Ξύλινη ή πλαστική πλάκα κοπής? Ποια να επιλέξετε και γιατί
[babyPostAd]Η πλάκα κοπής είναι ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο που υπάρχει σχεδόν σε κάθε κουζίνα. Η δική σας είναι ξύλινη ή πλαστική;
Σύμφωνα με τους ειδικούς, το υλικό κατασκευής της πλάκας παίζει καθοριστικό ρόλο στο πόσο «αντιστέκεται» στους μικροοργανισμούς.
Μπορεί η πλαστική πλάκα να καθαρίζεται πιο εύκολα, όμως οι πλαστικές επιφάνειες γενικότερα είναι πιο «φιλικές» προς τα βακτήρια και επιτρέπουν τη γρήγορη εξάπλωσή τους.
Μελέτη που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν έδειξε ότι τα διάφορα βακτήρια, όπως για παράδειγμα η σαλμονέλα, δεν καταφέρνουν να επιβιώσουν πάνω σε μια ξύλινη πλάκα κοπής εάν αυτή δεν πλυθεί για 24 ώρες. Αντίθετα, στην πλαστική πλάκα όχι μόνο επιβίωσαν αλλά μάλιστα κατάφεραν να πολλαπλασιαστούν.
Ασχέτως του υλικού κατασκευής τους, οι πλάκες κοπής αποτελούν ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη μικροοργανισμών όταν είναι φθαρμένες, καθώς οι εγκοπές που δημιουργούνται με την πάροδο του χρόνου παγιδεύουν βακτήρια και υπολείμματα. Σε μια πολύ παλιά πλάκα κοπής μπορεί να αναπτυχθεί ακόμη και μούχλα, προειδοποιούν οι ειδικοί.
Μερικές συμβουλές για ασφαλή προετοιμασία των τροφίμων
– Να πλένετε την πλάκα κοπής για αρκετή ώρα με ζεστό νερό και σαπούνι πριν την χρησιμοποιήσετε,
– Πάντα να ετοιμάζετε πρώτα τα λαχανικά και μετά το ωμό κρέας εάν σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε την ίδια πλάκα κοπής,
– Να στεγνώνετε την ξύλινη πλάκα κοπής με ένα πανί,
– Μη στοιβάζετε τη βρεγμένη πλάκα κοπής μαζί με άλλα σκεύη για να στεγνώσει πιο γρήγορα,
– Πετάξτε την πλάκα κοπής εάν έχει εμφανή σημάδια φθοράς.
Πηγή: Mail Online
Το διαβάσαμε στο onmed.gr