Κακά τα ψέματα, όλες θέλουμε λίγες ώρες ηρεμίας και γαλήνης μέσα στο σπίτι. Με ένα νήπιο, ωστόσο, κάτι τέτοιο φαντάζει ανέφικτο. Κι όμως, με τις 5 χειροτεχνίες που ακολουθούν το παιδάκι σας θα απασχοληθεί με τις ώρες, ευχάριστα και δημιουργικά!
Καταρχήν δεν χρειάζεται να πάτε στο παιχνιδάδικο της γειτονιάς και να σηκώσετε όλα τα ράφια με τις δεξιοτεχνίες. Τα παιδιά διαθέτουν καλπάζουσα φαντασία, κάτι που σημαίνει πως και τα πιο απλά υλικά μπορούν να παράσχουν ώρες δημιουργικής απασχόλησης.
Το μόνο που χρειάζεστε είναι μερικά κομμάτια από υλικά που ήδη υπάρχουν μέσα στο σπίτι και τα βασικά της χειροτεχνίας, όπως, λόγου χάριν, κόλλα και γκλίτερ.
1.Τέχνη με φύσημα
Ένας απλός, αν και λίγο ακατάστατος, τρόπος για να απασχολήσετε το μικρό σας. Απλώς ρίξτε πάνω σε χαρτί μικρές ποσότητες διαλυτής μπογιάς και, κατόπιν, αφήστε το παιδάκι σας να φυσήξει εδώ και εκεί δημιουργώντας στροβίλους τέχνης. Θυμηθείτε, ωστόσο, να στρώσετε το τραπέζι της κουζίνας σας με εφημερίδες εάν δεν θέλετε να μετατραπεί και αυτό σε πολύχρωμο καμβά.
2.Διακοσμητικά με μακαρόνια
Τα μακαρόνια δεν είναι ποτέ βαρετό φαγητό. Εκτός από τις άπειρες διαφορετικές σάλτσες, τα ζυμαρικά παράγονται σε πολλά ξεχωριστά μεγέθη, χρώματα και σχήματα. Έτσι μια χούφτα από τα διάφορα ανοιχτά πακέτα μπορεί να προσφέρει ώρες παιχνιδιού. Το παιδάκι σας μπορεί με την φαντασία του να δημιουργήσει τρισδιάστατες εικόνες πάνω σε χαρτόνι, απλά και μόνο κολλώντας την πάστα με ρευστή κόλλα χαρτιού. Κατόπιν, μπορεί να την μπογιατίσει, να ρίξει γκλίτερ και ό,τι άλλο το ευχαριστεί. Εναλλακτικά, μπορεί με κλωστή και κοφτό μακαρονάκι να φτιάξει για εσάς υπέροχα πολύχρωμα περιδέραια, που, ναι, θα πρέπει να φοράτε συνεχώς!
Εάν το καμάρι σας κατάφερε να σπάσει όλες του τις κηρομπογιές, δεν πειράζει. Απλά σας έδωσε αφορμή για συμμάζεμα και τέχνη! Κι εξηγώ: Το παιχνίδι αυτό χωρίζεται σε δύο στάδια. Κατά το πρώτο, το μικρούλι σας κι εσείς θα πρέπει να ψάξετε «τον χαμένο θησαυρό», δηλαδή τα κομμάτια σπασμένης κηρομπογιάς που βρίσκονται καλά κρυμμένα σε κάθε γωνία του σπιτιού.
Κατά το δεύτερο, αφήστε το παιδάκι σας να τοποθετήσει με όποιον τρόπο θέλει τα κομμάτια κηρομπογιάς σε μια φόρμα για μάφιν, την οποία πιο πριν έχετε λαδώσει. Φουρνίστε μέχρι να λιώσουν κι έπειτα αφήστε το μείγμα να κρυώσει και να σταθεροποιηθεί. Το καμάρι σας θα χαρεί τόσο με τον πολύχρωμο μωσαϊκό κηρομπογιάς που, πιθανότατα, θα περάσει το υπόλοιπο της μέρας ζωγραφίζοντας!
4.Πολύχρωμο γαρύφαλλο
Αυτή είναι μια ευχάριστη δραστηριότητα, η οποία με την βοήθειά σας μπορεί να μετατραπεί και σε μία διδακτική συζήτηση για το πώς τα λουλούδια πίνουν νερό.
Αρχικά, θα χρειαστείτε ένα λευκό γαρύφαλλο. Μπροστά στο παιδί σας κόψτε το κοτσάνι κατά μήκος, από κάτω έως και την μέση. Χρωματίστε με τέμπερα ή βαφή για φαγητό το νερό σε δύο ποτήρια. Ένας ωραίος συνδυασμός είναι να βάψετε το νερό στο ένα ποτήρι μπλε και στο άλλο κόκκινο. Τοποθετήστε τα δυο ποτήρια κοντά και βυθίστε το μισό κοτσάνι στο ένα και το άλλο μισό στο άλλο. Κατόπιν, θα χρειαστεί να περιμένετε μερικές μέρες ώστε το λουλούδι να ρουφήξει την μπογιά. Όταν αυτό συμβεί, το παιδάκι σας θα χαρεί να δει πως το λουλούδι του γίνεται πολύχρωμο κι εσείς θα του εξηγήσετε το γιατί.
5.Καθαρίστε νομίσματα
Ξέρω, ξέρω… δεν ακούγεται και η πιο συναρπαστική δραστηριότητα, αλλά ας μην ξεχνάμε πως τα παιδιά διασκεδάζουν με απλές, επαναλαμβανόμενες και αποτελεσματικές εργασίες. Οπότε δεν χάνετε τίποτα να δοκιμάσετε!
Βρείτε κάποια πολυχρησιμοποιημένα νομίσματα και δείξτε τα στο παιδί σας. Ανάλογα με την ηλικία εξηγήστε την διαφορά τους. Για παράδειγμα, σε πολύ μικρά παιδιά επικεντρωθείτε στο διαφορετικό μέγεθος, ενώ σε πιο μεγάλα σημειώστε την διαφορετική αξία ή την ξεχωριστή απεικόνιση. Σημασία έχει να παρατηρήσουν καλά το κέρμα, ώστε αργότερα να αντιληφθούν την διαφορά. Κατόπιν, αρχίζει το καθάρισμα!
Τοποθετήστε τα κέρματα σε ένα μπολ, καλύψτε τα με χυμό από λεμόνι και αφήστε τα για 5 λεπτά. Τέλος, σκουπίστε τα νομίσματα ένα ένα με χαρτοπετσέτα και κάντε τα να γυαλίσουν σαν καινούργια. Εάν είναι σε κατάλληλη ηλικία και το επιθυμεί, επιτρέψτε και στο παιδί σας να δοκιμάσει αυτό το μαγικό κόλπο.
Κατά τη διάρκεια της εργασίας μπορείτε να εξηγήσετε στο παιδί σας γιατί συμβαίνουν όλα αυτά. Εξηγήστε πως το οξυγόνο στον αέρα ντύνει με ένα βρώμικο παλτό το μέταλλο του νομίσματος και, πως αυτή η διαδικασία ονομάζεται οξείδωση. Τέλος, πείτε του πως το οξύ του λεμονιού διώχνει τα οξείδια μακριά και κάνει το κέρμα να αστράφτει.
Πηγή: HappyParenting.gr.