8 τρόποι για να αντιμετωπίζει το παιδί σας το θυμό του

αντιμετωπίζει το παιδί σας το θυμό του

Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, μαθαίνουν να διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους. Σε αυτό, είναι πολύ σημαντική η συμβολή των γονιών τους που θα το βοηθήσουν να μάθουν πρώτα να τα αναγνωρίζουν και στη συνέχεια να τα αντιμετωπίζουν με εποικοδομητικό τρόπο. Ακόμα και τα αρνητικά συναισθήματα, όπως ο θυμός και τα νεύρα.

Φυσικά είναι αδύνατο να μη θυμώνει ένα παιδί, να μην ενοχλείται και να μην νευριάζει. Το βασικό είναι να του διδάξετε τρόπους να μην αφήνει τα αρνητικά αυτά συναισθήματα να ξεφεύγουν από τον έλεγχό του και να του χαλούν την ημέρα. Πάρτε μερικές ιδέες για κάποιες τεχνικές που θα μπορούσατε να διδάξετε στο παιδί σας.

1Μέτρα μέχρι το 20

Δοκιμασμένη τεχνική που θα δώσει χρόνο στο παιδί να ηρεμήσει. Πείτε στο παιδί να πάρει μία βαθιά ανάσα και να μετρήσει μέχρι το 20.

2Με τη βοήθεια του σκύλου

Πείτε του ότι την επόμενη φορά που θα νιώσει θυμό, απογοήτευση, νεύρα, αντί να «βουλιάξει» μπροστά στην τηλεόραση ή στα βιντεοπαιχνίδια για να νιώσει καλύτερα, ας δοκιμάσει να το ξεπεράσει παίζοντας με το σκύλο ή τη γάτα της οικογένειάς σας. Τα κατοικίδια είναι αποδεδειγμένο ότι βοηθούν μικρούς και μεγάλους να αντιμετωπίσουν το άγχος τους και να χαλαρώσουν.

3Απομακρύνσου

Δείξτε στο παιδί, ίσως παίζοντας ένα παιχνίδι ρόλων στο σπίτι για να εξασκηθεί, ότι όταν βρεθεί μπροστά σε μία κατάσταση που μπορεί να το θυμώνει, αντί να την αφήσει να του χαλάσει τη διάθεση μπορεί απλά να απομακρυνθεί. Κάποιες φορές είναι καλύτερο να απομακρύνεται κανείς αντί να μένει και να διαφωνεί.

4Βάλε μουσική

Η μουσική μειώνει το θυμό και μας βοηθά να χαλαρώσουμε. Για αυτό μάθετε στο παιδί ότι μπορεί να ξεχνάει το θυμό και τα νεύρα του ακούγοντας τα αγαπημένα του τραγούδια.

5Κουνήσου!

Δείξτε του ότι η κίνηση και η οποιαδήποτε δραστηριότητα μας σηκώνει από τον καναπέ εκτός από το σώμα βοηθούν και τη διάθεσή μας.

6Γράψτο και πέτα το

Την επόμενη φορά που θα θυμώσει, για παράδειγμα με ένα φίλο του, πείτε του ότι μία καλή τεχνική για να μην αφήσει το θυμό του να ξεφύγει είναι να γράψει σε ένα χαρτί αυτό που το θύμωσε και μετά να το τσαλακώσει και να το πετάξει στα σκουπίδια. Θα νιώσει σαν να πετάει τα αρνητικά του συναισθήματα.

7Δώσε ή πάρε αγκαλιά

Μία αγκαλιά είναι «γιατρικό» σε πολλές περιπτώσεις. Το ίδιο συμβαίνει και με τα νεύρα. Θύμωσε με τον αδελφό ή την αδελφή του; Πείτε του ότι αν αναζητήσει μία αγκαλιά από κάποιον, όπως τη μαμά ή το μπαμπά θα το βοηθήσει να αισθανθεί αμέσως καλύτερα.

8Βγαλ’το από το μυαλό σου

Πείτε του να σταματήσει να σκέφτεται αυτό που το θύμωσε και αντίθετα να προσπαθήσει να σκεφτεί κάτι που το κάνει να αισθάνεται καλά, όπως για παράδειγμα τις διακοπές, μία βόλτα στην παραλία, ένα παιχνίδι.

Και κάτι για τους γονείς… Πώς να νικήσεις τον θυμό σου για να μη φωνάζεις στα παιδιά

Σχετικά άρθρα