Ξεχάστε την κούνια και κοιμηθείτε μαζί με το μωρό σας!

Ξεχάστε την κούνια και κοιμηθείτε μαζί με το μωρό σας!

κοιμηθείτε μαζί με το μωρό σας

Τα νεογέννητα που μοιράζονται το ίδιο κρεβάτι με τους γονείς τους είναι πιο ασφαλή από εκείνα που κοιμούνται σε κούνιες, λέει ο ειδικός σε θέματα ύπνου Dr James McKenna.

Ο Dr McKenna, ο οποίος είναι ερευνητής του Συνδρόμου Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου, λέει ότι εάν ο ύπνος στο ίδιο κρεβάτι γίνεται με υπευθυνότητα – όχι σε στρώμα νερού ή σε καναπέ και οι γονείς δεν κάνουν χρήση αλκοόλ ή ναρκωτικών – τότε τα μωρά έως 12 μηνών θα έχουν μακροπρόθεσμα οφέληΕάν οι γονείς δεν έχουν τη δυνατότητα να κοιμούνται στο ίδιο κρεβάτι με το μωρό τους, θα πρέπει τουλάχιστον να κοιμούνται στο ίδιο δωμάτιο, λέει ο Dr McKenna. «Ο  κοινός ύπνος είναι η πιο παλιά και πιο επιτυχημένη μέθοδος ύπνου για τη μητέρα και το μωρό».

Kαι συνεχίζει: «Η πίεση του δυτικού κόσμου να αφήνουμε τα μωρά να κοιμούνται μόνα τους όλη τη νύχτα, από πολύ μικρά, κάνει περισσότερο κακό παρά καλό. Είτε στο ίδιο κρεβάτι ή σε ξεχωριστό κρεβάτι στο ίδιο δωμάτιο, κανένα μωρό δεν θα πρέπει ποτέ να βρίσκεται μακριά από την άμεση επίβλεψη ενός ενήλικα».

Τα παιδιά “πρέπει να κοιμούνται με τους γονείς μέχρι τα πέντε τους”

Ο Dr McKenna, του Πανεπιστημίου του Notre Dame, μελετάει τον ύπνο των βρεφών εδώ και 30 χρόνια, και ήταν αυτός που έκανε την πρώτη μελέτη για τη φυσιολογία του ύπνου μητέρας-μωρού στο ίδιο κρεβάτι σε σχέση με το θηλασμό και σε σχέση με το Σύνδρομο Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου και είναι αναγνωρισμένος παγκοσμίως ως αυθεντία πάνω στο θέμα.

«Ο ύπνος στο ίδιο κρεβάτι βοηθάει επίσης τις μητέρες και τα μωρά να θηλάζουν για περισσότερο καιρό, κάτι το οποίο προσφέρει προστασία από μια σειρά ασθενειών» λέει ο ίδιος. «Η ερώτηση δεν είναι εάν τα μωρά στην ηλικία των τριών ή τεσσάρων μηνών μπορούν να κοιμηθούν ολόκληρη τη νύχτα, αλλά εάν θα πρέπει να προσπαθούμε γι’ αυτό».

«Τα μωρά χρειάζεται να τρώνε συχνά για να ανταποκριθούν στις ανάγκες του ταχύτατα αναπτυσσόμενου εγκέφαλου τους».

Ο Dr McKenna λέει ότι στην πραγματικότητα πολλοί γονείς κοιμούνται μαζί με τα μωρά τους αλλά δεν το παραδέχονται. «Οι γονείς λένε ότι δεν κοιμούνται μαζί με το μωρό». «Αλλά αν τους ρωτήσεις τι πραγματικά συμβαίνει κατά τη διάρκεια της νύχτας, πολλοί γονείς, κυρίως μητέρες που θηλάζουν, λένε ότι κοιμούνται μαζί με τα μωρά τους για κάποιες ώρες κάθε νύχτα».

Λέει ότι η προσπάθεια να κάνεις ένα μωρό να κοιμηθεί όλη τη νύχτα σε μικρή ηλικία, προκαλεί πολύ περισσότερο στρες στην οικογένεια από τον ξυπνάει κανείς μαζί με το μωρό.

Πηγή: dailytelegraph.com.au

Το διαβάσαμε στο 4yourfamily.gr

Διαβάστε ακόμη:

Η απορία μιας μαμάς: Υπάρχει περίπτωση να βλάψω το μωρό μου με την συγκοίμηση;

Τα do’s και τα don’ts της συγκοίμησης με το παιδί!