Βατράχιο Γλώσσας.Τι είναι;

3

ranulaΣπάνιες Περιπτώσεις – Έφη Τζοβάρα, Παιδοδοντίατρος

Το βατράχιο (ranula) της γλώσσας είναι μία ανώδυνη, μαλακή, κλυδάζουσα διόγκωση στο έδαφος του στόματος κάτω από τη γλώσσα. Προκαλείται από τραυματισμό ή από απόφραξη του εκφορητικού πόρου του υπογλώσσιου ή, λιγότερο συχνά, του υπογνάθιου σιελογόνου αδένα.

Το βατράχιο (ranula) συνήθως εντοπίζεται από την μία πλευρά της γλώσσας και φτάνει σε μέγεθος τα 1-2 εκατοστά.

Τα βατράχια εμφανίζονται συνήθως στα παιδιά και σε νέους ενήλικες. Έχουν αναφερθεί περιπτώσεις και βρεφών και ακόμα βατράχια που υπάρχουν στην ενδομήτρια ζωή.

Συνήθως περνούν απαρατήρητα όπως παρατηρήθηκε σε μικρή 7 ετών που ήρθε στο παιδοδοντιακό ιατρείο για συνηθισμένη εξέταση. Αν πάρουν όμως μεγάλες διαστάσεις τότε έχουμε και δυσκολίες στην μάσηση,στην κατάποση και στην ομιλία.

Θεραπευτικά, μπορεί να γίνει μαρσιποποίηση με μεγάλα ποσοστά υποτροπών, χειρουργική αφαίρεση ή και αναμονή για 5 μήνες αν είναι μικρών διαστάσεων το βατράχιο και πρόκειται για παιδί. Στο συγκεκριμένο παιδί έγινε αυτόματη ίαση σε διάστημα 3 μηνών από την ανακάλυψη του βατραχίου.

Έφη Τζοβάρα,Παιδοδοντίατρος

 

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας