9 τρόποι για να διαχειριστείτε έναν αγχωμένο άνθρωπο

Όσοι ζουν με έναν άνθρωπο μόνιμα αγχωμένο ξέρουν καλά ότι η διαχείριση του δεν είναι εύκολη υπόθεση.

μπαμπάδες πιέζονται για να ανταποκριθούν στο ρόλο τους

Γράφει η Christine Hammond, MS, LMHC

Το δίχως άλλο το στρες της καθημερινότητας αγγίζει όλους μας. Ωστόσο η συμβίωση με έναν άνθρωπο καταβεβλημένο από το στρες έχει αρνητικό αντίκτυπο και στον περίγυρο του.

Η Βερόνικα αδυνατούσε να γυρίσει σπίτι μετά από μια δύσκολη μέρα στη δουλειά. Ονειρευόταν ένα ζεστό πιάτο φαγητό, ένα ποτήρι κρασί και μια καλή ταινία. Όταν όμως έφτασε στην πόρτα του ένιωσε την ένταση στην ατμόσφαιρα πριν καν την ανοίξει. Ο σύζυγος της είχε φτάσει 20 λεπτά πριν από εκείνη, αλλά τα παιδιά έκλαιγαν με λυγμούς και η κουζίνα μύριζε από το καμένο φαγητό. Την όλη ένταση είχε δημιουργήσει το γεγονός ότι αντί να γελάσουν όλοι μαζί με το καμένο φαγητό και να παραγγείλουν πίτσα, ο σύζυγος της κατηγόρησε τα παιδιά ότι αυτά έφταιγαν που απέσπασαν τη προσοχή του και το φαγητό ήταν πια για τα σκουπίδια.

Η Βερόνικα κατανοούσε τους λόγους που ο σύζυγος της βρισκόταν σε κατάσταση στρες. Το γεγονός όμως ότι δεν ηρεμούσε ποτέ δημιουργούσε ένταση τόσο στην ίδια και τα παιδιά μέχρι και στον σκύλο της οικογένειας. Όταν είχαν πρωτογνωριστεί πίστευε ότι η δική της ψύχραιμη αντιμετώπιση στα πράγματα, θα καταλάγιασε την ένταση μέσα του. Δεν συνέβη όμως ποτέ και σήμερα η Βερόνικα ψάχνει με ποιους τρόπους θα μπορούσε να διαχειριστεί αποτελεσματικά αυτόν τον μόνιμα αγχωμένο άνθρωπο στο πλευρό της.

1Κρατήστε τους φόβους σε απόσταση

Η Βερόνικα ενθάρρυνε τα σύζυγο της να εκφράζει τους φόβους του αλλά εκείνη δεν τους έβαζε μέσα της. Κατά αυτόν τον τρόπο και εκείνος επικοινωνούσε όλα όσα σκεφτόταν και εκείνη μπορούσε να κρατήσει μια ψύχραιμη στάση στα πράγματα.

2Μην αυξάνετε την ανησυχία

Η Βερόνικα είχε μάθει ότι δεν πρέπει να τρέφει τους φόβους του συζύγου τους. Δεν εντυπωσιαζόταν, ούτε σκιαζόταν από αυτούς για να μην μεγαλοποιούνται από τον άνδρα της. Ομοίως και δεν τους υποτιμούσε για να μην χαθεί η μεταξύ τους επικοινωνία. Με απλά λόγια τους αναγνώριζε αλλά δεν τους εκτιμούσε.

3Βάλτε όρια

Όταν ο άνδρας της ξεχείλιζε από ένταση, η Βερόνικα άρχισε να βάζει όριο στις κουβέντες τους. Τον αντιμετώπιζε με φράσεις όπως «δεν είναι αυτή η κατάλληλη ώρα για να κουβεντιάσουμε το συγκεκριμένο θέμα» ή «ας συζητήσουμε καλύτερα το απόγευμα όσα σε απασχολούν». Κατά αυτόν τον τρόπο η κατάσταση δεν βγαίνει εκτός ελέγχου.

4Απομακρυνθείτε

Όταν ο άνδρας της δεν μπορούσε να διαχειριστεί την κατάσταση που του δημιουργούσε το υπερβολικό άγχος, αποκτούσε εμμονή και μιλούσε μόνο γι’ αυτήν, η Βερόνικα έφευγα μακριά. Αυτό μπορεί να όργιζε τον σύζυγο της αλλά ήταν δική του η ευθύνη. Για την Βερόνικα ήταν το μοναδικό μέσο αυτοπροστασίας της.

5Μην το ζείτε ξανά και ξανά

Σε ένα συζυγικό πλαίσιο είναι λογικό οι καυγάδες να στεναχωρούν το ζευγάρι. Πόσες φορές όλοι μας δεν έχουμε παίξει έναν άσχημο διάλογο ξανά και ξανά στο μυαλό μας για να δούμε ποιος έφταιγε και αν αξίζει η συντήρηση αυτής της σχέσης. Για την Βερόνικα ο κανόνας ήταν απλός. Μπορούσε να σκεφτεί μόνο δύο φορές όσα είχαν ειπωθεί ανάμεσα τους και μετά τέλος. Κατά αυτόν τον τρόπο η δική της ψυχραιμία δεν διακινδύνευσε ποτέ.

6Επιστρατεύστε τη λογική

Η Βερόνικα προσέγγισε όλη αυτή την ένταση του συζύγου της με ψυχραιμία. Εξέταζε δηλαδή κάθε φορά αν είχε βάση, αν οι λόγοι των συνεχόμενων ξεσπασμάτων του είχαν λόγο και αιτία. Με αυτή την προσέγγιση κατάφερνε να κρατάει την δυσαρέσκεια μακριά και την σχέση σταθερή.

7Αναζητήστε την ηρεμία σας

Μετά από ένα ακόμα αγχώδες ξέσπασμα του συζύγου της η Βερόνικα αναζητούσε την ηρεμία της. Και την έβρισκε βγαίνοντας έξω στη φύση και παίρνοντας μερικές πραγματικά βαθιές ανάσες. Η αλήθεια είναι ότι η φύση έχει τη μαγική δύναμη να βάζει τα πάντα στη θέση τους και να ξεκαθαρίζει το τοπίο.

8Μην ρίχνετε αλάτι στην πληγή

Η Βερόνικα έβλεπε ότι μετά από κάθε ξέσπασμα ο άνδρας της ήταν καλύτερα για λίγο και εκείνη χειρότερα. Δεν άφηνε όμως αυτό να την οδηγήσει σε έναν δεύτερο γύρο αντιπαράθεσης χωρίς νικητή και ηττημένο, αλλά προσπερνούσε την κατάσταση απολαμβάνοντας την ησυχία της στιγμής.

9Κατανοήστε την ανησυχία

Κάποιες φορές αυτή η συνεχόμενη ανησυχία μπορεί να κρύβει μια ψυχική διαταραχή, να οφείλεται σε κάποιο παλαιότερο τραύμα ή να πυροδοτείτε από μια ανάμνηση. Μπορεί ακόμα και να αποτελεί το αποτέλεσμα μιας αλλεργικής αντίδρασης σε ένα συγκεκριμένο φαγητό. Η Βερόνικα ενθάρρυνε τον σύζυγο της να ζητήσει βοήθεια από κάποιον ειδικό, ώστε να μην διακινδυνεύσει μελλοντικά η συνοχή της οικογένειας τους.