Πότε ένας γονιός πρέπει να επέμβει όταν ένα ξένο παιδί φέρεται άσχημα ή επιθετικά προς το δικό του παιδί και ποιος θεωρείται ο σωστός τρόπος;
Ο κανόνας λέει ότι κάθε γονιός είναι ο αποκλειστικά υπεύθυνος για να πειθαρχήσει το παιδί του και να το επαναφέρει στη τάξη όταν παραφέρεται. Κάποιες φορές όμως, έχουμε δει γονείς να παρακολουθούν ατάραχοι τα πιτσιρίκια τους να φέρονται σαν μικροί «βάρβαροι», χωρίς να αντιδρούν. Σε κάποιες άλλες περιπτώσεις πάλι, οι γονείς είναι απόντες και το παιδί βρίσκεται κάτω από την δική σας επίβλεψη.
Υπάρχουν αρκετοί τρόποι να πειθαρχήσετε ένα παιδί που δεν είναι δικό σας, χωρίς να ξεπεράσετε τα όρια και χωρίς να προσβάλετε ή να τσακωθείτε με τους γονείς του. Πότε δεν χτυπάμε, δεν τραβάμε το αυτί ή δεν φωνάζουμε σε ένα ξένο παιδί. Ακόμα κι αν σας έχει φέρει στα όρια της αντοχής σας, οφείλετε να κρατήσετε την ψυχραιμία σας.
Στο σπίτι σας τους κανόνες τους θέτετε εσείς. Είναι πιο εύκολο να πειθαρχήσετε ένα ξένο παιδί, όταν είστε στο δικό σας χώρο. Αρκεί από την αρχή να είστε ξεκάθαρη με τους κανόνες και τα όρια τόσο προς το παιδί, όσο και προς τους γονείς του π.χ. «σε αυτό το σπίτι δεν παίζουμε μπάλα μέσα στο σαλόνι ή πλένουμε τα χέρια μας πριν φάμε ή δεν παίζουμε με τις πλαστελίνες στο χαλί».
Στην παιδική χαρά. Εκεί γίνονται οι περισσότερες «μάχες» και σίγουρα η πρώτη αντίδραση κάθε μαμάς είναι να τρέξει να υπερασπιστεί το παιδί της. Αντισταθείτε σε αυτήν την παρόρμηση και αφήστε το μικρό σας να προσπαθήσει να τα βγάλει πέρα μόνο του. Αν, όμως, δείτε κάποιο παιδάκι να χτυπά, να τσιμπά ή να κλωτσά το δικό σας και οι γονείς του άλλου να αδιαφορούν, έχετε κάθε δικαίωμα να επέμβετε. Μιλήστε ήρεμα και αποφασιστικά στο ξένο παιδί, ζητήστε του να σταματήσει και πείτε του ότι θα φωνάξετε τη μαμά του. Συνήθως αυτό είναι αρκετό.
Στον παιδότοπο. Αν κάποιο παιδί συστηματικά ενοχλεί το δικό σας, μπορείτε να μιλήσετε στην υπεύθυνη κοπέλα και να αφήσετε εκείνη να συνεννοηθεί με τους γονείς του παιδιού.
Δεν χρειάζεται να είστε υπερβολικοί, ούτε να θέλετε όλα τα παιδιά να συμπεριφέρονται όπως το δικό σας. Κάθε οικογένεια έχει τους δικούς της κανόνες και τις δικές της αρχές. Και πάντα να θυμάστε ότι: δεν επιτρέπεται να κάνετε κάτι στο ξένο παιδί, που δεν θα θέλατε να κάνει κάποιος άλλος στο δικό σας.