Αδέρφια: Μια “πολύπλοκη” σχέση!

Αδέρφια: Μια “πολύπλοκη” σχέση!

Διακαής πόθος κάθε γονέα είναι τα παιδιά τους να διατηρούν σχέση αγάπης και στοργής. Πώς όμως αυτό μπορεί να επιτευχθεί; Πόσο εύκολο είναι να αποφευχθούν οι συχνοί καυγάδες μεταξύ των αδερφών και πόσο οι γονείς επηρεάζουν αυτή τη σχέση; Παρακάτω σας δίνουμε απαντήσεις σε ερωτήσεις που πιθανότατα σας έχουν απασχολήσει ουκ ολίγες φορές…

[babyPostAd]Σεβασμός

Ο πρώτος παράγοντας που θα διαδραματίσει σπουδαίο ρόλο στην ποιότητα της σχέσης μεταξύ των αδελφών είναι η ύπαρξη ή η έλλειψη σεβασμού εκατέρωθεν. Αν το ένα παιδί δε σέβεται το άλλο, τότε δεν υπάρχει η βάση για να αναπτυχθεί η μεταξύ τους συνεννόηση και κατ’ επέκταση τα βαθύτερα συναισθήματα της αγάπης και της στοργής. Χωρίς το σεβασμό, άλλωστε, καμιά σχέση δε μπορεί να σταθεί είτε πρόκειται για φιλική, συναδελφική, πόσο μάλλον αδελφική.

Καλή εικόνα του εαυτού τους

Όταν τα παιδιά έχουν καταφέρει να έχουν μια καλή εικόνα για τον εαυτό τους και να αισθάνονται καλά με αυτό που είναι, τότε το φυσικό επακόλουθο είναι να αποκτήσουν υγιείς και ισορροπημένες σχέσεις τόσο με τα αδέρφια τους όσο και τους υπόλοιπους ανθρώπους που θα συναναστραφούν στη μετέπειτα ζωή τους. Φροντίστε να δέχεστε και να εκτιμάτε τα παιδιά σας γι’ αυτό που είναι και όχι για αυτό που θα θέλατε εσείς να είναι. Αντιστοίχως, επιδιώξτε να εντοπίσετε τις δεξιότητές τους και να τα βοηθήσετε να τις εμπλουτίσουν. Τονίζουμε! Τις δεξιότητες που έχει το παιδί σας και όχι αυτές που εσείς θα προτιμούσατε να έχει. Έτσι, θα νιώθει αυτοπεποίθηση για αυτό που είναι και γι’ αυτό που μπορεί να κάνει έχοντας την αποδοχή και τη συμβολή των πιο αγαπημένων του προσώπων, των γονιών του.

Μια μαμά προειδοποιεί: «Προσοχή γονείς – Το παιδί μου θα μπορούσε να έχει σκοτωθεί!»

Μειώστε τον ανταγωνισμό μεταξύ τους

Αν συνειδητοποιήσετε ότι μεταξύ των παιδιών σας υποβόσκει το αίσθημα του ανταγωνισμού δώστε τη δέουσα προσοχή και πράξτε αναλόγως. Ο ανταγωνισμός είναι μόνο η αρχή του κακού, οπότε φροντίστε να δράσετε εγκαίρως, ώστε να μην πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις. Εντοπίστε την αιτία που δημιουργεί στα παιδιά σας αυτό το αρνητικό συναίσθημα και αντιμετωπίστε το με ψυχραιμία και κατανόηση. Αν για παράδειγμα, φέρατε πρόσφατα στον κόσμο το δεύτερο παιδί σας, δεν είναι παράλογο να αναπτυχθεί στο πρώτο σας παιδί ένα παρόμοιο συναίσθημα. Νιώθει ότι χάνει το μονοπώλιο της προσοχής σας, ότι κατεβαίνει βίαια από το θρόνο του! Αποφύγετε να πιέσετε ή να “αναγκάσετε” έστω και έμμεσα να αγαπήσει το μικρό του αδερφάκι. Απεναντίας, φροντίστε να δημιουργήσετε ένα τέτοιο περιβάλλον, ώστε να νιώσει αβίαστα αρχικά συμπάθεια και κατόπιν, αγάπη και στοργή για το νέο μέλος της οικογένειας.

Είναι σημαντικό να δίνετε την απαραίτητη προσοχή και φροντίδα στο κάθε σας παιδί ξεχωριστά και να “σκύβετε” πάνω στις ανάγκες του καθενός! Δε θα πρέπει να ξεχνάτε, επίσης, ότι δεν είναι δυνατόν να επιθυμούμε από τα παιδιά μας συμπεριφορές που δεν έχουν δει και δεν έχουν βιώσει από εσάς. Φροντίστε, λοιπόν, ο σεβασμός προς τα αγαπημένα σας πρόσωπα να είναι εμφανής στις δικές σας σχέσεις πρωτίστως. Το ίδιο ισχύει φυσικά και για το αίσθημα της αγάπης και της στοργής. Αν εσείς είστε εκδηλωτικοί προσφέρετε στο παιδί σας ένα λευκό “καμβά” για να δημιουργήσει μια παρόμοια “ζωγραφιά” με τη δική σας!

Πηγή:  fthis.gr

Διαβάστε ακόμη:

Αυτό είναι το μοναδικό πράγμα που ΟΛΕΣ οι μαμάδες ξεχνάνε να φροντίσουν! 

Ένας μπαμπάς προειδοποιεί: «Προσοχή γονείς! Το μωρό μου παραλίγο να πνιγεί από την πιπίλα του!»