Η ζάχαρη όντως κάνει τα παιδιά υπερκινητικά;

Η ζάχαρη όντως κάνει τα παιδιά υπερκινητικά;

ζάχαρη

Είτε το πιστεύετε είτε όχι, πρόκειται για μύθο! Οι περισσότερες έρευνες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η ζάχαρη δεν προκαλεί υπερκινητικότητα – αλλά πώς να το πείτε αυτό στους γονείς στο πάρτι γενεθλίων ενός νηπίου;

[babyPostAd]

Το 1973, με βάση ανεπίσημα στοιχεία, ο αλλεργιολόγος Benjamin Feingold ήταν ο πρώτος που πρότεινε ότι η ζάχαρη, τα πρόσθετα, ο χρωματισμός και άλλες ουσίες στα τρόφιμα θα μπορούσαν να προκαλέσουν υπερδραστηριότητα ή να επιδεινώσουν την ήδη υπάρχουσα ένταση των παιδιών. Ενώ οι ιδέες του συνέχισαν να κυκλοφορούν, οι περισσότεροι ερευνητές από τότε δεν μπόρεσαν να εντοπίσουν τη ζάχαρη ως ένοχο, ακόμα και σε παιδιά που σύμφωνα με τις πληροφορίες ήταν ευαίσθητα στα αποτελέσματά της. (Μερικές μελέτες έχουν συνδέσει τις βαφές, τα συντηρητικά και άλλα πρόσθετα στην υπερκινητικότητα, ενώ άλλα δεν έχουν.)

Έτσι, αν το παιδί σας χοροπηδάνε σε όλο το σπίτι, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι πρέπει να απαγορεύσετε τη ζάχαρη από τη διατροφή τους. Φυσικά, υπάρχουν πολλοί άλλοι λόγοι για να αποφύγετε τα γλυκά. Τα προϊόντα που περιέχουν ζάχαρη συνήθως παρέχουν μικρή ή καθόλου διατροφική αξία και αυξάνουν τον κίνδυνο παχυσαρκίας, καρδιακών παθήσεων και φθοράς των δοντιών.

Επιμέλεια κειμένου για το babyradio: Θωμαΐδου Ευθυμία Ζωή