Υγιεινά σνακ για το σχολείο | Συμβουλές και συνταγές

Γράφει η Μαργαρίτα Γαβαλά, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος από το The Health Lab

Η σχολική χρονιά έχει ξεκινήσει για τα καλά και μαζί με τις γνώσεις που θα λάβουν οι μαθητές απ’ τους εκπαιδευτικούς για να θρέψουν το νου και την ψυχή τους, οφείλουμε και εμείς ως γονείς να φροντίσουμε για τη σωστή θρέψη του οργανισμού τους.

Η επιλογή ενός υγιεινού πρωινού και υγιεινών σνακ για την ώρα που τα παιδιά βρίσκονται στο σχολείο, είναι σημαντική τόσο για την καλύτερη απόδοση τους, όσο και για την ενέργεια που θα πάρουν ώστε να μην αισθάνονται εξάντληση και κόπωση.

Είναι γνωστό πλέον πως τα ποσοστά παχυσαρκίας σε παιδιά και εφήβους εκτοξεύονται παγκοσμίως. Κάτι που φαίνεται να επιδεινώνεται τα τελευταία χρόνια. Υπολογίζεται πως 4 στα 10 ελληνόπουλα πάσχουν από παχυσαρκία κι έχει υπολογιστεί πώς τουλάχιστον 1 στα 3 παχύσαρκα παιδιά θα καταλήξουν να γίνουν παχύσαρκοι ενήλικοι, με άμεσο επακόλουθο σοβαρά προβλήματα υγείας.

Πλήθος μελετών που έχουν διεξαχθεί μέχρι σήμερα έχουν επιδείξει ότι η παιδική παχυσαρκία σχετίζεται με τις διατροφικές συνήθειες και τον τρόπο ζωής των παιδιών.

Η πρόληψη είναι η πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας. Επίσης, αφορά σχεδόν αποκλειστικά τους γονείς του παιδιού.

Τι μπορείτε λοιπόν να κάνετε για να εξαλείψετε τον κίνδυνο της παιδικής παχυσαρκίας;

Υγιεινά σνακ και συνταγές για το σχολείο

Μπάρες με χουρμάδες και κακάο

Βάζουμε τους χουρμάδες με το αλάτι στο μούλτι και αλέθουμε για λίγα λεπτά.. Κατόπιν προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και στο τέλος το μέλι για να «δέσει» καλύτερα η μπάρα. Τις φτιάχνουμε σε μακρόστενο σχήμα ή μπαλάκια και τις βάζουμε στο ψυγείο

Roll-ups τορτίγιες με φρούτα

Ανακατεύουμε τις μπανάνες, τις σταφίδες, το μέλι και την κανέλα σε μπολ. Αλείφουμε την κάθε τορτίγια με μια κουταλιά φυστικοβούτυρο και προσθέτουμε μία κουταλιά από το μίγμα στο κέντρο. Διπλώνουμε την τορτίγια και την τυλίγουμε σε ρολό. Αν θέλουμε, την κόβουμε σε μικρά στρογγυλά κομμάτια.

Τυρομάφιν με λαχανικά (6 τμχ.)

Τρίβουμε όλα τα υλικά με τον ψιλό τριφτή.Αφήνουμε λίγο να στραγγίξουν κ ρίχνουμε λίγο αλάτι. Χτυπάμε 2 αυγά, προσθέτουμε τα λαχανικά, 2 κουταλιές αλεύρι, και τυρί σε όποια ποσότητα θέλουμε. Βάζουμε στις φόρμες για μαφινς και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για μισή ώρα περίπου.

Πιτσάκια με τορτίγιες

Για τις τορτίγιες:

Χωρίζουμε τη ζύμη σε 4-5 μπαλάκια, τα αφήνουμε για δέκα λεπτά Ανοίγουμε τη ζύμη με πλάστη και ψήνουμε σε τηγάνι περίπου για ένα λεπτό από την κάθε πλευρά. Βάζουμε με πινέλο λίγο λάδι για να μην «πιει» τη σάλτσα (με λαχανικά περασμένα στο μούλτι και βρασμένα για λίγο μέσα στην ντομάτα). Προσθέτουμε τριμμένο τυρί και βάζουμε στον φούρνο μέχρι να λιώσει το τυρί, περίπου 10 λεπτά στους 180. Διατηρούνται στην κατάψυξη.

Κέικ με βρώμη

Cookies με βρώμη

Σε μεγάλο μπολ ρίχνουμε όλα τα υλικά μαζί και ζυμώνουμε με τα χέρια μέχρι να ενωθούν καλά.  Δεν θέλει πολύ ζύμωμα, σε 3-4 λεπτά είναι έτοιμη!

Η ζύμη δε θα γίνει πολύ σφιχτή. Βάζουμε λίγο ελαιόλαδο στο χέρι μας. Πλάθουμε μικρά μπαλάκια, τα πιέζουμε να πλατύνουν και τα τοποθετούμε στη λαμαρίνα  του  φούρνου (στρωμένη με λαδόκολλα), σε απόσταση μεταξύ τους.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο. Ψήνουμε για 15 λεπτά περίπου. Προσοχή γιατί αρπάζουν εύκολα.

Αλμυρά Μάφινς με φέτα και πιπεριές