Μεγάλη αδερφή… μεγάλη αγάπη!
Όταν βλέπει την ελαστικότητα των γονιών απέναντι στο νέο μέλος της οικογένειας, η αλήθεια είναι ότι δεν της αρέσει και έχει στο μυαλό της ένα μόνιμο «γιατί δεν ίσχυε αυτό για μένα;», αλλά μεγαλώνοντας θα καταλάβει την αξία της όποιας αυστηρότητας!
2. Ξαφνικά βρέθηκε στη θέση του μεγάλου παιδιού…
…γεγονός που συνεπάγεται περισσότερες αρμοδιότητες και προσδοκίες από τους άλλους, μιας και πρέπει να δίνει το καλό παράδειγμα! Μόλις ξεπεράσει το πρώτο «σοκ» θα βγει στην επιφάνεια το «ένστικτο» και θα γίνει η καλύτερη μεγάλη αδερφή του κόσμου!
3. Αφήνει τη μικρή της αδερφούλα να κάνει λάθη…
Όσο κι αν αυτό εκνευρίζει τους γονείς και το μικρότερο παιδί, δεν το κάνει από κακία, αλλά από βαθιά αγάπη. Μπορεί να κάθεται να δίνει με τις ώρες συμβουλές στην αδερφούλα της, αλλά κάποια μαθήματα πρέπει η μικρούλα να τα πάρει από την ίδια τη ζωή για να τα μάθε καλύτερα. Άλλωστε, η αποτυχία δεν είναι το τέλος του κόσμου, αλλά η αρχή ενός καινούριου!
4. Δίνει συμβουλές και στους γονείς…
Το γεγονός ότι περνάει πολλές ώρες με την αδερφούλα της, σημαίνει ότι τη γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα. Κι αυτό ακριβώς της δίνει το δικαίωμα να συμβουλεύει τους γονείς της για το πώς θα μιλήσουν και πώς θα συμπεριφερθούν στη μικρή της…
5. Είναι η καλύτερή της φίλη…
Είτε μοιράζονται το ίδιο δωμάτιο είτε όχι, οι αδερφούλες έχουν ένα πολύ ιδιαίτερο δέσιμο. Είναι πάντα εκεί η μία για την άλλη και είναι σύμμαχοι απέναντι στους γονείς, ακόμα κι όταν 3 λεπτά πριν φώναζαν μεταξύ τους. Μελλοντικά θα φτιάχνουν μαζί τα μαλλιά τους, θα διαλέγουν ρούχα, θα μιλούν με τις ώρες για αγόρια… Οι φιλίες μεταξύ γυναικών είναι πολύ δύσκολες, αλλά ευτυχώς για εκείνες… έχουν η μία την άλλη!
*Η μεγάλη αδερφή παίζει το ρόλο της μαμάς, της παιδαγωγού, της μπέιμπι σίτερ, της φίλης, του σωματοφύλακα… Αν της έχεις δώσει τα κατάλληλα εφόδια, δεν έχεις να φοβάσαι τίποτα. Μπορείς απλά να καθίσεις και να απολαύσεις το μεγάλο σου κοριτσάκι να φέρεται σα μικρός ενήλικας και να παίρνει εκείνη τις πρωτοβουλίες…
Της Βαλιάνας Κοσμά, με τη συνεργασία της ψυχολόγου Ειρήνης Μπίρμπου (eirini_mpirmpou@yahoo.gr).
Πηγή: happymom.gr