Πώς μια αποβολή επηρεάζει την ψυχολογία της γυναίκας;

Πώς μια αποβολή επηρεάζει την ψυχολογία της γυναίκας;

Ως αποβολή ορίζεται οποιαδήποτε αυτόματη απώλεια κύησης πριν από τη συμπλήρωση των 20 εβδομάδων.

Πώς διαμορφώνεται η ψυχολογία της γυναίκας μετά από μία αποβολή;

[babyPostAd]Υπό μία έννοια, η γυναίκα, που αντιμετωπίζει μία αποβολή, βιώνει ένα πένθος. Το πένθος αυτό έχει παρόμοια χαρακτηριστικά με το αντίστοιχο, που βιώνει όποιος χάνει ένα πρόσωπο αγαπημένο.

Εδώ αξίζει να υπογραμμιστεί, πως το συγκεκριμένο πένθος έχει ως αντικείμενο ένα πρόσωπο – το μωρό – το οποίο η γυναίκα δεν είχε την ευκαιρία να γνωρίσει.

Συνεπώς η γυναίκα δεν είχε τη δυνατότητα να δημιουργήσει στην πράξη σχέση με το πρόσωπο αυτό, αλλά ούτε και αναμνήσεις, οι οποίες θα μπορούσαν κατά κάποιον τρόπο να απαλύνουν τον πόνο της.

Το πένθος αυτό έρχεται εξάλλου απότομα, ακολουθώντας εκ του σύνεγγυς μια μεγάλη χαρά: τη χαρά και την ελπίδα, που γεννάται από την αρχή μιας νέας εγκυμοσύνης. Πάνω στην εγκυμοσύνη αυτή τόσο η γυναίκα, όσο και ο σύντροφός της έχουν χτίσει όνειρα, τα οποία η ζωή ήρθε να σβήσει.

Ο πόνος του συγκεκριμένου πένθους απεικονίζεται στο γλυπτό του Σλοβάκου καλλιτέχνη Martin Hudacek, το οποίο φέρει τον τίτλο «Μνημείο στο Αγέννητο Παιδί»

Πώς θα μπορούσαμε να περιγράψουμε το πένθος αυτό;

Σχηματικά, θα μπορούσε κάποιος να διακρίνει στο πένθος αυτό κάποια «στάδια».

Τα στάδια του πένθους είναι κοινά σε όλες της γυναίκες, που έχουν μία αποβολή;

Η διάκριση ξεχωριστών σταδίων του πένθους είναι σε μεγάλο βαθμό σχηματική. Η διάκριση αυτή στόχο έχει την πιο εύκολη κατανόηση της ψυχικής κατάστασης του βιώνοντος το πένθος – της γυναίκας, που είχε μια αποβολή εν προκειμένω.

Η μετάβαση από το ένα στάδιο στο άλλο δεν είναι πάντα ευδιάκριτη. Επίσης, η σειρά των σταδίων του πένθους δεν είναι σε όλες τις περιπτώσεις η ίδια. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα το «πέρασμα» της γυναίκας από το ένα στάδιο στο άλλο ενδέχεται να είναι εξαιρετικά γρήγορο. Κάποιες γυναίκες μάλιστα δεν αποκλείεται να περνάνε από κάποια στάδια ξανά και ξανά. Δεν είναι δε σπάνιο η γυναίκα να «βιώνει» ταυτόχρονα διαφορετικά στάδια του πένθους, μέχρι να βρεθεί ξανά η ψυχική ισορροπία.

Ποιοι παράγοντες θα μπορούσαν να καταστήσουν το πένθος βαρύτερο;

Ποια είναι η ψυχολογία του συντρόφου;

Διάφορες μελέτες έχουν καταγράψει στους συντρόφους γυναικών, που απέβαλαν, ψυχολογικές αντιδράσεις παρόμοιες με αυτές των γυναικών.

Τι μπορεί να γίνει, για να βοηθηθεί η γυναίκα, που απέβαλε;

Βέβαια ο τρόπος αντιμετώπισης της δυσάρεστης αυτής κατάστασης δεν μπορεί να είναι ενιαίος για όλες τις γυναίκες. Θα ήταν όμως χρήσιμο να καταγραφούν κάποιες γενικές αρχές, οι οποίες είναι πιθανό να φανούν χρήσιμες.

Πότε να ανησυχήσω;

Μία αποβολή είναι φυσικό να προκαλεί αισθήματα βαθιάς θλίψης και «πένθος». Εντούτοις, κάποιες γυναίκες δυσκολεύονται περισσότερο από άλλες να αντιμετωπίσουν την κατάσταση αυτή και ενδεχομένως να επωφεληθούν, αν ζητήσουν τη συμβουλή κάποιου ειδικού. Γενικά συνιστάται η εκτίμηση της κατάστασης να γίνει από τον ιατρό σας. Παρ’ όλα αυτά υπάρχουν κάποια σημεία, ο εντοπισμός των οποίων καλό θα ήταν να σας ωθήσει να ζητήσετε εξειδικευμένη βοήθεια:

Η διάγνωση της κατάθλιψης τίθεται, όταν εμφανίζονται πέντε ή περισσότερα από τα συμπτώματα αυτά κάθε ημέρα για τουλάχιστον δύο εβδομάδες. Φυσικά πρέπει να υπογραμμίσουμε, πως η διάγνωση της κατάθλιψης τίθεται αποκλειστικά από ειδικούς της ψυχικής υγείας, η «αυτοδιάγνωση» και η «αυτοθεραπεία», είναι συνηθισμένα φαινόμενα, τα οποία συχνά έχουν σοβαρές συνέπειες!

Πηγή:   mytwins.gr

Διαβάστε ακόμη:

Δείτε γιατί πρέπει να μιλάτε ανοιχτά για την αποβολή που ζήσατε…

Η αποβολή και πώς να την χειριστείτε

Πώς μπορεί να προφυλαχθεί μια έγκυος από τον κίνδυνο αποβολής