Time- out: Πότε και πώς πρέπει να επιβάλεις “διαλείμματα” στο παιδί σου
Πόσες φορές σου έχει συμβεί να παίζετε ή να διαβάζετε ή να συμμετέχετε σε οποιαδήποτε δραστηριότητα και το παιδί σου να αρχίζει να “ξεφεύγει” από οποιοδήποτε όριο του έχεις θέσει; Αυτό μπορεί να έχει ξεκινήσει από πολύ μικρή ηλικία, από τους πρώτους μήνες για παράδειγμα, όταν ξεκίνησε να μπουσουλάει και προσπαθούσε να πλησιάσει την ηλεκτρική πρίζα ή να τραβήξει κάποιο καλώδιο. Σε εκείνες τις περιπτώσεις είχες μάθει να το απομακρύνεις και με τη συμπεριφορά σου να το υποδεικνύεις με την επανάληψη πως είναι κάτι που δεν πρέπει να κάνει, μέχρι να το καταλάβει. Τι συμβαίνει, όμως, όταν μεγαλώνοντας το παιδί χρειάζεται να μάθει πως δεν είναι όλες οι συμπεριφορές “θεμιτές”; Ίσως έχει έρθει η στιγμή να του συστήσεις τα… time- out! Οι μικρές διακοπές, κάθε φορά που εκδηλώνει συμπεριφορές που δεν σε βρίσκουν σύμφωνη είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να δώσεις στο παιδί να καταλάβει πως πρέπει αν σταματήσει και να πάρει λίγο χρόνο, ώστε να σκεφτεί αυτό που έκανε και σε ενόχλησε!
ΜΕΓΑΛΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ: Κερδίστε ΜΟΝΑΔΙΚΑ σετ ΠΑΙΔΙΚΗΣ περιποίησης ΥΨΗΛΗΣ ποιότητας!!!
[babyPostAd]Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να μπερδεύεις την τιμωρία με τα μικρά διαλείμματα! Δεν πρόκειται για το ίδιο πράγμα και δεν έχουν τα ίδια αποτελέσματα! Το παιδί χρειάζεται να συνδυάσει το χρόνο του time- out με τη σκέψη ότι έκανε κάποιο λάθος και πρέπει να εντοπίσει τι ήταν για να μπορέσει να το διορθώσει. Δεν μπορεί να γίνεται ούτε αυθαίρετα, ούτε να καταπατάται η υγιής συμπεριφορά του παιδιού! Ο “χρόνος της σκέψης” είναι μία κίνηση με θετική χροιά, που θα το βοηθήσει να υιοθετήσει όριο και πλαίσιο μέσα στο οποίο θα αντιδρά με τρόπο φυσιολογικό!
Αν δυσκολεύεσαι να “εδραιώσεις” τα μικρά καθημερινά διαλείμματα, παρακάτω μπορείς να διαβάσεις μερικές βασικές οδηγίες που ίσως σε βοηθήσουν!
Κράτησε ισορροπίες στο χρόνο που περνάτε παρέα
Για να καταλάβει το παιδί την έννοια του time- out πρέπει να υπάρχει και ο απαραίτητος χρόνος του… time- in! Ο αξιόλογος και ποιοτικός χρόνος που περνάτε μαζί και του δείχνεις πόσο ευχαριστημένη είσαι με τη συμπεριφορά του, του δίνει επιβράβευση και συνδυάζεται με το συναίσθημα της χαράς. Μόνο τότε θα μπορέσει να ξεχωρίσει τη σημασία του διαλείμματος κάθε φορά που κάνει κάποιο λάθος.
Προετοίμασε κατάλληλα το παιδί σου
Επειδή θα είναι δύσκολο να κατανοήσει τη διαδικασία, αν από τη μια στιγμή στην άλλη βρεθεί αντιμέτωπο με το διάλειμμα για… σκέψη, θα πρέπει να υπάρχουν οι ανάλογες προειδοποιήσεις! Πριν κάνεις οτιδήποτε καλό είναι να προετοιμάσεις το παιδί για το time- out, είτε από τη συμπεριφορά σου που θα δείχνει δυσαρέσκεια, είτε εξηγώντας του ότι αυτό που κάνει είναι λάθος.
Χρησιμοποίησε τα διαλείμματα ακόμη και έξω από το σπίτι
Η δυσάρεστη συμπεριφορά και τα ξεσπάσματα του παιδιού μπορεί να είναι ακόμη πιο έντονα όταν είστε σε εξωτερικό χώρο, που νιώθει περισσότερη ελευθερία. Ακόμη και τότε, όμως, μπορείτε να επιβάλετε ένα μικρό time- out, προτρέποντάς το να σκεφτεί τι έκανε, αφαιρώντας του πρόσκαιρα το δικαίωμα να συμμετάσχει σε κάτι ευχάριστο που κάνετε. Τα ολιγόλεπτα διαλείμματα θα το βοηθήσουν να επανέλθει και να “ανασυνταχθεί”!
Καν’ τε μικρά διαλείμματα
Ο χρόνος παραμονής του παιδιού σε… διάλειμμα δεν μπορεί να είναι μεγάλος. Πρέπει να είναι ξεκάθαρο πως δεν πρόκειται για τιμωρία, αλλά για πολύτιμο χρόνο που μπορεί να αξιοποιήσει και να εκμεταλλευτεί ώστε να βρει τη σωστή… λύση, ώστε να επανέλθει στην “παρέα” σας!
Μην του αποσπάς την προσοχή όταν βρίσκεται σε time- out
Η ουσία του διαλείμματος είναι το παιδί και εσύ να αναλογιστείτε τι συνέβη και σας οδήγησε εκεί. Αν του μιλάτε, είτε για να του εξηγήσετε τι έγινε και σας ενόχλησε, είτε παρηγορώντας το αν κλαίει και αντιδρά, είτε μαλώνοντάς το, τότε χάνεται ο σκοπός για τον οποίο το εφαρμόζετε εξαρχής.
Εσύ είσαι υπεύθυνη για το χρόνο
Το μικρό σου μπορεί να αντιδράσει και να προσπαθήσει να ξεφύγει από το όριο της διαδικασίας, όπως είναι λογικό. Ωστόσο, εσύ είσαι υπεύθυνη για τη… χρονομέτρηση! Πρέπει αν είσαι τυπική στο πότε θα ξεκινήσει και πότε θα τελειώσει το “διάλειμμα της σκέψης” και όχι να παρασυρθείς από τις έντονες αντιδράσεις που μπορεί να έχει το παιδί.
Πηγή: tlife.gr