίγο να χάνεις τον εαυτό σου και ενώ θέλεις να παραδεχθείς ότι έχεις ανάγκες και θέλω, δεν τολμάς να το παραδεχθείς.

Αλήθεια πως να αποδεχθείς κάτι τέτοιο όταν είσαι πλημμυρισμένος από τόσες δυσλειτουργικές πεποιθήσεις “περί εγωιστή γονιού”, “καλός γονιός είναι αυτός που βάζει προτεραιότητα τα παιδιά του”, εγώ δεν έχω σημασία”, τα παιδιά μου να είναι καλά” κ.ο.κ.

Προσπαθείς πραγματικά να είσαι ο γονιός που πρέπει, αλλά συνεχώς αναρωτιέσαι:

Νιώθεις εξουθενωμένος/η, είσαι πλήρως απασχολημένος/η χωρίς ελεύθερο χρόνο για εσένα, μόνος και είναι πολύ δύσκολο να έχεις υπομονή με το παιδί σου ,να εκτιμήσεις τις ανάγκες του ακόμα και να τις ικανοποιήσεις, όσο αυτό συνεχίζεται στρεσάρεσαι περισσότερο.

Διαπιστώνεις λοιπόν ότι ο παλιός τρόπος δεν λειτουργεί πια για εσένα αλλά ακόμα δεν έχεις βρει καινούριους τρόπους. Έχεις κολλήσει.

«Θέλω απλά να νιώσω και πάλι ΕΓΩ και να χαρώ την οικογένειά μου».

Υπάρχει όμως κάτι που σε εμποδίζει να το κάνεις ,γιατί ενώ το θέλεις δεν μπορείς να κάνεις δράση….

Οι αιτίες πολλές. Πρώτα από όλα οι σκέψεις που δεν σε βοηθάνε όπως:

Εμπόδια όπως:

Εάν όμως ντρέπεσαι ή κριτικάρεις τον εαυτό σου που έχεις ανάγκες γιατί ως παιδί οι ανάγκες σου δεν ικανοποιούνταν ή δεν είχες το κατάλληλο γονεϊκό πρότυπο για να το μάθεις, τότε μπορεί να πιστεύεις :

Επιπροσθέτως εάν είχες μάθει όλα τα παραπάνω ως παιδί ίσως έχεις πρόβλημα να αποδεχτείς τις ανάγκες του παιδιού σου ή να υπερβάλλεις σε μια προσπάθεια να μην περάσεις τα δικά σου παιδικά συναισθήματα.

Γιατί είναι καλό να ικανοποιείς τις ανάγκες σου;

Είσαι ο καλύτερος γονιός!

Όταν είσαι ικανοποιημένος και χαρούμενος μπορείς να αντιμετωπίσεις όλες τις καταστάσεις πιο αποτελεσματικά με χρησιμότητα για εσένα και την οικογένειά σου!

Όταν έχεις φυσική και συναισθηματική υγεία είναι γεμάτες οι πιο σημαντικές πηγές σου, η ενέργεια και η καλή θέληση! Εάν πιστέψεις ότι οι ανάγκες σου μετράνε θα απελευθερωθείς από ενοχές και θα μπορέσεις να διακρίνεις καθαρά μεταξύ των πραγματικών αναγκών του παιδιού σου και αυτών που θα πρέπει να αρνηθείς.

Από το να αισθάνεσαι εγωιστής γιατί αρνήθηκες την απαίτηση του παιδιού σου, μπορείς να το δεις σαν να το διδάσκεις τα υγιή όρια.

Αλήθεια για σκέψου! Πως μπορείς να διδάξεις στο παιδί σου…

…εάν εσύ, δεν υιοθετήσεις μια τέτοια συμπεριφορά;

Πολλοί γονείς και ειδικότερα μητέρες έχουν συνηθίσει να μην μιλάνε για τον εαυτό τους, να μην σκέφτονται καν εάν θέλουν κάτι.

Με το να διεκδικείς και να υποστηρίζεις την θέση σου, μπορείς πραγματικά να αυξήσεις τις πιθανότητες να αποκτήσεις ότι θέλεις.

Εάν θέλεις λοιπόν να προχωρήσεις σε αλλαγές που θα σε βοηθήσουν και θα δυναμώσουν την συνοχή της οικογένειάς σου χρειάζεται να κάνεις μικρά βήματα που θα αλλάξουν την οπτική του ρόλου σου ως γονιού ή απλά θα αποκτήσεις δύναμη και χαρά που θα μοιραστείς με την οικογένειά σου.

Μην προσπαθείς να είσαι τέλειος.

Στόχος σου να είναι η πρόοδος, η συνεχής μάθηση όχι η τελειότητα.Θυμήσου ότι τα λάθη είναι ευκαιρίες να μάθεις να κάνεις αλλαγές για το μέλλον.

Αναγνώρισε τα, αποδέξου τα, συγχώρεσε τον εαυτό σου και επέτρεψε το παιδί σου να κάνει λάθη. Μάθε από το παιδί σου.

Αναγνώρισε, κατανόησε και αποδέξου τις ανάγκες και τα θέλω σου

Αποφάσισε πόσο καλά αναγνωρίζεις τις ανάγκες και τα θέλω σου σε αυτές τις κατηγορίες:

Στις κατηγορίες που αισθάνεσαι ικανοποιημένος γράψε ένα μεγάλο ΜΠΡΑΒΟ

Σε εκείνες που δεν ικανοποιείς τις ανάγκες σου, πάρε τον χρόνο σου, αναρωτήσου τι μπορεί να σε γεμίζει γνωρίζοντας ότι μπορεί να χρειαστεί χρόνο και δοκιμές μέχρι να ανακαλύψεις τι σου ταιριάζει.

Κάνε μια λίστα με ανθρώπους που μπορούν να σε βοηθήσουν

Τι χρειάζεσαι;

Μπορεί να αντιμετωπίσεις αντίσταση ή κριτική από συγκεκριμένα άτομα στο οικογενειακό ή φιλικό σου περιβάλλον που είναι χαρούμενοι με την σημερινή κατάσταση.

Θα χρειαστείς ανθρώπους που θα:

Βρες χρόνο να κάνεις πράγματα που σε κάνουν χαρούμενο

Κάνε μια λίστα από 5 εως 10 πράγματα που σου αρέσουν να κάνεις. Ποιοι άνθρωποι,μέρη, πράγματα, δραστηριότητες σε γεμίζουν; Γίνε συγκεκριμένος.

Σκέψου:

Να λες υγιή μηνύματα στον εαυτό σου

Εάν εσύ μάθεις να Φροντίζεις τον Εαυτό σου, σίγουρα θα έχεις κάνει την καλύτερη επένδυση για να είναι χαρούμενο και ψυχοσυναισθηματικά ισορροπημένο το παιδί σου. Τότε θα έχεις την ενέργεια να το φροντίζεις ποιοτικά, να είσαι “εκεί” δίπλα του με ουσία, με χρησιμότητα και αποτελεσματικότητα, θα του μεταλαμπαδεύσεις υγιή πρότυπα συμπεριφοράς.

Και είναι πολύ πιο πιθανό να βιώσεις έτσι την χαρά, την ικανοποίηση και την πληρότητα που ψάχνεις στην οικογενειακή σου ζωή!

*Η Ράνια Βλάγκα Αντωνίου είναι Σύμβουλος Σφαιρικής Αντιληπτικότητας, Professional Life Coach for kids and Families, Parent Coach, Σχολική Ψυχολόγος, Κοινωνιολόγος και Ειδική Παιδαγωγός.