Όσο πρωτάρης κι αν είσαι στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική, υπάρχουν κάποια βασικά tips και κόλπα που πρέπει να ξέρεις, για να κάνουν τη ζωή σου στην κουζίνα πολύ πιο εύκολη.
1Το μυστικό για νόστιμη σούπα λαχανικών
Όταν φτιάχνεις σούπα, για να γίνει πραγματικά γευστική, εκτός από το σωστό συνδυασμό υλικών και το καρύκευμα, ένα μικρό μυστικό επιτυχίας είναι να σοτάρεις για λίγο τα λαχανικά με το λάδι και το κρεμμύδι πριν προσθέσεις τον ζωμό, αντί να τα ρίξεις όλα απευθείας σε μια κατσαρόλα με νερό ή ζωμό.
2Πώς να μετρήσεις το μέλι που χρειάζεται η συνταγή και να το προσθέσεις εύκολα
Το μέλι κολλάει στο μπολ που το βάζεις για να το ζυγίσεις και μετά, όταν θες να το προσθέσεις στα υπόλοιπα υλικά, συχνά ένα μέρος μένει πίσω. Ένας εύκολος τρόπος για να αποφύγεις το κόλλημα, είναι να λαδώσεις ελαφρώς το μπολ που θα το βάλεις για να γλιστρήσει πιο εύκολα.
3Το μυστικό για τέλεια αβγά scrambled
Λίγο που το brunch στο σπίτι έχει γίνει τάση, λίγο που μας αρέσουν τα αβγά σε όλες τις εκδοχές τους, μία συνταγή για scrambled θέλουμε να τη φτιάξουμε. Αν λοιπόν είσαι από αυτούς που προσθέτουν λίγο γάλα στα χτυπημένα αβγά πριν τα ρίξουν στο τηγάνι, μπορείς να τα κάνεις ακόμη πιο γευστικά αντικαθιστώντας το γάλα με τυρί cottage, που τους πάει πολύ.
4Ζυμαρικά που δεν κολλάνε; Εύκολο!
Αφού σουρώσεις τα ζυμαρικά τα ανακατεύεις με 2-3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο ή με τη σάλτσα που πρόκειται να τα σερβίρεις.
5Πώς θα ξέρεις ότι το λάδι για το τηγάνισμα είναι έτοιμο;
Όταν φτιάχνεις τηγανητές πατάτες ή γενικά θέλεις να τηγανίσεις κάποιο τρόφιμο, ένας πολύ απλός τρόπος να ελέγξεις ότι το λάδι είναι αρκετά ζεστό, είναι να τοποθετήσεις μια ξύλινη κουτάλα ή μια οδοντογλυφίδα μέσα στο λάδι. Αν αρχίσουν να σχηματίζονται φουσκαλίτσες γύρω από το ξύλο το λάδι είναι έτοιμο.
6Η θερμοκρασία στη ζαχαροπλαστική μετράει
Πέρα από τη θερμοκρασία του φούρνου για να ψήσεις ένα γλυκό, μεγάλο ρόλο παίζει και η θερμοκρασία των υλικών κατά την προετοιμασία. Όταν φτιάχνεις μπισκότα ή ζύμη για τάρτα, λοιπόν, φρόντισε να είναι τα υλικά σου παγωμένα. Όταν πάλι θέλεις να κάνεις κάποιο κέικ, καλό είναι να βρίσκονται σε θερμοκρασία δωματίου.
7Το μυστικό για απίθανο τσίλι κον κάρνε
Θα βάλεις σίγουρα κρεμμύδι, σκόρδο, πάπρικα, κύμινο και καυτερές πιπερίτσες τσίλι, αλλά αν θέλεις να φτιάξεις ένα πραγματικά άπαιχτο τσίλι κον κάρνε δεν πρέπει να παραλείψεις και το… κακάο! Όσο περίεργο κι αν ακούγεται, 1 κουτ. σούπας κακάο κάνει τη διαφορά.
8Δεν έχεις ρικότα; Δεν υπάρχει πρόβλημα
Φτιάχνεις μια συνταγή και δεν έχεις τη ρικότα που ζητάει; Μπορείς να αντικαταστήσεις το γνωστό τυρί με ανθότυρο ή τυρί cottage, το οποίο θα περάσεις από μπλέντερ μέχρι να γίνει πουρές.
9Πώς θα μαγειρέψεις σωστά διαφορετικά λαχανικά μαζί
Θέλεις να φτιάξεις ένα τουρλού κατσαρόλας ή μια σούπα λαχανικών και αναρωτιέσαι πώς θα πετύχεις ομοιόμορφο μαγείρεμα; Απλά κόψε τα λαχανικά σε ομοιόμορφα μεγέθη, για να μαγειρευτούν και στον ίδιο χρόνο.
10Το μυστικό για τέλειο ρόφημα σοκολάτας
Γίνεται η σοκολάτα ακόμη πιο λαχταριστή; Κι όμως, ναι! Τώρα που ο καιρός κρυώνει, λοιπόν και είναι ώρα για ζεστό ρόφημα σοκολάτας, μπορείς να το κάνεις ακόμη καλύτερο προσθέτοντας λίγη πιπεριά τσίλι τριμμένη. Αν πάλι δεν είσαι φίλος των πικάντικων γεύσεων, προτίμησε λίγες σταγόνες από εκχύλισμα βανίλιας.
11Η πρέσα πουρέ δεν φτιάχνει μόνο πουρέ!
Μια πρέσα ή πολτοποιητής για πουρέ υπάρχει σχεδόν σε όλες τις κουζίνες. Εκτός από πουρέ πατάτας ή άλλων λαχανικών, θα το χρησιμοποιήσεις για να φτιάξεις και άλλες συνταγές, όπως γουακαμόλε. Μάλιστα, με την πρέσα το αβοκάντο λιώνει αλλά διατηρεί και κάποια μεγαλύτερα κομμάτια, χαρίζοντας καλύτερη υφή στο γουακαμόλε σου.
12Ποιο είναι το ιδανικότερο κρασί για το μαγείρεμα;
Δεν υπάρχει μια συγκεκριμένη μάρκα ή ποικιλία κρασιού που να είναι ιδανικότερη από τις άλλες για το μαγείρεμα. Ωστόσο, υπάρχει ένας κανόνας που πρέπει να έχεις πάντα στο μυαλό σου: ποτέ μη βάζεις στο φαγητό ένα κρασί που δεν θα το σέρβιρες ποτέ στους καλεσμένους σου!
13Πώς να μαγειρέψεις χωρίς να κάνεις την κουζίνα άνω κάτω
Ακόμη και την πιο εύκολη συνταγή να φτιάχνεις, αν δεν έχεις πρόγραμμα η κουζίνα σου μπορεί να μοιάζει με βομβαρδισμένο τοπίο. Για να το αποφύγεις, καλό είναι να βάζεις στον νεροχύτη κάθε μπολ που δεν χρειάζεσαι άλλο και να συγκεντρώνεις τις φλούδες των λαχανικών σε ένα μπολ κι όχι στον πάγκο της κουζίνας για να τις πετάξεις στα σκουπίδια και να μην λερώσεις τίποτα. Επίσης, τελειώνοντας την προετοιμασία καθάρισε τον πάγκο και όλες τις επιφάνειες. Να θυμάσαι, η καθαριότητα είναι μισή αρχοντιά!
14Πώς θα προστατεύσεις τα δάχτυλα σου;
Τα καλά ακονισμένα μαχαίρια είναι πολύ πιο ασφαλή για τα δάχτυλά σου από τα στομωμένα.
15Η σοφότερη επένδυση για την κουζίνα σου
Ένα από τα καλύτερα δώρα που μπορείς να κάνεις στον εαυτό σου αν μαγειρεύεις, είναι τα καλής ποιότητας μαγειρικά σκεύη και εργαλεία, που θα κρατήσουν καιρό χωρίς να παρουσιάσουν φθορές και θα κάνουν τη διαφορά στον τρόπο που μαγειρεύονται τα φαγητά σου.