Ένα παιδί για να μπορέσει να “σταθεί στα πόδια του” (μεταφορικά μιλώντας) ως ενήλικας, θα πρέπει να έχει ξεκινήσει τη διαδικασία από νωρίς, χτίζοντας αυτά που μπορεί να κάνει καλά και παίρνοντας αυτοπεποίθηση.
Γύρω στην ηλικία των 2 ετών θα μπορούσαμε να ξεκινήσουμε τις διαδικασίες ώστε τα παιδιά μας να μάθουν βασικά πράγματα, να αναπτύξουν βασικές δεξιότητες. Οι πιο σημαντικές είναι:
Να πλένει τα χέρια του
Εμείς, οι μεγάλοι, αντιλαμβανόμαστε την έννοια των μικροβίων και της υγιεινής. Αντιλαμβανόμαστε ότι τα μικρόβια βρίσκονται παντού, μεταφέρονται και με την αφή και ότι όταν μπουν μέσα στον οργανισμό μας μπορεί να γίνουν επιβλαβή για εμάς. Μπορεί όμως ένα παιδί να τα αντιληφθεί αυτά και να γίνουν αυτά το κίνητρό του για να μάθει να τα πλένει; Δεν το νομίζω. Διάβασε σε αυτό το άρθρο τι μπορείς να κάνεις που θα σε βοηθήσει περισσότερα αν βρίσκεστε σε αυτό το στάδιο.
Να βουρτσίζει τα δόντια του
Καλό θα ήταν να βουρτσίζουμε τα δοντάκια του παιδιού μας από τη στιγμή που θα ανατείλει το πρώτο!
Να φυσάει τη μύτη του!
Μπορεί ο μηχανισμός σε εμάς να φαίνεται απλός, όμως τα παιδιά πολύ συχνά δυσκολεύονται να φυσήξουν τη μύτη τους. Την ερώτηση «Πώς να ξεβουλώσω τη μύτη μου;» μάλλον θα την ακούσετε πολλές φορές! Ένας διασκεδαστικός τρόπος είναι να ζητήσετε από το παιδί σας να σβήσει ένα κερί χωρίς να ανοίξει το στόμα του. Ή να κάνει μπουρμπουλήθρες στο μπάνιο με τη μύτη! Στη συνέχεια, δείξτε του πώς να το κάνει χρησιμοποιώντας ένα χαρτομάντιλο.
Όσο τα παιδιά μεγαλώνουν, θα συναντήσετε πολλές προκλήσεις και θα αναρωτηθείτε πολλές φορές ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να μάθετε κάτι στο παιδί σας και να το κάνετε να το αγαπήσει. Δεν υπάρχει κανόνας! Κάθε παιδί είναι διαφορετικό και έχει τη δική του προσωπικότητα. Πάντως, για την επόμενη φορά που θα ακούσετε την ερώτηση: «Πώς να ξεβουλώσω τη μύτη μου;», έχετε μια έτοιμη απάντηση!