Ακτινοβολία και παιδιά

Ακτινοβολία και παιδιά

Δρ. Στέλλα Κάννα-Μιχαηλίδου

Ενημερώσου Πρώτος για Όλα τα νέα Προϊόντα και Προσφορές της FrezyDerm. Εγγράψου Τώρα!
Γιατί κάθε μέλος της οικογένειας έχει ανάγκη τη φροντίδα & περιποίηση που του αξίζει!

[babyPostAd]Κίνδυνοι για τα Παιδιά από την Έκθεσή τους στη Μη Ιονίζουσα Ακτινοβολία (κινητά τηλέφωνα,Wi-Fi, tablets,κ.α.).

Οι επιπτώσεις της υπερβολικής χρήσης κινητού στα παιδιά.

Προφύλαξη και μείωση της έκθεσης των παιδιών η μόνη επιλογή.

Το 2011, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κατέταξε την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που εκπέμπουν τα κινητά τηλέφωνα, ως «πιθανώς καρκινογόνa για τον άνθρωπο». Από τότε μέχρι σήμερα, η τεκμηρίωση νέων πιθανών και πολύ σοβαρών κινδύνων αποτελεί την κορυφή ενός αναδυόμενου παγόβουνου. To ανησυχητικό είναι πως, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, οι όποιες πιθανές επιπτώσεις θα είναι πολύ μεγαλύτερες και σοβαρότερες για το έμβρυο και το παιδί σε σχέση με τους ενήλικες για τους εξής λόγους:

  1. Ο εγκέφαλος των εμβρύων και των παιδιών περνά από διεργασίες προγραμματισμού και ανάπτυξης.
  2. H απορρόφηση της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας από τον εγκέφαλο του παιδιού φαίνεται, στη βάση νεώτερων δεδομένων, ότι είναι μεγαλύτερη σε σχέση με τους ενήλικες, γιατί ο εγκέφαλος του παιδιού έχει:

3. Τα παιδιά θα εκτεθούν για περισσότερα χρόνια στην ακτινοβολία και τις επιδράσεις της και ταυτόχρονα έχουν μεγαλύτερο χρόνο για να αναπτύξουν τις μακρόχρονες ασθένειες, όπως ο καρκίνος.

Καθώς ολοένα και περισσότεροι κίνδυνοι αναδεικνύονται, επιβάλλεται η μείωση της χρήσης και της έκθεσης των παιδιών και των εμβρύων, στη βάση της Αρχής της Προφύλαξης. Η μόνη ρεαλιστική επιλογή: η ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ. Τα παιδιά μας εμπιστεύονται!!  Στο χέρι μας είναι να μειώσουμε τους  κινδύνους εφαρμόζοντας πρωτίστως, σε ατομικό αλλά και σε συλλογικό επίπεδο, απλά μέτρα, όπως τα πιο κάτω, που προτείνονται σε διεθνές επίπεδο:

Η απόσταση από τις πηγές εκπομπής είναι ο μεγαλύτερος σύμμαχός μας, γιατί η ένταση της ακτινοβολίας είναι αντιστρόφως ανάλογη του τετραγώνου  της απόστασης.

Αντίθετα, η πολλαπλή ή ταυτόχρονη (από πολλές πηγές), συχνή και διαρκής έκθεση αυξάνουν τον κίνδυνο.

Οι διεθνείς οργανισμοί συμβουλεύουν να μην δίνεται κινητό σε παιδιά μικρότερα από 12 και, κατά προτίμηση, 14 χρόνων.

Γενικά όλοι μας και ιδίως οι έγκυες γυναίκες:

Το  κινητό τηλέφωνο, τα Tablets και ο φορητός υπολογιστής (Laptop) δεν είναι παιχνίδια ούτε μέσο διασκέδασης για τα παιδιά.

WiFi

Τα Wi-Fi εκπέμπουν σημαντική ακτινοβολία. Πολλοί Οργανισμοί προειδοποιούν ότι, σε παιδικούς σταθμούς και σχολεία πρέπει οι συνδέσεις με το διαδίκτυο να είναι ενσύρματες, γιατί εκπέμπουν πολύ λιγότερη ακτινοβολία από τα Wi-Fi. Σε αρκετές χώρες λαμβάνονται διάφορα μέτρα αποφυγής χρήσης Wi-Fi σε παιδικούς σταθμούς, σχολεία, βιβλιοθήκες. Δεν υπάρχει όμως απαγορευτική Νομοθεσία στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε..Ε.) ούτε και στην Κύπρο, γι’ αυτό και το Wi-Fi είναι διαδεδομένο. Πρώτη εντός Ε.Ε., η Γαλλική

Κυβέρνηση στη βάση της Αρχής της Προφύλαξης έχει πρόσφατα (2015) απαγορεύσει τη χρήση Wi-Fi σε παιδικούς  σταθμούς και γενικά χώρους που φιλοξενούνται παιδιά κάτω των 6 χρόνων και συστήνει περιορισμένη υπό όρους /ελάχιστη  χρήση στα  σχολεία. Γι’ αυτό ενδείκνυται:

Αποφυγή εγκατάστασης και χρήσης WI-FI σε παιδικούς σταθμούς και σχολεία. Αν, εντούτοις, υπάρχει Wi-Fi στο νηπιαγωγείο /σχολείο, σύμφωνα με την Αρχή της Προφύλαξης, πρέπει να παίρνονται τέτοια μέτρα, έτσι ώστε να μειώνεται η έκθεση των παιδιών στο ελάχιστο δυνατόν και, κατά προτίμηση, να εκμηδενίζεται. Τέτοια είναι:

Πηγή:child.org.cy