Τι παιχνίδια μπορώ να παίζω με ένα μωρό 1-2-3 μηνών; Πώς να παίξω με το βρέφος;

Ο καλύτερος τρόπος για να έχετε έξυπνο και υγιές παιδάκι, είναι να παίζετε με αυτό διάφορα χρήσιμα παιχνίδια. Σας προτείνουμε τις 25 καλύτερες ασκήσεις και παιχνίδια για την ανάπτυξη της προσοχής, της ισορροπίας, της ομιλίας και της ιδιοδεκτικότητας.

Οι πρώτες ασκήσεις: γυμναστική για τα βρέφη

  1. Σηκώστε τα χεράκια του μικρού πάνω από το κεφάλι του και έπειτα κατεβάστε τα. Σταυρώστε τα χέρια του μπροστά από το στήθος και έπειτα ανοίξτε τα.
  2. Όταν το μωράκι σας βρίσκεται ανάσκελα, κουνήστε τα ποδαράκια του, παρομοιάζοντας την κίνηση του ποδηλάτου.
  3. Ξαπλώστε το μικρό μπρούμυτα. Καθίστε δίπλα στο κεφάλι του και δείξτε του ένα παιχνίδι. Το μικρό θα προσπαθεί να σηκώνει το κεφάλι για να το δει. Με αυτόν τον τρόπο γυμνάζονται οι μύες του αυχένα και της πλάτης.
  4. Κάντε παρόμοια άσκηση, αλλά αυτή τη φορά ξαπλώστε το μωρό μπρούμυτα πάνω στην κοιλιά σας. Μιλήστε με το μικρό: θα κρατάει το κεφάλι για να δει το πρόσωπό σας.
  5. Όταν το μικρό σας κλείσει τους 3 μήνες, δοκιμάστε μια καινούρια άσκηση: καθώς είναι ανάσκελα, κρατήστε τα χεράκια του και τραβήξτε το, βοηθώντας το να κάτσει. Αυτή η άσκηση γυμνάζει τους κοιλιακούς και του δίνει τη δυνατότητα να δει τον κόσμο από άλλη οπτική γωνία.
  6. Όταν το μικρό σας κλείσει τους 3 μήνες, δοκιμάστε μια καινούρια άσκηση: ξαπλώστε το μπρούμυτα πάνω σε μια σκληρή επιφάνεια. Βάλτε τις παλάμες σας κοντά στις πατούσες του. Έτσι, το μωρό θα έχει καλή στήριξη και θα μάθει να μπουσουλάει πιο γρήγορα.
  7. Ανάμεσα στον 3ο και 4ο μήνα τα μωρά μαθαίνουν να στρίβουν. Σχεδόν όλα τα μικρά πρώτα μαθαίνουν να στρίβουν από την κοιλιά στην πλάτη, μετά από την πλάτη στο πλάι, και, τελευταία, από την πλάτη στην κοιλιά. Βοηθήστε το παιδί σας να αποκτήσει αυτές τις χρήσιμες κινητικές δεξιότητες! Όταν το μωρό σας είναι μπρούμυτα, βάλτε ένα χέρι κάτω από τον δεξί του ώμο και τραβήξτε ελαφρώς. Αφήστε το παιδί να ολοκληρώσει τη στροφή. Πολλά παιδιά ξυπνάνε και κλαίνε τη νύχτα γιατί στρίβουν στον ύπνο τους και δεν μπορούν να ξαναπάρουν βολική θέση. Αν το μωρό σας μάθει να στρίβει μόνο του, δεν θα αντιμετωπίσετε αυτό το πρόβλημα!
  8. Τα μικρά λατρεύουν τα παιχνίδια με «εκπλήξεις». Βάλτε το μωρό στα γόνατά σας και κουνήστε το πάνω-κάτω λέγοντας «Ψηλά! Ψηλά! Ψηλά!». Μετά ανοίξτε τα γόνατα, έτσι ώστε το μωρό να κατεύει κάτω απότομα, λέγοντας «Μπουμ!».

Παιχνίδια για την προσοχή και τη μνήμη

  1. Κρύψτε το πρόσωπό σας πίσω από μια πετσέτα, λέγοντας «πού είναι;». Αποκαλύψτε το πρόσωπο, λέγοντας «να το!».
  2. Βάλτε κάλτσες με κάποιο έντονο χρώμα πάνω στα χεράκια του μικρού. Όταν θα κουνάει τα χέρια του θα μαθαίνει να συγκεντρώνει την προσοχή του πάνω στις κάλτσες.
  3. Βάλτε ένα carousel πάνω από την κούνια του μικρού. Θα του αρέσει να παρακολουθεί τα αντικείμενα που κινούνται αργά. Αφήστε στο carousel μόνο ένα παιχνίδι. Σε λίγο, το μωρό θα αρχίσει να το παρακολουθεί και θα περιμένει να ξαναπλησιάσει.
  4. Κουνήστε αργά ένα παιχνίδι μπροστά στο μωρό: πάνω, κάτω, διαγώνια, κυκλικά. Αυτή η άσκηση αναπτύσσει τις οπτικές του ικανότητες.

Νευρομυϊκός συντονισμός και ισορροπία

  1. Πάρτε μια μεγάλη γυμναστική μπάλα. Βάλτε το μικρό μπρούμυτα πάνω σε αυτήν. Κρατήστε το μικρό προσεκτικά και κουνήστε την μπάλα λίγο μπρος και λίγο πίσω. Πολλά παιδιά ηρεμούν και αποκοιμούνται με αυτήν την άσκηση.
  2. Ξαπλώστε το παιδί μπρούμυτα. Κυλήστε μια μπάλα σε απόσταση 70 εκατοστών από το πρόσωπό του. Σε λίγο, το μικρό θα μάθει να συντονίζει το βλέμμα του και να απλώνει τα χέρια προς τη σωστή κατεύθυνση.
  3. Δώστε στο μικρό σας την ευκαιρία να δει τον κόσμο από διαφορετικές οπτικές γωνίες. Σηκώστε το ψηλά και κάντε αεροπλανάκι, έτσι ώστε να κοιτάζει τα αντικείμενα που βρίσκονται στο πάτωμα.
  4. Όταν αλλάζετε το μικρό, ζεστάνετε με την αναπνοή σας ένα-ένα τα ποδαράκια, μετά την κοιλίτσα, μετά τα χεράκια κ.τ.λ. Το μικρό θα συγκεντρώνεται πάνω στα διάφορα σημεία του σώματός του. Με αυτόν τον τρόπο προπονείται η ιδιοδεκτικότητα (η αντίληψη για τη θέση των μελών του σώματος).
  5. Φέρτε το μωρό σας κοντά στον καθρέφτη. Ακουμπήστε διάφορα μέλη του σώματός του, ονομάζοντάς τα ταυτόχρονα. Κοιτάζοντας στον καθρέφτη, θα μάθει καλύτερα το σώμα του.
  6. Αφήστε το μικρό γυμνό για λίγη ώρα. Χωρίς ρούχα το μωράκι σας νιώθει το σώμα του καλύτερα.

Παιχνίδια για την ανάπτυξη της ακοής

  1. Όταν το μωρό σας κλείνει τους 2 μήνες, θα πρέπει να το βοηθήσετε να καταλαβαίνει από πού προέρχονται οι διάφοροι ήχοι. Πείτε δυνατά το όνομα του παιδιού σας πριν μπείτε στο δωμάτιό του. Θα μάθει να αναγνωρίζει τη φωνή σας και θα περιμένει να μπείτε.
  2. Κουνήστε την κουδουνίστρα έτσι ώστε το μωρό να μπορεί να τη βλέπει καλά. Μετά, κρύψτε την κουδουνίστρα και ξανακουνήστε την. Κάποια στιγμή, το μωρό θα ξεκινήσει να την ψάχνει με τα μάτια.
  3. Βάλτε το μικρό να ακούσει ρυθμική μουσική. Γρήγορη ή αργή, δυνατή ή σιγανή, αρκεί να έχει καθαρό ρυθμό.
  4. Μιλήστε με το μικρό ψιθυριστά. Θα είναι μια καινούρια ακουστική εμπειρία γι΄αυτό.

Αποκτάμε καινούρια εμπειρία

  1. Δείξτε στο μωρό πώς μπορεί να πλατσουρίσει με το χέρι στην μπανιέρα.
  2. Αφήστε το μωρό να παρακολουθεί κάποια κατοικίδια από μακριά.
  3. Βάλτε μερικά μπαλάκια στην μπανιέρα. Το μωρό θα τα ακουμπάει και θα μάθει πώς συμπεριφέρονται τα αντικείμενα στο νερό.

Διαβάστε ακόμα: