Η συμβολή της οικογένειας του παιδιού με διαβήτη στην απόκτηση ισορροπημένης διατροφής

Κείμενο της Εύα Ζήκου, Διατροφολόγου – Διαιτολόγου και μέλος του The Health Lab

Οι νέες γνώσεις και η συνεχής ενημέρωση επιδρούν άμεσα στην διαιτητική πρόσληψη όλης της οικογένειας, καθώς με την βοήθεια ειδικών, παιδιά και γονείς ευαισθητοποιούνται γύρω από τους κανόνες της υγιεινής διατροφής.

Η γνώση και ο χειρισμός των ισοδυνάμων των τροφίμων αποτελεί σημαντικό εργαλείο για τον σκοπό αυτό, διότι παρέχει την δυνατότητα εναλλακτικών επιλογών, προκειμένου να υπάρχει ποικιλία, μέτρο, ισορροπία στην διαιτητική πρόσληψη.

Η πυραμίδα διατροφής όπως και η χρήση προπλασμάτων των τροφίμων αποτελούν επίσης εύχρηστα εργαλεία διαιτητικής εκπαίδευσης και καθοδήγησης για σωστούς συνδυασμούς τροφίμων, ώστε το πρόγραμμα διατροφής να χαρακτηρίζεται από πληρότητα και θρεπτική ενέργεια. Επίσης, η επιλογή των κατάλληλων τροφών, η εμφάνιση, το άρωμα, η γεύση, η υφή παίζουν σημαντικό ρόλο στην κατανάλωση ενός τροφίμου. Στην αλλαγή όμως των διατροφικών προτιμήσεων και στην διαμόρφωση νέων συνηθειών, σημαντικό ρόλο κατέχει η οικογένεια, καθώς οι γονείς αποτελούν πρότυπο και παράδειγμα προς μίμηση όσον αφορά τις καλές διατροφικές συνήθειες.

Οι γονείς προκειμένου να πείσουν το παιδί με διαβήτη να διατρέφεται υγιεινά, θα πρέπει:

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Φινλανδίας  μελέτησαν τις αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες στις οικογένειες με παιδί το οποίο πρόσφατα έχει διαγνωσθεί ότι πάσχει από διαβήτη και παρατήρησαν ότι τα μέλη της οικογένειας αύξησαν την κατανάλωση γάλακτος, τυριού και κρέατος με χαμηλά λιπαρά.

Επίσης, αυξήθηκε και η συχνότητα κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών.

Συμπερασματικά, αποδείχτηκε ότι τα μέλη της οικογένειας είναι πρόθυμα να αλλάξουν τις διατροφικές τους συνήθειες προς όφελος του παιδιού με διαβήτη.

Επιπροσθέτως, οι γονείς θα ήταν καλό να αποφεύγουν την τάση να γίνονται τελειομανείς καθώς τα παιδιά πιθανότατα να νιώσουν ότι καταπιέζονται και να αντιδράσουν.

Γι αυτό τον λόγο, είναι επιθυμητό οι γονείς σε συνεννόηση με τα παιδιά να συζητούν και να θέτουν ρεαλιστικούς στόχους και να κάνουν σταδιακές αλλαγές καθώς έτσι αυξάνουν τις πιθανότητες να πετύχουν στην αλλαγή της διατροφικής συμπεριφοράς.

Άρα οι γονείς:

Έτσι, η άμεση και ουσιαστική συνεργασία και ο εποικοδομητικός διάλογος  αυξάνουν τις πιθανότητες οι αλλαγές να πετύχουν, με αποτέλεσμα όλα τα μέλη της οικογένειας να ακολουθήσουν ένα πιο υγιεινό τρόπο διατροφής και το διαβητικό παιδί να ελαχιστοποιήσει τις πιθανότητες εμφάνισης επιπλοκών.

Πηγές

  1. ΓΚΙΚΑ Ε., Σακχαρώδης διαβήτης- Φροντίδα για όλους, Η συμβολή της μητέρας στην ψυχική υγεία και ισορροπία του παιδιού με νεανικό διαβήτη(παιδική και εφηβική ηλικία)  Μάρτιος-Απρίλιος 2009, τεύχος 8, σελ 46-48
  2. SDOROW M.L., Θεραπεία οικογένειας, Ψυχολογία Second Edition, εκδόσεις Ηλιάδη, σελ 672-673
  3. VIRTANEN SM, VIRTA-AUTIO P, RASANEN L, AKERBLOM HK., Changes in food habits in families with a newly diagnosed child with type 1 diabetes mellitus, Pubmed