Ο χορός, κλασικός ή σύγχρονος, αποτελεί μια εξαιρετική εξωσχολική δραστηριότητα για όλα τα παιδιά, αγόρια και κορίτσια. Μολονότι στην Ελλάδα, δεν είναι συνηθισμένο να βλέπουμε αγόρια σε αίθουσες χορού, τα οφέλη είναι εξίσου σημαντικά για όλους και δεν ξεχωρίζουν φύλα.
Σε κάθε περίπτωση, η ένταξη ενός παιδιού σε ένα μάθημα χορού μπορεί να γίνει πολύ νωρίς. Από τα 3 κιόλας χρόνια ένα παιδί μπορεί να παρακολουθήσει μαθήματα μουσικοκινητικής και να αρχίσει να εξοικειώνεται με την κίνηση και τη μουσική. Μέσω της μουσικοκινητικής τα παιδιά αυτής της ηλικίας αντιλαμβάνονται το σώμα τους και μαθαίνουν να το ελέγχουν, απελευθερώνουν την εκφραστικότητά τους και εξοικειώνονται με τους ρυθμούς. Την επόμενη χρονιά το μάθημα μπορεί να εμπλουτιστεί και με βασικές κινήσεις κλασικού χορού και να επιτευχθεί η συντονισμένη κίνηση χεριών και ποδιών. Επίσης, τα παιδιά σε αυτή τη φάση μπορούν να ακολουθήσουν συγκεκριμένη άσκηση και έχουν την ικανότητα να θυμούνται τα επόμενα βήματα, χωρίς να πρέπει να τα βλέπουν από τη δασκάλα τους.
Παρόλα αυτά, η ιδανική ηλικία για να ξεκινήσει ένα παιδί κλασικό μπαλέτο και να ενταχθεί σε κανονικό τμήμα, με συγκεκριμένη ύλη (syllabus) είναι τα 6 έτη. Δηλαδή η ηλικία που ξεκινάει και το σχολείο. Το παιδί διαθέτει πλέον ικανοποιητική ψυχοκινητική ανάπτυξη και αντιλαμβάνεται τα ξεχωριστά μέρη του σώματος του. Μπορεί να διδαχθεί τη σωστή στάση (posture) ή όπως λέμε στη χορευτική γλώσσα μπορεί να κρατάει το σώμα του. Κατανοεί οδηγίες όπως βάλε μέσα την κοιλιά σου ή άνοιξε την πλάτη σου και νιώθει τη διόρθωση στο κορμί του. Επίσης, μπορεί να συνδυάσει τη συντονισμένη κίνηση με το ρυθμό που ακούει και με την κατάλληλη εξάσκηση να τη μετατρέψει σε εξειδικευμένη άσκηση ή αργότερα σε χορογραφία.
Όσο μεγαλώνει και εξασκείται σωστά, έχει τη δυνατότητα να αυξήσει το εύρος των κινήσεών και της εκφραστικότητάς του και να επιτύχει μυϊκή ενδυνάμωση, τεχνική βελτίωση, ρυθμικότητα και χορευτικότητα.
Μετά την ηλικία των 12 ετών, μπορεί μια οικογένεια να καταλάβει εάν το παιδί διαθέτει τις βάσεις, το σωματότυπο, το ταλέντο αλλά κυρίως τη θέληση για να ακολουθήσει το χορό σε επαγγελματικό επίπεδο. Οι θυσίες και οι στερήσεις είναι πολλές και η εξάσκηση θα πρέπει να συνεχής και επίπονη. Εκτός από το φόβο των πιθανών τραυματισμών και της υπερκόπωσης, τα παιδιά (κυρίως τα κορίτσια) που αποφασίζουν να αφοσιωθούν στο χορό, παλεύουν και με τις φυσιολογικές αλλαγές του σώματος τους. Δυστυχώς, αρκετά συχνά στην εφηβεία, η εικόνα τους από “σύμμαχος” γίνεται “αντίπαλος” και καταλήγουν σε υπερβολικές στερήσεις με ανεξέλεγκτες συνέπειες. Προφανώς αυτό δεν είναι απαραίτητο και μπορεί να αποφευχθεί με σωστούς δασκάλους, υποστηρικτικούς γονείς και στήριξη από επιστήμονες του χώρου της υγείας.
Ο χορός είναι δώρο για τα παιδιά. Βελτιώνει τη φυσική κατάσταση, χαρίζει ευλυγισία, ενεργοποιεί όλες οι μυϊκές ομάδες, επιμηκύνει τη σπονδυλική στήλη, δυναμώνει τον κορμό, βοηθά στο σωστό περπάτημα και στον έλεγχο του σώματος, και αποτελεί ιδανική άσκηση για παιδιά με πλατυποδία, σκολίωση, κύφωση ή λόρδωση.
Εκτός από τα σωματικά οφέλη, ο κλασικός χορός βοηθά στη διαμόρφωση του χαρακτήρα και στην ψυχολογία του παιδιού. Το παιδί μαθαίνει να ακολουθεί κανόνες και να σέβεται τον εαυτό του και τα μέλη της ομάδας στην οποία ανήκει. Διδάσκεται την έννοια της πειθαρχίας από την πρώτη στιγμή, γιατί όλα τα είδη χορού απαιτούν πειθαρχία σώματος και πνεύματος, και εκπαιδεύεται να συγκεντρώνεται αυστηρά σε ένα στόχο, χωρίς να αφήνει τα εξωτερικά γεγονότα να του αποσπούν την προσοχή. Η συγκέντρωση σε συνδυασμό με την εξάσκηση και βελτίωση της μνήμης, βοηθάει αργότερα στη μελέτη των μαθημάτων του σχολείου και στην επίτευξη των εκπαιδευτικών του στόχων.
Τέλος, ο χορός δίνει χάρη, αρμονία και εκφραστικότητα. Τα παιδιά καλούνται να ακολουθήσουν το ύφος της μουσικής και να δηλώσουν χωρίς λέξεις αυτό που νιώθουν. Η διαδικασία αυτή χαλαρώνει τις αναστολές τους και έτσι δεν ντρέπονται να εκδηλώνουν τα αισθήματά τους και στην καθημερινότητά τους. Οι υπέροχες μουσικές που συνοδεύουν τα κλασικά έργα βάζουν τις βάσεις και για τη μουσική καλλιέργεια ενώ τα υπέροχα κουστούμια και σκηνικά, εισάγουν τα παιδιά στον κόσμο του θεάτρου.
Ο χορός είναι μαγεία. Αφήστε τα παιδιά να μαγευτούν!
Διαβάστε ακόμη:
Πότε και γιατί να ξεκινήσει το παιδί μου μπαλέτο;
Γιατί να ξεκινήσει κολύμβηση ένα παιδί