Τατουάζ κατά του καρκίνου. Γυναίκες που έκαναν μαστεκτομή μιλούν για την εμπειρία τους

0

Τατουάζ κατά του καρκίνου

Καρκίνος του μαστού. Η συχνότερη μορφή καρκίνου στις γυναίκες παγκοσμίως και ο μεγαλύτερος φόβος τους. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, 1 στις 8 γυναίκες, θα προσβληθεί από καρκίνο του μαστού στη ζωή της.

Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου σε γυναίκες ηλικίας 40-55 ετών στις αναπτυγμένες χώρες. Στην Ελλάδα κάθε χρόνο νοσούν 4.500 γυναίκες, ενώ περίπου 1.500 γυναίκες πεθαίνουν ετησίως.

Η συγκεκριμένη μορφή καρκίνου θεραπεύεται σε σημαντικό βαθμό, με μοναδική προϋπόθεση να διαγνωστεί εγκαίρως. Η μαστογραφία μπορεί να σώσει ζωές. Η πρώτη πρέπει να γίνεται στα 35 χρόνια της γυναίκας, ενώ από τα 45 έτη και πάνω, πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο.

Η συνηθέστερη θεραπεία του καρκίνου γίνεται με τη μαστεκτομή. Εφαρμόζεται κυρίως για προληπτικούς λόγους, επειδή υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για μετάσταση σε κάποιο άλλο όργανο του σώματος, λόγω της αυξημένης γονιδιακής επιβάρυνσης.

Την προσωπική τους ιστορία μοιράζονται 12 γυναίκες που υπεβλήθησαν σε μαστεκτομή και κατάφεραν να αντιμετωπίζουν τη νόσο. Ποζάρουν στον φωτογραφικό φακό της Sophy Holland για το περιοδικό Inked και δείχνουν τα τατουάζ στο στήθος τους.

Το κορμί τους μετατράπηκε σε καμβά ζωής, ελπίδας και δύναμης. Θέλησαν να σβήσουν τις άσχημες αναμνήσεις που τους άφησε η νόσος, μετατρέποντας τις ουλές τους σε έργα τέχνης.

Δείτε το βίντεο με τις προσωπικές ιστορίες των γυναικών: