Πώς καθαρίζουμε τα μωράκια μας, πριν πέσει ο ομφάλιος λώρος

Το μπάνιο ενός μωρού, είναι μια διαδικασία που αγχώνει τις περισσότερες νέες μητέρες, ειδικά αν πρόκειται για το πρώτο τους παιδάκι. Επιπλέον τις φοβίζει και το θέμα του ομφάλιου λώρου που παραμένει στο κορμάκι του μωρού για μία με δύο εβδομάδες. Ο ομφαλός χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα για την αποφυγή μολύνσεων και κατά συνέπεια ιδιαίτερη προσοχή στο μπάνιο.

Τις πρώτες ημέρες καλό είναι η φροντίδα και ο καθαρισμός του μωρού να περιορίζονται στο τοπικό πλύσιμο. Το μωράκι δε λερώνεται πολύ ώστε να χρειάζεται να μπει στη μπανιέρα ενώ παράλληλα οι ανασφαλείς νέοι γονείς κερδίζουν χρόνο με το παιδάκι τους και εξοικειώνονται με τις διαδικασίες της φροντίδας.

Σας προτείνουμε να προχωρήσετε στο πρώτο κανονικό μπάνιο του μωρού, αφού επουλωθεί ο ομφαλός, δηλαδή γύρω στις 10-15 ημέρες μετά τη γέννησή του και να ακολουθήσετε τους βασικούς κανόνες φροντίδας του νεογέννητου.

Ας δούμε πως μπορείτε εύκολα να κάνετε το “τοπικό πλύσιμο” το βρέφους:

Επιλέξτε τη σωστή ώρα

Μην προχωρήσετε στο τοπικό πλύσιμο πριν ή μετά το φαγητό. Εάν το μωράκι πεινάει μπορεί να γκρινιάζει ενώ εάν θέλει να χωνέψει δε θα μπορεί να “βολευτεί” και θα δυσανασχετήσει.

Προετοιμάστε σωστά τον χώρο

Προτιμήστε ένα ψηλό τραπέζι ή ένα ψηλό πάγκο για να είστε κι εσείς άνετα και να μην χρειάζεται να σκύβετε. Ιδανικά, επιλέξτε την αλλαξιέρα του και αποφύγετε το κρεβάτι σας. Απλώστε ένα αδιάβροχο ύφασμα ή μια απορροφητική πετσέτα και τοποθετείστε δίπλα σας, όλα όσα θα χρειαστείτε για να μην αναγκαστείτε να φύγετε από τον χώρο. Μην ξεχνάτε ότι σε καμία περίπτωση δεν αφήνουμε το μωρό μας στην αλλαξιέρα χωρίς επίβλεψη.

Τι χρειάζεστε

Θα πρέπει να έχετε 2 πετσέτες, ένα απαλό σφουγγάρι (ή καλύτερα ένα μικρό πετσετάκι), βρεφικό σαπούνι, μια λεκάνη με χλιαρό νερό, αποστειρωμένο βαμβάκι και φυσιολογικό ορό για τα ματάκια του, οινόπνευμα και αποστειρωμένες γάζες για τον καθαρισμό του ομφάλιου λώρου.

Θερμοκρασία χώρου

Φροντίστε η θερμοκρασία του χώρου που θα κάνετε το τοπικό πλύσιμο να βρίσκεται μεταξύ 20-22 βαθμών Κελσίου, γιατί τα νεογέννητα μωράκια πρέπει να είναι πάντα ζεστά. Αν είναι Χειμώνας και δε θέλετε να μείνει το μωράκι σας ολόγυμνο, μπορείτε να σκεπάζετε κατά τη διάρκεια του πλυσίματος, τα σημεία που έχετε ολοκληρώσει το πλύσιμο τους.

Τι πρέπει να κάνετε

Με απαλές κινήσεις, ξεκινήστε από το πάνω μέρος του σώματος του μωρού καθαρίζοντας πρόσωπο και λαιμό. Μουσκέψτε το αποστειρωμένο βαμβάκι στο φυσιολογικό ορό και ξεπλύνετε προσεκτικά τα ματάκια του. Στη συνέχεια σκουπίστε τη μύτη και το υπόλοιπο πρόσωπο, αφήνοντας τα αυτάκια του τελευταία. Σε καμία περίπτωση μην χρησιμοποιήσετε μπατονέτες (ούτε τις παιδικές). Καθαρίστε γύρω από τα αυτιά του με τη βρεγμένη πετσέτα και προχωρήστε σε όλες τις πτυχές σε αυχένα και λαιμό. Στη συνέχεια σηκώστε τα χεράκια του και καθαρίστε τις μασχάλες και το κορμάκι του. Κρατήστε την περιοχή των γεννητικών οργάνων, των οπισθίων και των ποδιών για το τέλος, γιατί είναι συνήθως και τα πιο λερωμένα σημεία. Τέλος, με τις αποστειρωμένες γάζες και το καθαρό οινόπνευμα καθαρίστε την περιοχή γύρω από το κολόβωμα. Αυτή η διαδικασία θα πρέπει να επαναλαμβάνεται τρεις-τέσσερις φορές μέσα στην ημέρα αλλά και δυο-τρεις ημέρες αφού πέσει για προληπτικούς λόγους. Δεν υπάρχει πρόβλημα αν πέσει τρεχούμενο νερό πάνω στον ομφαλό αλλά καλό θα είναι να είστε προσεκτικές και σε περίπτωση που παρατηρήσετε κοκκινίλα, θερμότητα, πρήξιμο ή άσχημη μυρωδιά, θα πρέπει οπωσδήποτε να ενημερώσετε τον παιδίατρο σας. Τέλος, σκουπίστε το μωράκι σας με την πετσέτα που έχετε κοντά σας, βάλτε του την πάνα προσέχοντας να μην καλύψετε το κολόβωμα για να παίρνει αέρα και ντύστε το με τα χαριτωμένα του ρουχαλάκια.

Μετά το μπάνιο, προσφέρουμε απλόχερα ζεστές αγκαλιές! 

Διαβάστε ακόμη: