Ο θηλασμός δεν είναι για όλες τις μανούλες…
Όταν απέκτησα το πρώτο μου παιδί, ήμουν αγχωμένη για τα πάντα, ειδικά για τον θηλασμό. Ήταν η πρώτη μου εμπειρία ως μητέρα και δεν είχα την παραμικρή ιδέα για το τι να περιμένω. Απλώς γνώριζα επειδή το άκουσα από πολλούς, πως έπρεπε να θηλάσω το μωρό μου. Ήταν εφιαλτικό για το παιδί μου ή για μένα αν και ο θηλασμός θα μας έδενε.
Δεν το έκανε.
[babyPostAd]Πέρασαν λίγες εβδομάδες από τότε που γέννησα και αναρωτιόμουν τι δεν πήγαινε καλά με εμένα. Γιατί κάθε φορά που θήλαζα ήταν τόσο απαίσιο; Και κάπου εκεί το ανακάλυψα. Ήταν μία blogger που έγραφε χιουμοριστικά κείμενα, κάπου εκεί ήταν ένα κείμενο για την χαρά του θηλασμού και είχε έναν περίεργο όρο που τον αποκαλούσε D-Mer.
Θυμάμαι να κάθομαι στην καρέκλα του θηλασμού και συνειδητοποίησα πως δεν ήταν δικό μου λάθος. Κάθε φορά με έπιανε πανικός, φόβος, θυμός και μία ακατανίκητη επιθυμία να “αποδράσω” από το σπίτι. Και όλα αυτά, εξ αιτίας της ορολογίας που χρησιμοποίησε εκείνη η κοπέλα.
D-Mer ( Dysphoric Milk Ejection Reflex ), αλλιώς, αντανάκλαση δυσφορίας από την εξαγωγή γάλακτος, το είχατε ποτέ ακούσει; Δεν υπάρχουν βέβαια και πολλές πληροφορίες για αυτό. Σύμφωνα με την Αυστραλιανό σύλλογο θηλασμού, το D-Mer χαρακτηρίζεται από αρνητικά συναισθήματα λίγο πριν η μητέρα εξάγει το γάλα της.
Συνέχισα να θηλάζω τον μεγάλο μου γιο ασχέτως της “αυτο-διάγνωσης” λόγω του γιατρού μου μέχρι τον 7ο μήνα. Όταν γεννήθηκε το δεύτερο παιδί μου ήξερα τι να περιμένω, οπότε προσπαθούσα να αποσπάσω την προσοχή μου κατά τη διάρκεια του θηλασμού.
Στο τρίτο μου παιδί αποφάσισα να πάρω αγχολυτικά και εν τέλει δούλεψαν άψογα. Ήξερα πως δούλευε όλο αυτό και ήθελα απλά να επιβιώσω από τον θηλασμό.
Τώρα είμαι 22 εβδομάδων έγκυος στο 4ο παιδί μου. Πριν μείνω έγκυος το είχα πάρει απόφαση πως ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ να θηλάσω αυτό το παιδί.
Ο θηλασμός δεν είναι για όλες οπότε μην έχετε ενοχές. Όποιος και αν είναι ο λόγος, πίστεψε στο ένστικτο σου. Εάν υποφέρεις κι εσύ από αυτό το σύνδρομο, το μόνο πράγμα που έχεις να κάνεις είναι να μιλήσεις με τον γιατρό σου.